Een groene bank met houten bijzettafels

Een eerste kamer of woning huren; zo begin je goed

21 juli 2022

Laatste update: 28 maart 2024

Als je voor het eerst een kamer of woning gaat huren krijg je te maken met nieuwe rechten en plichten. Als je gaat verhuizen moet je je nieuwe adres bijvoorbeeld aanmelden bij de gemeente. Als huurder is het belangrijk om goed te kijken naar de inhoud van je wooncontract en te letten op zaken zoals de oplevering. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Waar kun je onder andere tegenaan lopen als je voor het eerst op jezelf gaat wonen? In deze blog lees je er meer over.

Inhoudsopgave

    Denk aan de regels die verbonden zijn aan huren

    Of je nu student bent en voor het eerst op kamers gaat wonen in Groningen, gaat verhuizen naar je eerste appartement in Winterswijk of samen gaat wonen in een eengezinswoning in Vlissingen; je krijgt als huurder te maken met nieuwe regels. Regels van de verhuurder, maar ook van de gemeente waarin je gaat wonen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan het voldoen van de gemeentebelasting en afvalstoffenheffing. De verhuurder kan een makelaar zijn, een woningbouwvereniging of een particuliere verhuurder. Verhuurders in de vrije sector die woekerprijzen vragen voor kamers of appartementen worden ook wel huisjesmelkers genoemd.

    Woning huren: doe onderzoek naar het woningaanbod

    Je kunt dit soort verhuurders ontwijken door goed te kijken naar het aanbod op de woningmarkt. Doe onderzoek in dezelfde gemeente én daar buiten. Zo krijg je inzicht in de huurprijzen van de duizenden huurwoningen in het huidige woningaanbod. Kijk als je een woning zoekt bijvoorbeeld eens rond op woningplatforms zoals Huurstunt en voer een zoekopdracht in die soortgelijke resultaten geeft als de woning die je op het oog hebt. Let daarbij niet alleen op de huurprijs, maar ook op:

    • het woningtype;
    • de oppervlakte;
    • de locatie;
    • de beschikbaarheid van buitenruimten zoals een balkon.

    Een Nederlands appartementencomplex aan het water tegen een grijze lucht

    Breng je woonwensen in kaart

    Het kan dan ook handig zijn om alvast je woonwensen in kaart te brengen. Kun je in dezelfde omgeving een vergelijkbare woning of appartement vinden dat goedkoper is? Dan kun je ook daarvoor gaan en heb je de eerste slag al geslagen. Om er zeker van te zijn dat de woning die je huurt niet te duur is, kun je de aanvangshuurprijs binnen zes maanden na de verhuizing laten controleren door de huurcommissie. Is je huur te hoog, dan kun je op basis van deze beoordeling een huurverlaging aanvragen. Op de overzichtelijke site van de huurcommissie kun je ook zelf eerst een huurprijscheck doen.

    Wat zijn populaire steden om te wonen in Nederland

    Populaire steden om in te wonen zijn bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. Soms is het door een krapte op de woningmarkt lastig om in deze steden een geschikte huurwoning of studio te vinden. Als je het niet erg vindt om een stukje naar school of werk te reizen, dan kun je ook op zoek gaan naar een huurwoning die ligt binnen een straal van 25 kilometer om de betreffende stad.

    Woning vinden: schrijf je tijdig in bij platforms

    Verhuurders hebben (zeker in de grote steden) vaak meerdere huurwoningen, appartementen of studio's in hun beheer en adverteren met de nieuwste woningen op woningplatforms zoals Huurstunt. Vaak kun je op deze platforms een e-mailalert instellen. Zo ontvang je een overzicht van het actuele woningaanbod per e mail in je inbox.

    Neem contact op met de verhuurder

    Heb je eenmaal een huurwoning gevonden die aan jouw wensen voldoet, dan kun je hierop reageren en rechtstreeks contact opnemen met de verhuurder. Meestal gaat dit per e mail of telefonisch. Helaas kom je niet overal zomaar in aanmerking voor een nieuwe woning.

    Een huurder schudt de verhuurder de hand

    Gemiddelde wachttijd

    Zo moet je bij veel woningbouwverenigingen vaak tijdig ingeschreven zijn en voldoende punten hebben opgebouwd om in aanmerking te komen voor het woningaanbod. In Rotterdam is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning wel vijf jaar en in Amsterdam wel dertien jaar! Met inschrijven kun je, zeker in de grote steden met een krappe woningmarkt, dan ook niet vroeg genoeg beginnen.

    Woning houden: lees je huurcontract grondig door

    Maak je aanspraak op een nieuwe huurwoning in de vrije sector, dan is de eerste stap vaak de bezichtiging. Controleer tijdens deze observatie of de kamer in goede staat is. Vaak zie je gauw genoeg of een woning leefbaar en brandveilig is. Of je in de weekenden last hebt van geluidsoverlast is tijdens een bezichtiging lastiger na te gaan. 

    Aanvullende informatie

    Bij de verhuurder kun je terecht voor aanvullende informatie over de huurwoning. Gaat het om een gestoffeerde of gemeubileerde studio of appartement of huurhuis, dan is het noodzakelijk om ook de inboedel te checken. Is er sprake is van een onderhoudsgebrek, dan kun je de verhuurder hierover inlichten of ernaar vragen.

    Lees de voorwaarden goed door

    Word je geselecteerd als huurder en word je het met de verhuurder eens over de voorwaarden, dan vraagt deze je om een wooncontract te tekenen. Onderteken deze niet zomaar, maar lees deze goed door. Let op onder andere:

    • de contactgegevens van de huurder en verhuurder;
    • de eventuele regels in het huis;
    • de prijs van de servicekosten;
    • het coöptatierecht. 

    Dit laatste is belangrijk voor studenten en houdt in dat de achterblijvende huurders bij verhuizing van een huurder een nieuwe huurder mogen voordragen. Stellen verhuurders of makelaars vreemde eisen, bespreek deze met je kennissenkring en vraag er dan naar bij de huisbaas. Dan is de kans groot dat jullie er samen wel uit komen.

    Geef je nieuwe adres door aan de instanties

    Heb je je contract ondertekend en is het appartement of huurhuis direct beschikbaar, dan is je eerste eigen woning een feit. Je hebt je droomhuis gevonden en kunt je gaan voorbereiden op de verhuizing! Verhuis je naar een nieuwe huurwoning, kamer, studio of appartement in een andere gemeente, geef dan je nieuwe adres door aan de gemeente. Deze past je adres aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Alvast veel plezier op je nieuwe stekkie.