Groningen stad met schoonste lucht van Nederland

Groningen stad met schoonste lucht van Nederland

18 juni 2021

Laatste update: 04 juli 2023

Van de grootste steden in Nederland heeft Groningen de schoonste lucht. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA), dat onderzoek deed naar de luchtkwaliteit in Europese steden. Groningen komt terug op plek 32. Amsterdam en Nijmegen scoren veel minder goed. In Zweden wordt de schoonste lucht van Europa ingeademd. In Polen de minst schone.

Inhoudsopgave

  Goede luchtkwaliteit Groningen

  Het onderzoek van de EEA werd afgenomen in de 27 EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Van de 323 onderzochte steden (met minimaal 50.000 inwoners) hebben 127 een ‘goede’ luchtkwaliteit, volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Nederland werden negen steden onderzocht. Groningen kwam als beste uit de test, met een 32e notering.

  Amsterdam en Nijmegen hebben een matige luchtkwaliteit

  Woon je in Den Haag, Heerlen, Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam? Dan adem je ook relatief schone lucht in. Nijmegen (nummer 136) en Amsterdam (nummer 182) scoorden daarentegen minder goed. Hier is de luchtkwaliteit volgens het rapport ‘matig’. Dat terwijl Nijmegen in 2018 nog tot European Green Capital werd uitgeroepen. In Umeå, Zweden ademt men de schoonste lucht in. De laagste luchtkwaliteit is in Polen, in de stad Nowy Sacz.

  Luchtvervuiling

  De gegevens voor het onderzoek werden over een periode van twee jaar verzameld. In de 323 steden hingen meetstations om de luchtvervuiling (vooral de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide) te meten. Luchtvervuiling wordt al jaren gelinkt aan ziektes en sterftegevallen. De kans op ziekten zoals kanker zouden door een slechte luchtkwaliteit een stuk hoger liggen. Per jaar zouden in Nederland tussen de 5.000 en 11.000 mensen vroegtijdig overlijden aan luchtvervuiling. Wel gaat het steeds beter met de kwaliteit van de lucht. Onder andere door invoering van roetfilters voor auto’s. Ook wordt gedacht dat de lockdown positieve invloed heeft gehad op de lucht.

  Wonen in de schone Groningse lucht?

  Ben jij na het lezen van dit bericht overtuigd? Wil je koste wat het kost wonen in de schoonste stad van Nederland? Neem ons huuraanbod in Groningen even door. Wie weet zit er iets bij voor jou! Of je nu een kamer, studio of appartement zoekt, of juist een volledig woonhuis voor jezelf wilt hebben; bij ons heb je altijd een ruime keuze. In de mooie binnenstad wonen of liever daarbuiten? Wat dacht je van Helpman of Oud-Noord? Met een Premium-account kun je direct reageren op die huurwoning! Upgrade vandaag nog en probeer Premium eerst 14 dagen gratis uit.