Donkere houten deur bij een woning

De huurprijs bepalen van je woning

18 november 2022

Laatste update: 13 oktober 2023

Particuliere verhuurders in de vrije sector mogen zelf de huurprijs van een woning bepalen als de woning volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) meer dan 149 punten heeft in 2023. Met dit puntensysteem kan er voor een woning een redelijke, kale huurprijs vastgesteld worden. Het gaat dan om een woning in de vrije sector. Heeft een woning volgens de puntentelling minder dan 149 punten, dan is het een sociale huurwoning. De huurwaarde bereken je dan op basis van de aanwezige voorzieningen. 

Inhoudsopgave

  Huurprijs berekenen met de huurprijscheck

  Om de huurprijs te bepalen is het dus belangrijk om eerst het aantal punten vast te stellen. Dit kun je doen met de huurprijscheck van de Huurcommissie. Tijdens de huurprijscheck voor zelfstandige woonruimte vul je diverse vragen in over je woning. Deze vragen hebben betrekking op onder andere:

  • Oppervlakte

  • Keuken

  • Badkamer

  • Verwarming

  In de huurprijscheck wordt verder onder andere gekeken naar de aanwezige buitenruimten zoals een berging of een balkon, de energieprestatie en de WOZ-waarde van het huis. Elk onderdeel van de woning krijgt punten op basis van het puntensysteem. Aan het einde van de huurprijscheck zie je het puntenaantal dat de huurwoning in totaal verdient. Deze bepaalt de kwaliteit van de woning en de maximale kale huurprijs die je ervoor mag vragen. Als verhuurder mag je geen hogere kale huur vragen, wel een lagere huurprijs.

  Maximale huurprijs van een sociale huurwoning

  De maximale huurprijs van een sociale huurwoning in 2023 is € 808,06. Dit wordt ook wel de liberalisatiegrens genoemd. Vraag je meer huur voor een woning op basis van het WWS, dan gaat het om een vrijesectorwoning. Voor de vrije sector geldt er geen maximale huurprijs. Je mag als verhuurder dan zelf de huurprijs bepalen.

  Huurprijs verhogen

  Als verhuurder mag je de kale huurprijs jaarlijks verhogen. In 2023 geldt er echter een maximale huurprijsverhoging van 4,1%. De afspraken over de huurverhoging moeten bovendien zijn vastgelegd in het huurcontract. Ook mag je als verhuurder de servicekosten voor een vrijsectorwoning verhogen. Deze kosten komen bovenop de kale huurprijs. Ook moet je als verhuurder toelichten waarom de servicekosten verhoogd worden. Je mag namelijk alleen kosten berekenen die werkelijk gemaakt worden.

  Huurprijs sociale huurwoning

  Heeft je woning minder dan 149 punten, dan gaat het om een sociale huurwoning. De huurprijs van sociale huurwoningen mag je dan niet zelf bepalen, maar wordt bepaald door het aantal punten. Op de website van de huurcommissie kun je berekenen hoeveel punten je woning waard is. Op basis daarvan kun je de maximale huurprijs berekenen en de kale huurprijs vaststellen. In het huurcontract staat altijd hoe hoog de huursom is.

  Ook als verhuurder van een sociale huurwoning mag je de servicekosten verhogen als je dit kunt verantwoorden.

  WWS punten in 2024

  Er zijn plannen om deze grens te verhogen naar 186 punten in 2024, volgens meerdere bronnen​. Dit betekent dat woningen met 186 punten of minder in de gereguleerde sector zullen vallen, waar de maximale huurprijs gebonden is aan het WWS. Woningen met meer dan 186 punten zullen in de vrije sector vallen, waar verhuurders de huurprijs zelf mogen bepalen.

  Lees ook: mag ik als verhuurder zelf de huurprijs bepalen?