Studenten drinken een glas wijn tijdens het hospiteren op een hospiteeravond.

Succesvol hospiteren doe je zo

13 september 2022

Laatste update: 26 maart 2024

Als er in een studentenwoning coöptatierecht geldt, dan kiezen de achterblijvende bewoners een nieuwe huurder als er een kamer vrij komt. Soms organiseren deze bewoners dan een hospiteeravond, waarop mensen worden uitgenodigd voor een kennismaking. Degene die zich op dat moment het beste presenteert wordt aan het eind van de avond gekozen als nieuwe medebewoner. 

Inhoudsopgave

  Wat is hospiteren?

  Als je gaat studeren en op zoek bent naar een kamer dan heb je vast het woord "hospiteren" voorbij zien komen. Maar wat is hospiteren eigenlijk? In Nederland, vooral onder studenten, is hospiteren een gebruikelijke manier om een plekje in een gedeeld huis te bemachtigen. Je wordt uitgenodigd om het huis te bezoeken en indruk te maken op de huidige bewoners. Het is als een speeddate voor huisgenoten, waarbij de studenten die er wonen beslissen wie de kamer krijgt. Dus, zet je beste beentje voor!

  1. Maak een goede eerste indruk

  De eerste indruk is belangrijk. Kleed je als je gaat hospiteren niet te uitbundig, maar ook weer niet te saai. Zorg ervoor dat je er netjes uitziet en wees vriendelijk naar de organisatoren. Breng eventueel iets origineels mee om cadeau te doen aan de bewoners.

  Wees enthousiast

  Wees enthousiast en geïnteresseerd, maar stel niet te veel vragen. Je kunt erop rekenen dat ook jij vragen krijgt van de huidige bewoners van de studentenwoning. Vaak gaan deze over zaken als je hobby's en kookkunsten, en waarom jij gekozen zou moeten worden als nieuwe huisgenoot.

  Bereid je goed voor

  Bereid je hier op en bedenk goed wat je graag wilt vertellen, zodat je tijdens het hospiteren niet met een mond vol tanden staat. Je kunt van te voren ook kijken naar de sociale media accounts van de huidige bewoners en een gesprek beginnen over eventuele gemeenschappelijke interesses. Zo sta je wellicht voor op de andere kandidaten als de hospiteeravond begint.

  Twee studenten ontmoeten elkaar voor het eerst in de keuken tijdens het hospiteren.

  2. Zorg ervoor dat het plaatje klopt

  Een verzorgd uiterlijk is belangrijk, maar ben je in het dagelijks leven een sloddervos of party animal dan kun je door de mand vallen. Bijvoorbeeld door de verhalen van de gemeenschappelijke vrienden van één van de bewoners of de pikante foto's op je social media accounts.

  Wees eerlijk

  Beantwoord vragen over je levensstijl dus eerlijk. Vertel gerust dat het huishouden er door drukte weleens bij inschiet en dat je van gezelligheid houdt. Het kan ook verstandig zijn om niet alle details van je privéleven zomaar op Facebook en Instagram te delen. Zo wek je vertrouwen, zorg je ervoor dat je presentatie in overeenstemming is met hoe de buitenwereld over jou denkt en zorg je ervoor dat het plaatje klopt.

  3. Wees jezelf

  Het klinkt misschien logisch of clichématig, maar het is wel belangrijk: wees (de beste versie van) jezelf. Doe je je anders voor dan je bent, dan kan dit later pijnlijk duidelijk worden en voor problemen zorgen. Zenuwen zijn nergens voor nodig. Bovendien maak je de beste indruk als je relaxt en ontspannen bent. Probeer een leuke avond te hebben met de mensen die misschien wel je nieuwe huisgenoten worden en de eventuele anderen die komen hospiteren. Soms duurt een hospiteersessie de hele avond.

  Richt je op gemeenschappelijke intresses

  Dan is het geen slecht idee om in gesprek gaan met iemand en te kijken of je gemeenschappelijke interesses hebt. Bespeel je een muziekinstrument, ben jij in het weekend druk met vrijwilligerswerk of speel je graag hockey? Vertel erover en je zult zien dat mensen nieuwsgierig worden en er zo eenvoudig een gesprek ontstaat.

  Studenten zitten op de bank en praten met elkaar tijdens het hospiteren.

  4. Goede voorbereiding

  Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij hospiteren kunnen verschillende vragen gesteld worden. Deze hospiteer vragen zijn bedoeld om een beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid, levensstijl. Een aantal typische hospiteer vragen zijn bijvoorbeeld: 

  1. Vertel iets over jezelf.
  2. Wat brengt je naar deze stad of dit gebied?
  3. Wat studeer je of wat is je beroep?
  4. Wat zijn je hobby's en interesses?
  5. Hoe zou je jezelf in één woord omschrijven?
  6. Hoe ziet jouw ideale huisgenoot eruit?
  7. Wat vind je belangrijk in een gedeeld huis, zoals schoonmaakregels, geluidsbeleid en gezamenlijke activiteiten?

  5. Toon oprechte interesse

  Maak als je gaat hospiteren je een praatje met één van de inwonende studenten, zorg dan voor een actieve houding en toon interesse. Kijk als je gaat hospiteren naar wat er in je op komt en stel bijvoorbeeld wat vragen over het studentenhuis, over de regels in de huishouding, en de invulling van de studententijd van je eventuele toekomstige huisgenoten. De meeste bewoners van studentenhuizen kunnen het waarderen als iemand oprechte interesse toont en wonen graag samen met iemand waarmee er een klik is.

  6. Zet je sociale vaardigheden in

  Maak oogcontact, vertel tijdens het hospiteren over jezelf, stel belangstellende vragen, en glimlach af en toe. Let ook op je lichaamshouding, wees beleefd en begroet arriverende en vertrekkende bezoekers van de hospiteeravond. Het inzetten van je sociale vaardigheden tijdens het hospiteren zorgt ervoor dat je sympathiek over komt. Bovendien wek je zo de indruk dat je enthousiast bent over bijvoorbeeld de stad Utrecht, Huize Pfaf en de olijke bewoners ervan.

  Wees makkelijk in de omgang

  Mensen wonen graag samen met iemand die gemakkelijk is in de omgang, zich kan verplaatsen in een ander en goed voor zichzelf op kan komen. Je sociale vaardigheden kunnen dus de doorslag geven bij het selecteren van de nieuwe huisgenoot.