Creëer je eigen woonplek met deze acht interieurstijlen
14 oktober 2022
Laatste update: 04 juli 2023
Om je woonkamer harmonisch in te richten kun je kiezen uit diverse interieurstijlen. Of je nu houdt van modern en ruimtelijk, koel en industrieel of sfeervol en vintage; veel mensen hebben een in elk geval een lichte voorkeur voor een specifieke interieurstijl. Er zijn verschillende manieren om een interieurstijl toe te passen op je woonkamer of huis.
Welke interieurstijlen zijn er?
Er zijn verschillende interieur stijlen. De volgende interieurstijlen komen je misschien bekend voor en lichten we kort toe.
Het Scandinavische interieur: modern en gedurfd
Een Scandinavische woonstijl herken je aan een wit interieur, lichte kleuren en ook het gebruik van natuurlijke materialen zie je terug in deze interieurstijl. Denk hierbij aan onder andere hout, wol en katoen.
De houten stoelen van de Finse architect en industrieel ontwerper Alvar Aalto zijn typische uitingen van een Scandinavisch interieur. Het is een moderne woonstijl, waarin je vaak grote meubels, strakke lijnen terug ziet en geometrische patronen.
Je kunt in een Scandinavische woonkamer ook een bijzondere blikvanger in een felle kleur kwijt, zoals een knalgroene bloempot. Prachtige voorbeelden van Scandinavische interieurs in zowel zakelijke als huislijke settings vind je in bijvoorbeeld de Zweedse televisieserie Wallander.
Karaktervol vintage met authentieke spullen
In een vintage interieur draait het om authenticiteit en relatief oude spullen. Dit is anders dan een retro woonstijl, waarin nieuwe spullen met een oude look centraal staan. Een in vintagestijl ingericht huis kan koel, grillig of romantisch zijn.
Een vintage interieur zorgt voor intimiteit en is karaktervol en sfeervol, zonder dat je woonruimtes er uit zien als een museumzaal. Veel vintage interieurs ontstaan vanzelf doordat mensen hun authentieke spullen en mengelmoes aan vondsten verzamelen en netjes uitstallen in de ruimten. Zo creëren ze een wereld waarvan ze moeiteloos deel uitmaken.
Elk meubelstuk, zoals een versleten bank, staat in deze woonstijl vaak op zichzelf en de details maken het verschil en zorgen vaak voor een troostende charme. Deze interieurstijl is goed te combineren met eigentijds design en een industrieel interieur.
Industrieel interieur: stoer en ongekunsteld
Een industriële woonstijl kenmerkt zich door een nuchtere, ongekunstelde sfeer en het gebruik van harde en ruwe materialen zoals staal. Bedenk, voordat je met zware objecten gaat slepen, of jouw muren en vloer berekend zijn op het gewicht.
In een industrieel interieur zie je vaak dat buizen en balken slechts geschilderd zijn en als integraal onderdeel van een gebouw in het zicht zijn gelaten in plaats van weg gewerkt, net als een bakstenen muur. Het motto "Less is more" past uitstekend bij deze interieurstijl.
Tegenwoordig zie je veel dat een industrieel interieur en stoere materialen gecombineerd wordt met vintage elementen zoals bonte verzamelingen vondsten uit uitdragerijen en klassieke en excentrieke meubels en tapijten. Deze moderne stijl wordt veel toegepast in stoere lofts en word ook wel urban modern genoemd.
Romantisch interieur: zacht en vrouwelijk
In een romantische woonstijl is nostalgisch en dromerig, en geschikt voor mensen met een vrouwelijke smaak. Crèmekleurige en roze tinten en zachte materialen zoals fluweel kenmerken deze woonstijl. Sommige romantische interieurs hebben vintage invloeden. Voor een over-the-top meisjesachtige en fijne sfeer in huis heb je weinig meer nodig dan roze verf, zilverkleurige accessoires zoals een discobal, oude portretten en kitsch. Je kunt deze interieurstijl ook toepassen in een industrieel appartement en clashen met bijvoorbeeld metalen kasten. Zo komen deze objecten nog beter tot hun recht en creëer je een persoonlijke sfeer. Wat verder helemaal thuis hoort bij een romantisch interieur; planten, houten meubels, aardetinten en accessoires zoals fotolijstjes. En ook overrijke, krullende en speelse vormen en versieringen passen er goed bij.
Bohemièn woonstijl: uitbundig en kleurrijk
Het Bohemian interieur is geïnspireerd op de zigeuners die oorspronkelijk uit de Franse Bohemen afkomstig zijn. De woonstijl kenmerkt zich door een onconventionele look en de gezellige sfeer. Uitbundige, felle kleuren en printen op muren, vloeren en meubels zijn symbolisch voor deze interieurstijl. De uitdaging hierbij is het creëren van eenheid in de bontheid van alle kleuren, printen, stoffen en kleedjes. Deze eenheid kun je bereiken door voor de afwisseling ook warme kleuren en natuurlijke materialen zoals hout en voldoende groen te gebruiken.
Landelijk interieur: rustgevend en knus
Warme kleuren, lichte tinten en zachte materialen kenmerken de landelijke woonstijl. Knus, gemoedelijk en gezellig zijn woorden die deze sobere interieurstijl typeren. Vaak vind je in landelijk ingerichte interieurs comfortabele meubels. Een landelijke sfeer in huis kun je onder andere creëren met een houten keuken. Vaak zie je in een landelijke interieurstijl ook elementen uit het boerenleven terug, zoals schilderijen van dieren. Wit- en zandkleurige tinten passen bij deze woonstijl, net als robuuste meubels en accessoires.
Klassieke interieurstijl: luxe en elegant
Barok, luxe en elegantie; dat kenmerkt de klassieke interieurstijl. Een grillig en overladen gebruik van grootse, verhevene en sjieke meubelen en objecten met sierlijke vormen, zoals kroonluchters, zie je vaak terug in een klassiek interieur. Net als authentieke ornamenten aan het plafond. Heb je geen ornamenten aan het plafond, dan kun je deze ook toevoegen. Deze interieurstijl hoort helemaal thuis in oude, statige herenhuizen. Rijke materialen passen bij de klassieke woonstijl, zoals marmer en keramiek.
Botanische woonstijl: plantrijk en groen
In een botanisch interieur staan potten, planten en de kleur groen centraal. Zowel grote als kleine woonkamers zijn geschikt om te experimenteren met deze woonstijl, al kun je in een grote ruimte natuurlijk meer objecten kwijt.
Vaak is de basis van deze woonstijl rustig. Vloeren, kozijnen en ramen van hout of in rustige kleuren zijn dan ook een goed idee. Ook beton en doorleefde materialen passen goed bij een botanisch interieur.
Heb je een tuin waar je trots op bent dan kun je je interieur erop afstemmen, zodat je interieur een verlengstuk wordt van je tuin. Andersom kan natuurlijk ook. Voorbeelden van populaire kamerplanten zijn de Paradijsvogelplant, de Tabaksplant en de Monstera.
Planten zijn overigens niet per se een goed idee in interieurs met grote ramen; er zijn ook planten die goed zonder zonlicht kunnen en dus geschikt zijn voor donkerdere huizen of woonruimten.
Natuurlijk zijn er ook nog andere interieurstijlen. Denk bijvoorbeeld aan de Oriëntaalse woonstijl, die zich kenmerkt door elementen en gebruiken uit Aziatische landen. Of het minimalistisch interieur, waarin moderne vormen, lichte kleuren, functionaliteit en een gebrek aan accessoires centraal staan. Maar deze acht interieurstijlen geven een eerste indruk van de verschillende mogelijkheden die er zijn. En misschien zijn er al ideeën ontstaan over welke kanten je op kunt met de inrichting van je woning.
Welke interieurstijl past bij jou?
Om te bepalen welke interieurstijl het beste past bij jou, zou je in eerste instantie kunnen kijken naar je woning. Of je nu in een oude woning woont of in een pas gebouwde woning; elk huis heeft z'n eigen karakter.
Een interieurstijl kiezen die past bij het soort huis dat je bewoont klinkt dan ook best logisch. Een grote, pasgebouwde villa ruimtelijk inrichten met vloeren, wanden en meubels in lichte, neutrale kleuren en natuurlijke tinten of een oud herenhuis romantisch inrichten met vintage elementen kan dan ook de juiste keus zijn en ervoor zorgen dat het volledige plaatje klopt.
Je kunt echter ook een interieurstijl kiezen die juist clasht met het soort huis waarin je woont. Met deze combinatie van stijlen maak je een bijzondere en persoonlijke keuze en vergroot je het aantal manieren waarop je je huis kunt inrichten.
Cognackleurige bank
Heb je een groot meubelstuk waaraan je gehecht bent geraakt, zoals een cognackleurige bank, dan kun je ook hierop je interieurkeuzes afstemmen. Kies bij bijvoorbeeld het uitzoeken van accessoires voor kleuren die er goed bij passen, zoals koel blauw of juist warm roze. Lichte kleuren geven over het algemeen een frissere look. Combineer je de bank met donkere kleuren, dan ontstaat er een luxere uitstraling.
Onderzoek je smaak en je persoonlijkheid
Ook kun je je eigen smaak en persoonlijkheid nader onderzoeken. Vraag je bijvoorbeeld eens af of je van moderne of ouderwetse kunst houdt. Of je sportief, passief, romantisch of juist stoer bent. En of je je vrije tijd het liefste knus binnen of actief buiten besteedt. In je interieur kun je je persoonlijkheid volledig tot uitdrukking brengen in de keuzes die je maakt voor kleuren, meubels en materialen. Combineer hierbij rustig elementen uit verschillende interieurstijlen als je hier behoefte aan hebt. Zo creëer je een unieke plek, waarin je je thuis voelt en prettig kunt opladen na een hectische dag of week. Breng je alle interieurelementen met de uiterste zorg bijeen en vind je in je zoektocht de juiste combinaties, dan zul je zien dat de keuzes voor je interieur binnen de kortste keren goed uitpakken!
Op de foto: een voorbeeld van een woonkamer in een Bohemièn interieurstijl