Keuken en eettafel gefotografeerd in daglicht.

5 tips voor de perfecte foto van je huurwoning

23 juli 2021

Laatste update: 27 maart 2024

Ga jij je huis verhuren? Zorg dan dat je ‘m zo mooi mogelijk in beeld brengt. Met een paar professioneel ogende foto’s geef je potentiële huurders een goed beeld van jouw woning én een reden om een reactie achter te laten! Denk dus goed na over je fotoreportage, zodat je er kwalitatief beeldmateriaal aan overhoudt. Dat zal de verhuur van je woning sneller laten verlopen. 

Inhoudsopgave

    1. Opruimen en schoonmaken

    Niemand zit te wachten op een vies toilet. Dus, voordat je de camera of smartphone erbij pakt: eerst eens goed gaan boenen! Is jouw woning gemeubileerd? Zorg dan dat je meubels er netjes bij staan, de kussentjes opgeklopt zijn en prulletjes weggehaald. Geef de kamerplanten een dag van tevoren nog een goede scheut water, zodat ze er op de dag van de fotoshoot kwiek bij staan. En zet eventueel een bloemetje op tafel om de ruimte op te vrolijken.

    2. Maak gebruik van daglicht ☀️

    Gooi die gordijnen, lamellen of luxaflex open! Want, als er iets is wat een foto opfleurt, is het licht (daglicht, welteverstaan). Kunstmatig licht is juist geel, en dat zie je helaas dubbel terug op foto’s. Een paar sfeerlichtjes doen het vaak wel weer goed, maar je zult het vooral van natuurlijk licht moeten hebben.

    Woonkamer en keuken van een modern ingerichte Nederlandse huurwoning

    Hoe laat kun je dan het beste fotograferen?

    Tussen 10.00 en 14.00 uur, dan is er het meeste daglicht. Vergeet ook niet dat tegen het licht in fotograferen uit den boze is! Daardoor blijft weinig van je gefotografeerde interieur over. En ook liever geen flits gebruiken. Die maakt je kiekjes flets, zorgt voor lelijke schaduwen en weerspiegelt in de badkamertegels.

    3. Wat zet je op de foto?

    Potentiële huurders wil je een goed beeld geven van je woning. De vraag is alleen of je ieder klein detail vast wilt leggen. Wat fotografeer je wel en wat kun je beter achterwege laten? Een meterkast, trap of buitengewoon doorsnee gang zijn misschien niet nodig om te delen. Maar als jouw woning een waar pronkstuk heeft, zoals een glas-in-loodraam of een gigantische tuin, moet je daar natuurlijk van profiteren!

    Wat huurders graag terugzien:

    • woning vanaf de straat
    • woonkamer
    • keuken
    • slaapkamer(s)
    • badkamer
    • balkon, dakterras of tuin
    • uitzicht (van binnen of vanaf het balkon)
    • foto’s van de omgeving
    • een plattegrond

    4. De perfecte plek voor het perfecte plaatje 📷

    Een groothoeklens is eigenlijk wel een must voor woningfotografie. Gelukkig hoef je daarvoor tegenwoordig geen dure spiegelreflexcamera aan te schaffen. Die meeste moderne smartphones hebben er eentje. Maar waar vandaan ga je de foto nemen? Ga om te beginnen in de hoek van de kamer staan, zodat je zoveel mogelijk in één beeld kunt vangen.

    Verschillende standpunten

    Probeer vervolgens verschillende standpunten uit. Door de hurken of juist op een stoel gaan staan? Controleer de foto en ga na hoe de ruimte het beste tot zijn recht komt. Let ook op bij spiegels of andere weerspiegelende oppervlaktes. Het komt nogal klunzig over als je zelf terug te zien bent in je foto’s.

    Binnenkant van een modern gerichte huurwoning met gele tulpen op tafel

    5. Hoeveelheid en volgorde foto’s

    Nu je mooi beeldmateriaal hebt verzameld, is het tijd om een selectie te maken. Geïnteresseerden willen veel van jouw woning zien, maar moeten niet verdwalen in de plaatjes. Wij houden de volgende vuistregel aan: minimaal één foto per ruimte en hooguit 20 in totaal. Het maximum hangt af van de grootte van jouw kamer, studio, appartement of huis. Maar met 10 tot 15 foto’s zou iemand meestal wel een goed beeld van de woning moeten hebben.

    De volgorde van je foto's 

    En dan de volgorde. Je eerste foto krijgt verreweg de meeste aandacht, omdat deze te zien is op onze overzichtspagina. Begin daarom met één van je pronkstukken. Als dit je woonkamer of de voorkant van de woning is: helemaal perfect! Voor ons zou een logische volgorde zijn: woonkamer, keuken, slaapkamer(s), badkamer, toilet, tuin/balkon/dakterras, voorkant woning, plattegrond. Dit staat echter niet in steen geschreven. Probeer je altijd in te leven in de aanstaande huurder. Wat zou jij als eerste willen zien?

    Meer tips voor verhuurders: