Mag je als hoofdbewoner iemand uitschrijven uit een woning?
03 mei 2021
Laatste update: 11 oktober 2022
Zit jij op dit moment opgescheept met een medebewoner die je niet meer kunt luchten of zien en wil je bijvoorbeeld je ex uit huis krijgen? Een vervelende situatie en soms is het onduidelijk wat je hieraan kunt doen. In veel gevallen gaat het hierbij om een ex-vriend(in), een familielid of vriend die je tijdelijk onderdak verschaft. Natuurlijk kun je de stoorzender in kwestie vragen om te vertrekken, maar wat nu als diegene simpelweg ‘nee’ zegt? Kun je dan je medehuurder uit huis zetten? Heb je rechten? We zochten het voor je uit!
(Sociale) huurwoning | Iemand inschrijven op mijn adres
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk dat je uitzoekt of het huurcontract alleen op jouw naam staat of dat je huisgenoot ook op het contract staat. Er zijn hier veel verschillen tussen wat betreft het in- en uitschrijven en daarom zullen we ze apart behandelen.
Medebewoner staat wel op het contract
Als iemand op jouw adres gaat wonen en er staat ingeschreven, dan kan het nog best lastig worden om de huurder te laten vertrekken. Zodra iemand bij jou in je zelfstandige woonruimte komt wonen en op het contract wordt bijgeschreven, heeft diegene dezelfde rechten als jij. Dit houdt kortgezegd in dat de huurder die op jouw adres staat ingeschreven huurbescherming geniet en zelf mag kiezen wanneer diegene wil vertrekken. Je medehuurder uit uit zetten is in dit geval dus niet zo gemakkelijk.
Lees ook: Huurcontract opzeggen? Houd rekening met deze regels
Medebewoner staat niet op het contract
Heb je de medebewoner bij jou laten verblijven maar niet bijgeschreven op het huurcontract, dan is je positie een stuk sterker. Vaak is in dit geval sprake van onderhuur. Jij bent nu hoogstwaarschijnlijk de hoofdhuurder en de ander is juridisch gezien alleen een huisgenoot en geen medebewoner. Dit is een groot verschil, aangezien jij alleen verantwoordelijk bent voor het betalen van de huur en de andere kosten, zoals de aanslagen gemeentelijke belastingen. Omdat jij alleen deze verantwoordelijkheid draagt, heb je ook meer rechten en kun je de huurder op elk moment vragen te vertrekken. Wat je echter niet kunt, is het uitschrijven van deze persoon. Dit kan je voormalig huisgenoot alleen zelf doen. Je kunt wel een adresonderzoek starten bij de gemeente, zodat die kan uitzoeken waar de huurder precies woont. Heb je een adresonderzoek aangevraagd, dan gaat de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) controleren of er iemand op dat adres ingeschreven staat.
Gevolgen iemand inschrijven op je adres | koopwoning
Heb je een koopwoning, dan staat het je vrij om iemand bij je in te laten wonen. In principe mag je iemand in huis nemen als je een koophuis hebt. Dit houdt in dat iemand dan op jouw adres komt wonen en op jouw adres ingeschreven is. Je koophuis wordt niet automatisch eigendom van diegene en je kunt diegene vragen te vertrekken wanneer je wilt. Laat je iemand bijschrijven op de hypotheek, dan is het een ander verhaal.
Staat de huisgenoot niet op de hypotheekakte, dan betekent dat niet automatisch dat je diegene kunt uitschrijven op jouw adres. Dit kan – net als bij een huurwoning – alleen gedaan worden door de gemeente en door de persoon zelf. Hier kunnen alleen geen rechten aan ontleend worden. Als iemand ingeschreven staat op jouw adres, betekent dat dus niet dat diegene daar ook mag wonen. De gemeente houdt in de Basisregistratie Personen (BRP) bij wie er staat ingeschreven op jouw adres. Gaat er iemand bij je inwonen? Dan kun je zelf bepalen of je de vaste lasten, zoals de gemeentelijke belastingen, zelf blijft betalen of dat je hiervoor een bijdrage vraagt van de inwonende. Schrijft iemand zich uit als inwonende op jouw adres, dan kan hij of zij de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, anders mag de gemeente een bestuurlijke boete opleggen. In sommige gemeenten kun je digitaal aangifte doen van een verhuizing. Maakt iemand liever een afspraak op het gemeentekantoor, dan moet hij of zij een geldig legitimatiebewijs meenemen zoals een Nederlandse identiteitskaart. Het is het niet zo dat jij als huiseigenaar hiervan schriftelijk bericht krijgt van de gemeente. De gemeente mag informatie over particulieren namelijk niet verstrekken aan derden. Woont jouw huisgenoot al een tijdje niet meer bij jou in huis en stond je in je recht toen je diegene de deur wees? Aarzel dan niet om een adresonderzoek te laten uitvoeren door de gemeente.
Huisgenoot wil niet vertrekken, wat nu?
Het zijn vervelende situaties: je staat als hoofdbewoner in je recht, maar je huisgenoot wil niet vertrekken. Dit kan je een hoop kopzorgen en ruzies bezorgen en je vraagt je nu waarschijnlijk af wat je nog kunt doen. Kort gezegd: je kunt een rechtszaak starten of de sloten veranderen. Kies je voor de laatste optie, dan moet je er wel echt zeker van zijn dat diegene geen rechten heeft om in jouw woning te wonen en dat je diegene een redelijke termijn hebt gegeven om te vertrekken.
Lees ook: Onderverhuur: wat mag wel en niet?