Mag je als hoofdbewoner iemand uitschrijven uit een woning?
03 mei 2021
Laatste update: 03 oktober 2024
Heb je moeite met een medebewoner of wil je misschien je ex uit huis krijgen? Dit kan een lastige situatie zijn, en het is vaak onduidelijk wat je kunt doen. Natuurlijk kun je diegene vragen te vertrekken, maar wat als de ander weigert? Heb je dan rechten om een medebewoner uit huis te zetten? Hier lees je meer.
Inhoudsopgave
Kun je een medebewoner uit je huurwoning zetten?
Om te weten wat jouw rechten zijn, moet je eerst uitzoeken of het huurcontract alleen op jouw naam staat of dat de medebewoner ook op het contract staat. Er zijn belangrijke verschillen tussen beide situaties die we hieronder zullen bespreken.
Medebewoner staat wel op het contract
Als de medebewoner op het huurcontract staat, wordt het moeilijker om deze persoon uit te zetten. Wanneer iemand op jouw adres is ingeschreven en ook op het huurcontract staat, heeft hij of zij dezelfde rechten als jij.
Huurbescherming
Dit betekent dat de medebewoner huurbescherming heeft en zelf kan bepalen wanneer hij of zij vertrekt. In dit geval kun je de huurder niet zomaar uitzetten.
Medebewoner staat niet op het contract
Als de medebewoner niet op het huurcontract staat, is je positie sterker. Vaak is er dan sprake van onderhuur. Jij bent de hoofdhuurder, terwijl de ander juridisch gezien alleen een huisgenoot is. Dit betekent dat jij verantwoordelijk bent voor de huur en overige kosten, zoals gemeentelijke belastingen.
Omdat jij deze verantwoordelijkheid draagt, heb je ook meer rechten. Je kunt de medebewoner vragen te vertrekken, maar je kunt hem of haar niet uitschrijven bij de gemeente. Dit kan de persoon zelf doen.
Gevolgen van iemand inschrijven op jouw adres
Heb je een koopwoning en laat je iemand bij je wonen? Dan mag je deze persoon inschrijven op jouw adres. Dit betekent echter niet dat deze persoon rechten krijgt over jouw woning, tenzij hij of zij op de hypotheekakte staat. Als dat niet het geval is, kan alleen de gemeente of de persoon zelf de inschrijving wijzigen.
Financiële consequenties
Het inschrijven van iemand op jouw adres kan invloed hebben op belastingen en andere financiële regelingen. Zorg ervoor dat je deze aspecten goed in beeld hebt voordat je iemand laat inschrijven.
Iemand uitschrijven van jouw adres
Als een medebewoner vertrekt, moet hij of zij dit doorgeven aan de gemeente. Het uitschrijven kan digitaal of door een afspraak bij het gemeentehuis te maken. Als dit niet tijdig gebeurt, kan de gemeente een boete opleggen. Je ontvangt als hoofdbewoner geen schriftelijke melding wanneer iemand zich uitschrijft van jouw adres.
Wat te doen als iemand zich niet uitschrijft?
In sommige gevallen kan een adresonderzoek worden aangevraagd als je vermoedt dat iemand nog ingeschreven staat op jouw adres, maar er niet meer woont. De gemeente kan dan uitzoeken waar de persoon daadwerkelijk woont.
Wat als je huisgenoot niet wil vertrekken?
Het kan voorkomen dat een huisgenoot weigert te vertrekken, zelfs als je in je recht staat. Dit kan veel frustratie en ruzies opleveren. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om juridische stappen te ondernemen of de sloten te laten vervangen. Let er wel op dat dit laatste alleen is toegestaan als de persoon geen rechten meer heeft om in de woning te verblijven en je hem of haar voldoende tijd hebt gegeven om te vertrekken.
Conclusie
Het uitzetten van een medebewoner kan complex zijn, vooral als deze op het huurcontract staat. Staat de persoon niet op het contract, dan heb je als hoofdhuurder meer rechten. Zorg ervoor dat je altijd handelt volgens de wet en geef de medebewoner voldoende tijd om te vertrekken om conflicten te minimaliseren. Overweeg juridische stappen als het probleem aanhoudt.