iemand met verhuisdozen bij een rood busje

Mag je als hoofdbewoner iemand uitschrijven uit een woning?

03 mei 2021

Laatste update: 25 maart 2024

Zit jij op dit moment opgescheept met een medebewoner die je niet meer kunt luchten of zien of wil je bijvoorbeeld je ex uit huis krijgen? Een vervelende situatie en soms is het onduidelijk wat je hieraan kunt doen. In veel gevallen gaat het hierbij om een ex-vriend(in), een familielid of vriend die je tijdelijk onderdak verschaft. Natuurlijk kun je de stoorzender in kwestie vragen om te vertrekken, maar wat nu als diegene simpelweg ‘nee’ zegt? Kun je dan je medehuurder uit huis zetten? Heb je rechten? We zochten het voor je uit!

Inhoudsopgave

  Kun je een medebewoner uit je huurwoning zetten

  Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk dat je uitzoekt of het huurcontract alleen op jouw naam staat of dat je huisgenoot ook op het contract staat. Er zijn hier veel verschillen tussen wat betreft het in- en uitschrijven en daarom zullen we ze apart behandelen.

  Verhuisdozen bij elkaar neergezet

  Medebewoner staat wel op het contract

  Als iemand op jouw adres gaat wonen en er staat ingeschreven, dan kan het nog best lastig worden om de huurder te laten vertrekken. Zodra iemand bij jou in je zelfstandige woonruimte komt wonen en op het contract wordt bijgeschreven, heeft diegene dezelfde rechten als jij. Dit houdt kortgezegd in dat de huurder die op jouw adres staat ingeschreven huurbescherming geniet en zelf mag kiezen wanneer diegene wil vertrekken. Je medehuurder uit uit zetten is in dit geval dus niet zo gemakkelijk.

  Lees ook: Huurcontract opzeggen? Houd rekening met deze regels

  Medebewoner staat niet op het contract

  Heb je de medebewoner bij jou laten verblijven maar niet bijgeschreven op het huurcontract, dan is je positie een stuk sterker. Vaak is in dit geval sprake van onderhuur. Jij bent nu hoogstwaarschijnlijk de hoofdhuurder en de ander is juridisch gezien alleen een huisgenoot en geen medebewoner.

  Dit is een groot verschil, aangezien jij alleen verantwoordelijk bent voor het betalen van de huur en de andere kosten, zoals de aanslagen gemeentelijke belastingen.

  Betaal jij, dan heb jij meer rechten

  Omdat jij alleen deze verantwoordelijkheid draagt, heb je ook meer rechten en kun je de huurder op elk moment vragen te vertrekken. Wat je echter niet kunt, is het uitschrijven van deze persoon.

  Dit kan je voormalig huisgenoot alleen zelf doen. Je kunt wel een adresonderzoek starten bij de gemeente, zodat die kan uitzoeken waar de huurder precies woont.

  Heb je een adresonderzoek aangevraagd, dan gaat de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) controleren of er iemand op dat adres ingeschreven staat. 

  Nederlandse huizen en twee mensen

  Gevolgen iemand inschrijven op je adres

  Heb je een koopwoning, dan staat het je vrij om iemand bij je in te laten wonen. In principe mag je iemand in huis nemen als je een koophuis hebt. Dit houdt in dat iemand dan op jouw adres komt wonen en op jouw adres ingeschreven is.

  Je koophuis wordt niet automatisch eigendom van diegene en je kunt diegene vragen te vertrekken wanneer je wilt. Laat je iemand bijschrijven op de hypotheek, dan is het een ander verhaal.

  Huisgenoot in de hypotheekakte

  Staat de huisgenoot niet op de hypotheekakte, dan betekent dat niet automatisch dat je diegene kunt uitschrijven op jouw adres. Dit kan – net als bij een huurwoning – alleen gedaan worden door de gemeente en door de persoon zelf.

  Hier kunnen alleen geen rechten aan ontleend worden. Als iemand ingeschreven staat op jouw adres, betekent dat dus niet dat diegene daar ook mag wonen.

  De gemeente houdt in de Basisregistratie Personen (BRP) bij wie er staat ingeschreven op jouw adres. Gaat er iemand bij je inwonen? Dan kun je zelf bepalen of je de vaste lasten, zoals de gemeentelijke belastingen, zelf blijft betalen of dat je hiervoor een bijdrage vraagt van de inwonende.

  Iemand inschrijven op mijn adres

  Het inschrijven van iemand op jouw adres kan om verschillende redenen gedaan worden, zoals bijvoorbeeld wanneer iemand bij je komt wonen. Het proces kan enigszins variëren afhankelijk van het land en de specifieke lokale regelgeving. In Nederland bijvoorbeeld, moet iemand die bij je komt wonen zich inschrijven bij de gemeente. Hier zijn enkele stappen die je doorgaans moet volgen, met een focus op de situatie in Nederland:

  1. Toestemming Geven:

   • Als hoofdbewoner moet je toestemming geven voor de inschrijving van de persoon die bij je komt wonen.
   • Je kunt dit doen door een schriftelijke verklaring te ondertekenen waarin je toestemming geeft.
  2. Persoonlijke Informatie:

   • De persoon die zich inschrijft zal persoonlijke informatie moeten verstrekken, zoals een identiteitsbewijs en mogelijk andere documentatie, afhankelijk van de situatie.
  3. Gemeentelijk Inschrijven:

   • De persoon zal zich moeten inschrijven bij de gemeente.
   • Dit kan vaak online gedaan worden, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om een afspraak te maken en persoonlijk naar het gemeentehuis te gaan.
  4. Documentatie Bewaren:

   • Bewaar alle documentatie met betrekking tot de inschrijving, voor het geval je deze in de toekomst nodig hebt.
  5. Controleer de Gevolgen:

   • Wees je bewust van de mogelijke gevolgen van het inschrijven van iemand op jouw adres, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen, uitkeringen en andere financiële zaken.

  Iemand uitschrijven van je adres

  Schrijft iemand zich uit als inwonende op jouw adres, dan kan hij of zij de verhuizing doorgeven aan de gemeente. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, anders mag de gemeente een bestuurlijke boete opleggen.

  In sommige gemeenten kun je digitaal aangifte doen van een verhuizing. Maakt iemand liever een afspraak op het gemeentekantoor, dan moet hij of zij een geldig legitimatiebewijs meenemen zoals een Nederlandse identiteitskaart. Het is het niet zo dat jij als huiseigenaar hiervan schriftelijk bericht krijgt van de gemeente.

  De gemeente mag informatie over particulieren namelijk niet verstrekken aan derden. Woont jouw huisgenoot al een tijdje niet meer bij jou in huis en stond je in je recht toen je diegene de deur wees? Aarzel dan niet om een adresonderzoek te laten uitvoeren door de gemeente.

  Een vrouw stuurt een man met koffer weg

  Lees ook: Huis verhuren met hypotheek: dit zijn de regels

  Inwonen bij iemand met huurhuis

  Het inwonen bij iemand in een huurwoning vereist een aantal cruciale stappen om ervoor te zorgen dat alles juridisch correct en soepel verloopt. In Nederland is het bijvoorbeeld essentieel om toestemming te krijgen van de verhuurder voordat je intrekt, omdat de huurovereenkomst bepalingen kan bevatten over wie er in de woning mag wonen. Daarnaast is het wettelijk verplicht om je in te schrijven bij de gemeente op het nieuwe adres. Het is ook raadzaam om duidelijke financiële afspraken te maken over de verdeling van de huur en andere kosten, en deze afspraken schriftelijk vast te leggen om toekomstige misverstanden te voorkomen.

  Je partner uit je koopwoning zetten

  Het proces van het uit huis zetten van een partner uit een koopwoning kan ingewikkeld en emotioneel beladen zijn, vooral in Nederland waar specifieke juridische procedures gevolgd moeten worden. Het is cruciaal om juridisch advies in te winnen om je rechten en plichten te begrijpen.

  Overweeg ook mediation om tot een overeenkomst te komen met je partner, wat kan helpen om een rechtszaak te voorkomen. Het is belangrijk om de eigendomsstructuur van de woning te begrijpen en alle relevante documentatie zoals eigendomsakten en hypotheekdocumenten te verzamelen.

  Een man en vrouw die ruzie hebben over een huis

  Huisgenoot wil niet vertrekken, wat nu?

  Het zijn vervelende situaties: je staat als hoofdbewoner in je recht, maar je huisgenoot wil niet vertrekken. Dit kan je een hoop kopzorgen en ruzies bezorgen en je vraagt je nu waarschijnlijk af wat je nog kunt doen. Kort gezegd: je kunt een rechtszaak starten of de sloten veranderen. Kies je voor de laatste optie, dan moet je er wel echt zeker van zijn dat diegene geen rechten heeft om in jouw woning te wonen en dat je diegene een redelijke termijn hebt gegeven om te vertrekken.

  Lees ook: Onderverhuur: wat mag wel en niet?