Woonkamer met beige rolgordijnen

Hoe kies je de juiste raamdecoratie voor een huurwoning?

30 juli 2021

Laatste update: 27 maart 2024

Wanneer je ervoor kiest om een huurwoning ongestoffeerd te gaan huren, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de raamdecoratie. Dit is best een lastige keuze, omdat ze namelijk heel belangrijk zijn voor de look and feel van je huurwoning. Kies je donkere houten shutters of liever voor gordijnen in een warme kleur. Het is heel persoonlijk, maar we kunnen je natuurlijk wel een beetje op weg helpen, zodat je precies weet welke zaken belangrijk zijn om in overweging te nemen.

Inhoudsopgave

  Wat staat er in je huurcontract?

  Het eerste waar je rekening mee moet houden zijn de eisen van de verhuurder. In je huurcontract staan vaak zaken die je wel en niet mag doen in de huurwoning. Als de verhuurder de huurwoning recent voorzien heeft van kunststof kozijnen, dan is de kans groot dat je voor raambekleding moet kiezen waarbij je niet in het kozijn hoeft te boren. Dit kunnen jaloezieën, rolgordijnen en plisségordijnen zijn die je in het kozijn kunt klemmen of gordijnen die je aan het plafond monteert. Lees je contract goed door, zodat je later wel al je borg terugbetaald krijgt.

  Lees ook: Wanneer mag een verhuurder borg inhouden?

  Voor- en nadelen van de verschillende raamdecoratie soorten

  Bij de keuze voor de beste soort raambekleding, is het natuurlijk belangrijk dat je goed kijkt van wat voor materiaal het gemaakt wordt. Roestend materiaal in de badkamer is natuurlijk niet wenselijk en dikke gordijnen in een kleine ruimte nemen veel ruimte in beslag. Om het je wat makkelijker te maken, zetten we de voor- en nadelen per raamdecoratiesoort even op een rij.

  Rol- en vouwgordijnen

  Dit type raamdecoratie past vooral goed bij kleinere ramen in kleinere ruimtes. Het neemt weinig ruimte in beslag, waardoor je meubels gewoon tegen de muur kunt plaatsen. Ideaal voor een kleine studeerkamer of een kinderkamer. Vaak kun je ze ook in leuke motieven krijgen en kun je kiezen of ze lichtdoorlatend moeten zijn of juist niet. Twijfel je? Kijk dan eens bij een duo-rolgordijn.

  Lichte woonkamer met grote ramen met daarvoor beigekleurige rolgordijnen

  Lamellen en jaloezieën

  Lamellen en jaloezieën waren een lange tijd heel populair en net als bij rolgordijnen nemen ze weinig ruimte in beslag. Als je niet voor een luxere variant kiest, maar voor de standaard kunststof of aluminium look is het wel belangrijk om goed te kijken of dat mooi staat in de ruimte waar je ze wil ophangen. Vaak staan ze een beetje sfeerloos als je ruimte zelf ook weinig kleur bevat.

  Plisségordijnen en paneelgordijnen

  Paneelgordijnen worden strak naar beneden gespannen, waardoor ze erg geschikt zijn voor een motief. Het kunnen echte eyecatchers zijn in een ruimte. Wil je het liever subtieler aanpakken, dan kun je kiezen voor een plisségordijn. Deze kun je door middel van een harmonicabouw opvouwen door aan de touwtjes te trekken. Bij sommige varianten kun je zowel van boven als van onder vouwen, dit kan een speels effect hebben.

  Overgordijnen en vitrage

  De traditionele gordijnen kent iedereen. Je kunt kiezen voor verduisterende varianten of een tussenvorm die een beetje licht doorlaat. Wil je het liefst geen licht blokkeren maar wel genieten van je privacy? Dan is vitrage wellicht de juiste optie voor jou. Het nadeel van gordijnen is dat ze vaak veel ruimte innemen en als je ze optimaal wil gebruiken, dan kun je niks tegen de raamkant van de muur plaatsen. Kijk dus goed of je genoeg ruimte hebt voor gordijnen voor je ze aanschaft en ze je kamer eigenlijk iets te klein maken.

  Moderne woonkamer met licht bruine vitrages voor de ramen

  Nog geen huurwoning gevonden?  

  Voordat je de juiste raamdecoratie kunt kiezen, moet je natuurlijk wel een huurwoning gevonden hebben. Dit regel je door je aan te melden bij Huurstunt. Je kunt hier gratis het aanbod van makelaars en particuliere verhuurders bekijken. Wanneer je wilt reageren op een huurwoning die in de smaak valt, kun je met een Premium Account gebruikmaken van de contactformulieren bij de huurwoningen. Zo wordt een huurwoning vinden een stuk makkelijker!