Schrift met pen op een houten ondergrond

Zó kun je reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief

18 maart 2021

Laatste update: 22 maart 2024

Je hebt een mooie woning gevonden op Huurstunt. En wat blijkt? Hij is nog betaalbaar ook! Zo snel mogelijk reageren, dus. Je wilt een goede eerste indruk maken, zodat je snel langs mag komen voor een bezichtiging

Inhoudsopgave

  Stappenplan om je kansen te vergroten

  Hieronder lees je hoe je de meeste kans maakt op een uitnodiging. Volg de volgende stappen en haal het meeste uit je Premium-account!

  Stap 1: Spreid je kansen

  Een reden dat sommige woningzoekers niet direct succes boeken, is dat ze alle hoop vestigen op één huurwoning.

  Ze zetten hun zinnen op dat mooie appartement en wachten hoopvol af tot de eigenaar iets terugstuurt. Sommige verhuurders wachten alleen liever tot ze een handvol reacties hebben binnengekregen, dus kan die reactie soms wat lang op zich laten wachten.

  In die tijd zou je ook verder kunnen gaan met zoeken. Er worden iedere dag nieuwe huurwoningen geplaatst op ons platform, dus wil je niet achter het net vissen.

  Houd je ogen dus goed open, en mis het laatste aanbod niet. Meld je gratis aan voor woningupdates om de nieuwste huurwoningen in de mail te krijgen. Reageer op verschillende appartementen en maak de kans groter dat je een berichtje terugkrijgt.

  Stap 2: Neem de advertentie onder de loep

  Voordat je in alle haast een reactie opstelt: lees de advertentie eerst goed door. Vragen die je nog hebt, worden vaak al beantwoord in de woningomschrijving.

  • Denk aan de huurprijs, woonoppervlakte, het aantal kamers en de huurvoorwaarden. Neem de advertentie onder de loep, zodat je straks geen onnodige vragen hoeft te stellen. Dit komt namelijk over als desinteresse, en dat wil je koste wat het kost voorkomen.
  • Reageer ook alleen op woningen waar je daadwerkelijk kans op hebt. Voldoe je niet aan de eisen of val je niet onder de doelgroep? Dan kun je beter op zoek naar een andere advertentie.
  • Je kunt die studio nog zo mooi vinden. Als je ‘m niet kunt betalen, heeft reageren geen zin. Verhuurders wijken bijna nooit van hun eisenpakket, dus is de kans dat je die huurwoning mag gaan huren minimaal.

  Bekijk ook: Huurbudget: Zo bereken je voor hoeveel geld je kunt huren

  Stap 3: De perfecte reactie opstellen

  Tijd om een enthousiaste reactie te sturen! Hoe je die opstelt, is aan jou. Een standaardreactie kopiëren en plakken vinden wij alleen een minder goed idee. Je kunt het best zelf een bericht typen. Dat komt heel wat persoonlijker over.

  Een aantal dingen zijn altijd verstandig om te noemen, zoals een juist e-mailadres en/of telefoonnummer waarop de verhuurder je kan bereiken.

  Controleer deze gegevens dus goed, en stel jezelf ook kort voor. Vertel in een paar zinnen iets over jezelf en waarom je hebt besloten om te reageren op de advertentie. Zoiets zou weleens doorslaggevend kunnen zijn voor de verhuurder.

  Wat je onder andere in je reactie kunt noemen:

  • Hoe heet je en hoe oud ben je?
  • Waar woon je op dit moment?
  • Waar werk of studeer je?
  • Wat voor persoon ben je?
  • Waarom zou je hier graag wonen?

  Stap 4: Eisen is afwijzen

  Wat juist weer averechts werkt, is enorm hoge eisen hebben. Die luxe heb je als huurder helaas niet. Zinnen met ‘ik wil’ of ‘ik moet’ kun je daarom beter vermijden. Bescheidenheid loont vaak meer.

  Het zou natuurlijk eeuwig zonde zijn als een verkeerde verwoording ervoor zorgt dat je die kamer misloopt. Blijf daarom ook altijd beleefd naar verhuurders, ook als je een afwijzing krijgt.

  Die teleurstelling is voor sommige mensen nog wel eens de reden om onredelijk te reageren. Toch kun je altijd beter vriendelijk reageren dan boos.

  Veel verhuurders hebben meerdere panden in hun bezit. Wie weet heeft deze nog een ander mooi aanbod voor je! Die kun je natuurlijk op je buik schrijven als je onvriendelijk bent geweest.

  Stap 5: Check, check, dubbelcheck

  Klaar om op die verzendknop te drukken? Nog even geduld! Verstuur jouw reactie pas als je zeker weet dat er geen grammaticale of spelfouten in staan.

  Die zien verhuurders namelijk al gauw als onverzorgd. Weer een teken van desinteresse, dus. Een verhuurder zoekt de ideale huurder voor zijn huurwoning en de kans dat een slordige reactie buiten de boot valt, is groot.

  Zorg er dus in ieder geval voor dat je bericht foutloos is. Laat eventueel ook iemand anders je bericht controleren. Twee paar ogen zien altijd meer dan één.

  Voorbeeld motivatiebrief huurwoning

  Beste meneer/mevrouw,

  Wij (Amy en Sander) zouden bij deze graag reageren op het appartement aan de Faunastraat 999c in Wageningen. We willen gaan samenwonen en zijn daarom op zoek naar een ruim appartement in een rustige buurt in de omgeving van Ede of Wageningen. Uw appartement past perfect in dat plaatje. De woning ziet er verzorgd uit en de locatie, aan de rand van de stad, is voor ons ideaal.

  Even voorstellen: Amy (24) volgt haar master Biologie aan de Universiteit Wageningen en Sander (27) werkt als verpleegkundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. We houden ervan om samen lange fietstochten te maken, het liefst in Noord-Frankrijk, onze favoriete vakantiebestemming. Amy houdt van romans lezen en gedichten schrijven, Sander heeft een grote platenverzameling en is vrijwilliger op een kinderboerderij.

  We zijn erg enthousiast geworden door de foto’s en zouden graag eens langskomen voor een bezichtiging. Als u nog vragen heeft, kunt u ons ook bereiken op ons telefoonnummer of e-mailadres.

  Met vriendelijke groet,

  Amy en Sander

  Bekijk ook:

   

  stappenplan voor het reageren op een huurwoning infographic