Man in woonkamer met hond die op een kleed ligt

Huurwoningen en huisdieren: tips en adviezen

30 november 2023

Laatste update: 11 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Wanneer je de sleutels van je droomhuurwoning in handen hebt, is het helaas niet vanzelfsprekend dat ook je trouwe viervoeter een warm welkom krijgt. Sommige verhuurders verwelkomen huisdieren met open armen, terwijl anderen dit misschien niet doen of ze zelfs verbieden. Geen paniek, wij hebben het voor je uitgezocht, zodat jij en je harige vriendje niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Dit zijn onze tips en adviezen voor huren met een huisdier.

Inhoudsopgave

  Huren met een huisdier

  Wanneer je een huurwoning zoekt, wil je natuurlijk geen afstand doen van je trouwe viervoeter. Maar niet elke verhuurder is even enthousiast over pluizige huisgenoten. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om rustig het huurcontract door te nemen. Houd in je achterhoofd dat huisdieren in principe altijd moeten worden toegelaten, tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is, of je huisdier overlast veroorzaakt. Een grote Duitse herder past bijvoorbeeld niet in een studio.

  een vrouw in een blauwe trui zit te spelen met een met hond en twee katten

  Kan je als verhuurder huisdieren verbieden?

  Voor velen voegt het hebben van een huisdier werkelijk iets waardevols toe aan hun leven. Maar het hebben van deze gezellige metgezellen heeft ook een keerzijde, vooral vanuit het perspectief van de verhuurder. Huisdieren kunnen zorgen voor onaangename geurtjes, geluidshinder, waar de buren over kunnen klagen, en huisdieren kunnen schade toebrengen aan de woning.

  Om deze redenen neemt een verhuurder vaak de beslissing om een algemeen verbod op huisdieren op te nemen in de huurovereenkomst. Maar een verbod gaat niet altijd op.

  Lees ook: Mag een verhuurder huisdieren verbieden?

  Huisdieren clausule

  In de wet is er eigenlijk niks bepaald over het houden van dieren. Maar een verhuurder mag wel voorwaarden opnemen in de huurovereenkomst. Een huisdierenclausule, ook wel bekend als een huisdierenovereenkomst, is een specifieke bepaling in een huurcontract die de voorwaarden regelt met betrekking tot het houden van huisdieren in een huurwoning.

  Beperkingen huisdier huurwoning

  De clausule kan beperkingen opleggen aan het soort huisdieren dat is toegestaan, zoals het beperken van het gewicht, het aantal dieren of het type. Een verhuurder kan bepaalde soorten huisdieren verbieden. Sommige dieren zijn namelijk niet geschikt voor kleine huurwoningen. Denk bijvoorbeeld aan agressieve rassen of grote honden. Kleine huisdieren, zoals katten, zijn wel geschikt voor kleinere ruimtes.

  Ben je het niet eens met de beperkingen van de verhuurder? Dan kan je naar de rechter stappen. Deze zal een belangenafweging maken en beslissen of de beperking wel of niet terecht is.

  Een hond met opstaande oren zit op een kleed in een lichte woonkamer

  Overlast door huisdier

  Je mag over het algemeen 'gewone' huisdieren houden, zoals honden, katten, parkieten of konijnen. Maar deze dieren mogen geen overlast veroorzaken. Mocht je je bijvoorbeeld afvragen: mag je kippen houden in een huurhuis? Dan is het antwoord hierop 'nee', want kippen en duiven veroorzaken veel geluidsoverlast bij de buren.

  Aansprakelijkheid voor schade

  De huisdierenclausule specificeert meestal dat een huurder aansprakelijk is voor eventuele schade veroorzaakt door hun huisdier. Dit omvat schade aan vloeren, muren, deuren, meubels en andere eigendommen in de huurwoning. Een huurder kan financieel verantwoordelijk worden gesteld voor de reparatiekosten.

  Borg en huisdieren

  Als onderdeel van de aansprakelijkheidsregeling kan de verhuurder een extra borgsom voor huisdieren vragen. Deze borgsom dient als bescherming tegen mogelijke schade en wordt teruggegeven aan de huurder bij het einde van het huurcontract, mits er geen schade of overlast is veroorzaakt door het huisdier.

  Een kat staat op een kast in de woonkamer

  Huisdierenverzekering

  Sommige huurcontracten vragen je om een huisdierenverzekering af te sluiten. Hiermee ben je gedekt als je huisdier schade veroorzaakt of iemand verwondt. De verzekering helpt dan bij het betalen van de kosten.

  Stiekem een huisdier

  Zijn huisdieren niet toegestaan in je huurwoning en vraag je je af: kan ik huisdieren hebben zonder de toestemming van mijn huisbaas? Dan is het belangrijk om in gedachten te houden dat als je het huisdierenbeleid in je huurcontract negeert, dit juridische problemen kan veroorzaken, inclusief het beëindigen van je contract.

  Terug naar het overzicht