Een man zit met zijn handen in het haar

Huurders vergeten steeds vaker deze belangrijke verzekering af te sluiten

17 augustus 2020

Laatste update: 11 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Het is natuurlijk niet iets waar je graag over nadenkt als stel, maar wanneer een van de twee vroegtijdig komt te overlijden dan kan dit zorgen voor een financiële strop voor de ander. Om dit te voorkomen kunnen – net als kopers – ook huurders een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Toch is dit onder huurders veel minder normaal, terwijl het ook voor die groep belangrijk kan zijn. 

Inhoudsopgave

  Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

  Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een vooraf vastgelegd bedrag eenmalig uitkeert, wanneer degene die de verzekering afsluit komt te overlijden. Dit bedrag kan dan gebruikt worden om de vaste lasten te betalen, de kinderen te laten studeren of om de hypotheek af te lossen. Door deze verzekering kan in veel gevallen voorkomen worden dat de ontvanger van het bedrag in financiële problemen terechtkomt, wanneer de verzekerde overlijdt.

  Financiële problemen liggen op de loer

  Verzekeraar Scildon heeft onderzoek gedaan naar het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering bij huurders en kwam tot de conclusie dat er meer voorlichting nodig is. Jaarlijks komen er in Nederland 150.000 te overlijden en de woonlasten voor de huur of hypotheek is dan in veel gevallen voor de nabestaanden. Dit is vooral een probleem bij gezinnen waarbij de overleden partner de kostwinner was. De volledige huurlasten moeten dan opgebracht worden door de nabestaande en dat kan voor een lastige situatie zorgen die voorkomen had kunnen worden.

  Een donkere kamer met een huurder die zich zorgen maakt om zijn financiële situatie.

  70 procent heeft geen overlijdensrisicoverzekering

  Bijna 70 procent van alle hurende gezinnen heeft geen overlijdensrisicoverzekering en dat is zorgelijk, omdat de meest kwetsbare groep vaak huurt. Het gaat hierbij om gezinnen met een inkomen rond modaal die lager opgeleid zijn en onvoldoende inzicht hebben in de woonlasten. Juist deze groep zou baat hebben bij een dergelijke verzekering, omdat deze groep de woonlasten niet zelfstandig kan dragen als het inkomen van de partner wegvalt.

  Onvoldoende voorlichting

  De reden dat veel huurders niet kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering is dat ze vaak niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid hiertoe. Ruim 39 procent heeft niet eens over een overlijdensrisicoverzekering nagedacht en 55 procent denkt dat de premie vele malen hoger is, dan in werkelijkheid het geval is. In de praktijk betaal je voor een overlijdensrisicoverzekering maar 15 euro per jaar en mensen denken vaak onterecht dat ze het niet kunnen bekostigen. Om deze misvattingen de wereld uit te helpen, vindt Scildon het tijd worden dat er meer voorlichting komt en dat mensen zich bewuster worden van de mogelijkheden, zodat er in de toekomst minder nabestaanden in de financiële problemen terechtkomen.

  Benieuwd welke verzekeringen nuttig zijn bij een huis huren?
  Bekijk onze blog: Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis?

  Conclusie

  Hoewel huurders minder vaak een overlijdensrisicoverzekering afsluiten dan huiseigenaren, kan deze verzekering voor hen net zo belangrijk zijn om financiële problemen bij het overlijden van een partner te voorkomen. Het ontbreken van een dergelijke verzekering kan vooral voor kwetsbare groepen tot ernstige financiële problemen leiden. Onvoldoende voorlichting en misvattingen over de kosten zijn belangrijke redenen waarom veel huurders deze verzekering niet hebben. Verzekeraar Scildon benadrukt daarom de noodzaak van betere voorlichting om huurders bewuster te maken van deze optie en zo financiële problemen voor nabestaanden te voorkomen.

  Terug naar het overzicht