Mag je een open haard plaatsen in een huurwoning?
02 december 2022
Laatste update: 05 januari 2023
Er 's winters warmpjes bij zitten is natuurlijk prettig. En een open haard is sfeervol. Starend naar de vlammen kun je prettig in gedachten verzinken. Toch kan het ingewikkeld zijn om er eentje te plaatsen in een huurwoning. Soms is er een verbouwing nodig om de gasaanleg of het rookkanaal te realiseren. Als dit zo is, informeer dan bij de huurbaas of woningbouwvereniging naar de mogelijkheden voordat je een houtkachel koopt. Voor het aanbrengen van structurele veranderingen in een huurwoning heb je namelijk toestemming nodig. Bovendien moet de brandveiligheid beoordeeld worden voordat de kachel of haard in gebruik wordt genomen. Waarmee moet je nog meer rekening houden bij het aanschaffen van een houtkachel en wat is een goed alternatief? Je leest het in deze blog.
Verhuizing
Je hebt voor een verbouwing van een huurwoning dus toestemming nodig van de verhuurder. Hou er bovendien rekening mee dat de verhuurder je kan verplichten om de huurwoning in de originele staat op te leveren als je gaat verhuizen. Tenzij de nieuwe huurder ermee instemt om de kachel over te nemen moet je moet je de constructie in dat geval weer terug draaien.
Geen toestemming nodig
Je hebt niet altijd toestemming van de verhuurder nodig. Als je huurwoning of appartement geen verwarming heeft, dan kan de huiseigenaar of woningbouwvereniging niet aan de verwarmingsbehoefte voldoen. In dit geval moet de verhuurder akkoord gaan met de verbouwing.
Grootte van de kachel
Als de huisbaas of woningcorporatie akkoord is met de plaatsing van een open haard of houtkachel kun je een open haard of houtkachel uitzoeken. Veel mensen met een goed geïsoleerde woning schaffen een te grote kachel aan. Het vermogen van de kachel is dan te hoog, waardoor de gebruiker gedwongen wordt op een lagere stand te stoken. Hierdoor gaat het optimale vlambeeld van een gashaard of houtkachel verloren en dat is uiteraard spijtig. De benodigde warmteafgifte van de kachel hangt onder meer af van de grootte van de te verwarmen leefruimte, de muurisolatie en de gewenste kamertemperatuur. Maar weet je niet precies welke maat kachel je nodig hebt, dan is het verstandig om hierover vooraf advies in te winnen bij een houtkachel- of open haardspecialist.
Brandveiligheid
Ook de brandveiligheid van een kachel of open haard is belangrijk. Een kachelspecialist of haardverkoper moet de kachel of haard in werking stellen en goedkeuren. Er moet bijvoorbeeld genoeg afstand zijn tussen de kachel en brandbare spullen. Daarnaast moet het rookkanaal in orde zijn. Daarbij is het met name belangrijk dat de rook afgevoerd wordt via een schoorsteen op de nok van het dak en niet via de gevel. Zo heb je als gebruiker zelf en hebben de buren geen last van rook die met de juiste stand van de wind eventueel via ramen en deuren naar binnen komt. Verder is het belangrijk dat er voldoende ventilatie is en dat de kachel of haard voldoet aan de veiligheidsnormen van de fabrikant.
Emissiebeheersing
Ook goed om te weten is dat een houtkachel of open haard niet de meest duurzame keuze is. Het doel van het Nederlandse klimaatakkoord is om de CO2-uitstoot in Nederland in 2050 met 95% te beperken. Voor eigenaren van open haarden betekent dit dat zij een maximaal toegestane hoeveelheid uitgestoten fijnstof niet mogen overschrijden.
Cinewall met sfeerhaard
Vind je toch dat er te veel haken en ogen zijn aan het plaatsen van een houtkachel of open haard? Dan is er nog het alternatief van de elektrische sfeerhaard. Deze zijn een stuk eenvoudiger te plaatsen. Je hebt namelijk geen afvoerkanaal en ventilatie nodig. Ook kun je kiezen uit een groot aanbod aan verschillende sfeerhaarden. Er zijn cinewalls in verschillende maten en designs. Ook zijn er sfeerhaarden met en zonder verwarmingsfunctie. De meeste sfeerhaarden met verwarmingsfunctie hebben verschillende standen. De gemiddelde sfeerhaard met verwarming verwarmt tot 2000 Watt. Het mist vanzelfsprekend de charme van een houtkachel, maar meer dan een stopcontact heb je voor een sfeervolle elektrische haard niet nodig, en toch zit je er dan warmpjes bij.