Geparkeerde fietsen langs de diepen in Groningen, de zesde grootste gemeente van Nederland.

Dit zijn de 10 grootste gemeenten van Nederland

03 oktober 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Verhuisplannen of gewoon zin in gemeentelijke roddels? Trek je virtuele wandelschoenen aan en struin met ons door de tien grootste parels van Nederland. Van noord tot zuid, ontdek het overzicht van de tien grootste gemeenten van Nederland, volgens de laatste cijfers van het CBS. Ready? Set? Ontdekken maar!

Inhoudsopgave

  1. Gemeente Amsterdam

  De gemeente Amsterdam biedt met 922.679 inwoners veel meer dan alleen het stadscentrum. Denk aan buurten zoals de Bijlmer, Westerpark en Noord, elk met een eigen karakter en sfeer. Van culturele festivals tot uitgestrekte parken, er is altijd iets te beleven. Wie in Amsterdam wil wonen of werken, moet snel kunnen fietsen. Amsterdammers fietsen met een vaartje, dus houd je ogen open!

  Fiets geparkeerd op een brug met Amsterdamse grachten op de achtergrond.

  2. Gemeente Rotterdam

  Rotterdam, waar moderne architectuur hand in hand gaat met havenromantiek met 664.311 inwoners. In de schaduw van de Erasmusbrug vind je zowel het geroezemoes van de Markthal als de rust van het Kralingse Bos. En zeg nou zelf, welke andere stad kan opscheppen dat ze letterlijk op palen is gebouwd? Hier is 'hoogbouw' een understatement!

  3. Gemeente Den Haag

  Politiek en paleizen, dat is Den Haag. De stad van vredesonderhandelingen en haring happen. Terwijl diplomaten en politici de wereldproblemen bespreken, genieten ruim 562.446 Hagenaars op hun beurt van een zonnige dag op het Scheveningse strand. En mocht je je afvragen waar die Haagse Bluf nou echt vandaan komt: duik de historische binnenstad in en ontdek het zelf tussen de statige panden en gezellige hofjes!

  Ooit gehoord van woningcorporatie Staedion 🏒? In deze blog lees je meer over hun innovatieve samenwoonplan!

  4. Gemeente Utrecht

  Utrecht, een gemeente waar het kloppende hart van Nederland voelbaar is. Van de levendige wijken zoals Lombok en Overvecht tot de serene natuur van Amelisweerd. En of je nu door Leidsche Rijn wandelt of de groene oases van Lunetten verkent, één ding is zeker: in de schaduw van de Dom met 368.024 inwoners is er altijd wel een verrassend hoekje te ontdekken. Hier is samenwonen kunst, en de gemeente het canvas!

  De iconische Domtoren in Utrecht.

  5. Gemeente Eindhoven

  Eindhoven is niet alleen een stad maar ook een gemeente die met 243.669 inwoners technologische vooruitgang ademt. Waar Philips ooit begon met een kleine gloeilampenfabriek, is een moderne metropool ontstaan die de High Tech Campus huisvest. De gemeente, met haar diverse wijken zoals Woensel-Noord en Gestel, weerspiegelt een mix van technische innovatie en Brabantse gezelligheid. Dus of je nu wandelt in het Stadswandelpark of de nieuwste technische snufjes bewondert, Eindhoven blijft je verrassen en verlichten!

  6. Gemeente Groningen

  Er gaat niets boven Groningen, de trotse noorderling onder de gemeenten met ruim 238.016 inwoners, waar de energie van de jonge studentenpopulatie net zo voelbaar is als de trillingen van het verre verleden. De gemeente strekt zich uit van het bruisende stadscentrum tot de rustige buitenwijken zoals Beijum en Lewenborg. En hoewel de Martinitoren als een waakzame ouder over de stad uitkijkt, heeft Groningen een jeugdige geest die nooit slaapt. Een plek waar "Er gaat niets boven" meer is dan een slogan, het is een levensstijl!

  Verlichte binnenstad van Groningen tijdens de nacht.

  7. Gemeente Tilburg

  Tilburg, een gemeente waar Brabantse gastvrijheid en industriële flair samenkomen met 227.794 man sterk. Ooit het kloppend hart van de textielindustrie en nu een bruisende hub vol cultuur en creativiteit. Van de sfeervolle wijk De Reeshof tot het levendige centrum rond de Heuvel, Tilburg verrast op elke hoek. En met evenementen zoals de Tilburgse Kermis en Festival Mundial is het hier altijd feest. In Tilburg weet men: gezelligheid kent geen tijd, maar wel een geweldige locatie!

  Ook benieuwd naar de 12 grootste steden van Nederland πŸŒ†? Duik dan snel in deze blog!

  8. Gemeente Almere

  Almere, de gemeente waar alles zo fris en nieuw is dat zelfs Google Maps er af en toe verdwaald. Als één van de jongste gemeenten van Nederland met 223.183 inwoners, geplant en ontstaan uit het niets, combineert Almere futuristische stadsplanning met de charme van de Flevolandse natuur. Van de architectonische hoogstandjes in het stadscentrum tot de weidse meren en bossen, Almere biedt een unieke mix van stadsleven en natuur. Hier is nog niets in steen gebeiteld en wordt de toekomst elke dag opnieuw uitgevonden.

  Op zoek naar een koopje? 🏑 Volgens het CBS zijn in Flevoland de huurprijzen het minst gestegen! Huren in Almere of Lelystad? Lees er alles over in onze nieuwste blog.

  9. Gemeente Breda

  Breda, waar het rood-wit van de vlag net zo bruisend is als een goed glas rosé op een zonovergoten terras. Deze gemeente met 186.504 inwoners, met zijn sierlijke singels en bruisende binnenstad, voelt aan als een feestje waar iedereen is uitgenodigd. "Is dat de Grote Kerk of is Breda gewoon blij me te zien?", zou je je kunnen afvragen terwijl je door de straten flaneert. Kortom, in Breda combineren ze historie met humor en het resultaat is onweerstaanbaar aanstekelijk!

  Glas rosΓ© op een zonnig terras in Breda.

   

  10. Gemeente Nijmegen

  De vroege vogel pakt misschien de worm, maar de gemeente Nijmegen loopt al eeuwen voorop, en niet alleen tijdens de Vierdaagse! Deze gemeente met 182.399 inwoners, de oudste van Nederland, jongleert moeiteloos tussen haar rijke historie en een levendige, eigentijdse vibe. Terwijl studenten de terrassen op Plein '44 bevolken, vertellen de Valkhofruïnes verhalen van keizers en soldaten. En tijdens de jaarlijkse Vierdaagse? Dan verandert Nijmegen in één groot feest. Oud of nieuw, hier in Nijmegen vieren ze het leven met elke stap die ze zetten!

  Particulier huren of via een woningcorporatie: welke past beter bij jou? πŸ€” Ontdek het in deze blog!

  Wat is de grootste gemeente in oppervlakte?

  De grootste gemeente van Nederland in oppervlakte is Súdwest-Fryslân, met een landoppervlakte van 578 vierkante kilometer. Deze gemeente is ontstaan uit een fusie van meerdere kleinere gemeenten en omvat een significant deel van de provincie Friesland, inclusief zes van de Friese elf steden​​​​. Als je puur naar het landoppervlak kijkt, zonder water mee te rekenen, is Súdwest-Fryslân dus de grootste.

  Interessant is dat als je ook wateroppervlak meerekent, Texel de grootste 'gemeente' van Nederland zou zijn met een totale oppervlakte van 585 vierkante kilometer, hoewel het officieel als een eiland en stad wordt beschouwd en niet als een gemeente in traditionele zin​​.

  Wonen waar je wil met Huurstunt

  Van het dynamische Rotterdam tot het knusse Breda, de Nederlandse gemeenten hebben voor ieder wat wils. Ben je klaar om te verkassen? Huurstunt is jouw springplank naar de beste huurwoningen, appartementen, studio's en kamers. Dus, waar je hart ook sneller van gaat kloppen, Huurstunt heeft de sleutel naar je nieuwe thuis! πŸ”‘πŸ‘

  Terug naar het overzicht