een gemeubileerde kamer

Gemeubileerd huren: hier moet je op letten

19 augustus 2020

Laatste update: 12 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

In veel delen van Nederland wordt het gemeubileerd verhuren van woningen steeds populairder. Door de komst van veel expats en internationale studenten, is er veel vraag naar deze woningen en ook steeds meer starters vinden hun heil bij deze huurvorm. Toch merken we wel dat er verwarring bestaat omtrent de gemeubileerde huurwoning, want wanneer is een huurwoning gemeubileerd en hoeveel kost dit je maandelijks extra? Huurstunt zocht het antwoord op al jouw vragen, zodat je goed voorbereid op zoek kunt gaan naar een nieuwe huurwoning.

Inhoudsopgave

    Wanneer is een huurwoning gemeubileerd

    Een huurwoning wordt als gemeubileerd beschouwd wanneer deze is voorzien van meubels en andere benodigdheden voor bewoning.

    Gemeubileerd huren: bij een gemeubileerde huurwoning hoef je in principe alleen je persoonlijke bezittingen, zoals kleding, computer en andere persoonlijke dingen mee te nemen. Alle andere basisdingen staan al in de huurwoning. Denk hierbij aan een compleet uitgeruste zithoek met een bank, bijzettafel, televisiemeubel en televisie tot aan een compleet uitgeruste keuken. Zelfs het keukengerei is aanwezig! Dit type huurwoning is vooral interessant voor starters zonder meubels, (internationale) studenten en expats.

    Wat moet je zelf nog kopen als je kiest voor gemeubileerd huren

    Als je ervoor kiest om een gemeubileerde huurwoning te kopen, dan heb je natuurlijk nog wel zaken die je zelf moet kopen. Ze kunnen natuurlijk niet alles al voor je regelen. Dingen die je zelf zult moeten regelen is persoonlijke elektronica, zoals een laptop, tablet en smartphone. Ook bedlinnen zijn vaak niet inbegrepen en uiteraard de boodschappen zul je zelf moeten betalen.

    Een gemeubileerde loft

    Wat kost gemeubileerd huren

    Natuurlijk kosten de meubels in de woning geld in de aanschaf. Het is daarom ook niet vreemd dat je maandelijks meer huur betaalt voor die spullen. Met hoeveel euro de huurprijs omhoog gaat, is afhankelijk het type huurwoning. Een appartement is namelijk een stuk groter dan een kamer en heeft ook andere meubels nodig. Gemiddeld zijn de huurprijzen als volgt:

     Woningtype

     Geschikt voor

     Huurverhoging

     Kamer

     Studenten

     45 euro per maand

     Studio

     Studenten, expats en starters

     175 euro per maand

     Appartement

     Expats en starters

     200 euro per maand

    Hier stoppen de extra huurkosten echter niet. Naast de huurverhoging, wordt er ook elke maand een hoger bedrag aan servicekosten die in rekening gebracht worden voor de afschrijving van de meubels. Het meubilair gaat namelijk niet voor eeuwig mee en op die manier heeft de verhuurder geld om nieuwe meubels te kopen, als dit nodig is.

    Let er als huurder wel op dat je niet te veel servicekosten betaalt. Een verhuurder mag namelijk geen winst maken op de servicekosten. Twijfel je aan de hoogte van de servicekosten en wil je graag dat hier iemand naar kijkt? Via de Huurcommissie kun je deze kosten laten toetsen, zodat je zeker weet dat je niet teveel betaalt.

    Waar vind je gemeubileerde huurwoningen?

    Lijkt een gemeubileerde huurwoning jou wel wat? Je kunt via Huurstunt eenvoudig zoeken naar een gemeubileerde kamer, appartement, studio of woning. Vul bij de filters bij de zoekmachine in wat voor huurwoning je precies zoekt en je zult alleen woningen zien die voldoen aan die wensen. Ook kun je je inschrijven voor de woningnieuwsbrief, zodat je op de hoogte gehouden wordt van nieuw aanbod wat misschien interessant voor jou is.

    Terug naar het overzicht