Twee stoelen bij een groot raam in een woning

Aan welke eisen moet een huurwoning voldoen?

25 februari 2022

Laatste update: 25 maart 2024

Wanneer je een huis gaat huren, mag je natuurlijk wel verwachten dat je huis in goede staat, schoon en vooral zonder gebreken is. Toch is er vaak onduidelijkheid over wat gebreken en wat onderhoud is, en wat je precies mag verwachten van de oplevering van je woning. Mag je bijvoorbeeld renovatie afdwingen bij je verhuurder? In deze blog zocht Huurstunt alles voor je uit.

Inhoudsopgave

    Rechten en Plichten bij de Oplevering van je Huurwoning

    Bij het betreden van je huurwoning mag je een aantal dingen verwachten. Hierin wordt onderscheid gemaakt of er wel een opnamestaat van de woning is afgesproken en wanneer dit niet het geval is. We leggen je eerst uit wat je mag verwachten wanneer er een opnamestaat van de woning is.

    Het ondertekenen van een contract door twee vrouwen

    Er is een opnamestaat van de woning

    Wanneer er sprake is van een opnamestaat, mag je verwachten dat je de woning betreedt zoals is afgesproken in het contract. Staat er bijvoorbeeld in dat de woning moet worden opgeleverd zonder behang, met witte muren of zonder gaten in de muren? Dan moet dit ook het geval zijn wanneer jij de sleutels van je woning krijgt. Verder gelden er een aantal regels:

    • Normale slijtage hoef je niet te herstellen. Een badkamer van 15 jaar oud is waarschijnlijk niet meer in originele staat, dit noemen we normale slijtage. Hiervoor hoef je dus geen kosten op te dragen als huurder.
    • Laat de woning schoon en netjes achter. Verf de muren indien nodig, maak de woning schoon, zet losse deurknoppen of leuningen vast en smeer de sloten en scharnieren met olie.
    • Heb je veranderingen doorgevoerd zonder toestemming van de verhuurder? In sommige gevallen moet je dit terugdraaien. Overleg dit met je verhuurder.
    • De schade die je hebt veroorzaakt moet je herstellen.

    Er is geen opnamestaat van de woning

    Bij geen opnamestaat van de woning kan het soms lastig zijn om vast te stellen wat de opleverstaat was. Wanneer er geen opnamestaat is, moet je de huurwoning in dezelfde staat opleveren als aan het begin van je huurcontract. Zegt je verhuurder bijvoorbeeld dat de muren aan het begin van dit contract wit waren, en deze zo ook moeten worden opgeleverd?

    Dan moet je verhuurder kunnen bewijzen dat deze muren tijdens die periode daadwerkelijk wit waren. Hetzelfde geldt voor schade, ook dit moet de verhuurder kunnen bewijzen. De volgende regels gelden:

    • Normale slijtage hoef je ook hier niet te herstellen.
    • Laat de woning schoon en netjes achter.
    • Veranderingen waarvoor je geen toestemming hebt, moet je in sommige gevallen terugdraaien. Overleg dit met je verhuurder.

    Mag je onderhoud of renovatie afdwingen bij je verhuurder

    Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de gevels van je huurwoning zijn verslechterd. Of dat je woning bijvoorbeeld slecht is geïsoleerd. Je kan tot op zekere hoogte renovatie afdwingen bij je verhuurder. Volgens de wet is hij verplicht om de gebreken aan de woning te verhelpen. Deze gebreken moeten dan schriftelijk gemeld zijn door de huurders zelf.

    Gebreken aan je huurwoning

    Denk bij deze gebreken bijvoorbeeld aan een kapotte gaspit of losse trapleuning. Wanneer je gevels of bijvoorbeeld je keuken in slechte staat zijn, kan hier sprake zijn van gebreken. De verhuurder moet hier, na een melding van de verhuurders, werk van maken. Dit betekent echter niet dat de verhuurder moet overgaan tot groot onderhoud of renovatie, hij mag ook kiezen om wat plakwerk te verrichten om het probleem (tijdelijk) te verhelpen.

    Een huis met een gat in de muur

    Melding maken bij de huurcommisie

    Een nadeel hiervan is dat het probleem snel kan terugkomen, waardoor de verhuurder regelmatig de problemen moet herstellen. Als gebreken je woongenot beïnvloeden, en de verhuurder hier niets aan doet, kun je hiervoor een melding maken bij de huurcommissie. Je kunt vragen voor een huurverlaging tot het probleem is opgelost.

    Wanneer is er sprake van gebreken in een woning?

    Ervaar je een gebrek in je woning, dan moet je altijd schriftelijk je verhuurder inlichtten. Hij is verplicht hier iets aan te doen. Maar wat zijn gebreken? Een verouderd toilet is bijvoorbeeld geen gebrek. Ook een verouderd gasstel of oude keukenkastjes zijn geen gebreken. Pas wanneer er lekkage is bij het toilet of een gaspit niet meer werkt, spreken we van een gebrek in de woning.

    Wanneer het hout van de keukenkastjes is verrot, is dit een gebrek. In dat geval kun je de verhuurder aanspreken.
    Een slecht geïsoleerd huis is geen gebrek. Maar toch kun je verbeterde isolatie in sommige gevallen wel bij je verhuurder afdwingen. Een goed geïsoleerd huis is immers beter voor je energierekening en biedt ook voordelen wanneer de verhuurder de woning wil verkopen.

    Huurverhoging na isolering van je woning

    Houd er rekening mee dat de kans bestaat dat je, na het beter isoleren van je woning, huurverhoging moet betalen. Dit moet wel in lijn staan met de kosten die je verhuurder moet maken op basis van het isoleren van de woning. Wanneer je het niet met je verhuurder over bepaalde zaken eens kan worden, kun je de huurcommissie inschakelen.