Een roestige airco

Met deze 11 tips ga jij geld overhouden in de zomerperiode!

06 juli 2023

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

In de zomer kan het energie verbruik in huurwoningen sterk oplopen, zeker als we proberen de temperatuur binnen draaglijk te houden. Maar wist je dat er tal van manieren zijn om energie te besparen in deze warme periode? Hieronder vind je de beste bespaartips voor energie besparen in de zomer, specifiek gericht op huurders. Zodat we als echte Nederlanders geld en energie besparen.

Inhoudsopgave

  1. Bespaar water met een waterbesparende douchekop

  In de zomerperiode en voornamelijk in de zomervakantie zijn we allemaal wat meer thuis (of op vakantie natuurlijk). Ondanks dat we in Nederland geen tropisch klimaat hebben is er toch kans op relatief hoge temperaturen. Zo was het afgelopen juni zo gigantisch warm dat het wel leek alsof we constant op het zuidelijk halfrond leefden.

  Waterbesparende douchekop waar water uit komt

  Gezondheidstip: douche zonder warm water

  Na een zweterige zomerdag is het des te lekkerder om een douche te nemen en al helemaal als je daar ook nog eens op de lange termijn water mee bespaard. Dit doe je natuurlijk met een waterbesparende douchekop. Gebruik deze waterbesparende douchekop elk seizoen om wat extra te besparen. Oh en je kan ook gewoon douchen zonder warm water te gebruiken. Schijnt nog gezond te zijn ook!

  2. Benut natuurlijke koeling van jouw woonruimte

  Het eerste dat bij velen opkomt bij hoge temperaturen is de airco. Alleen gebruiken deze apparaten gigantisch veel stroom. Dus, maak waar mogelijk gebruik van natuurlijke koeling.

  Open ramen en het gordijn waait er uit

  Geniet van zwoele nachten en vergeet je zorgen

  Open 's ochtends en 's avonds je ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten, maar sluit deze overdag om de hitte buiten te houden. Dit is echt te moeite waard en houdt je de warme buitenlucht uit je woning.

  Zelfs in de herfst kun je nog van de zon genieten

  De zon bereikt gemakkelijk de ruimtes in je huis door de ramen. In het voorjaar of in de herfst zorgen ramen die geïsoleerd zijn er juist voor dat je geen warmteverlies hebt.

  3. Efficiënt gebruik van apparaten

  Ook huishoudelijke apparaten dragen bij aan de warmte in huis en het energieverbruik. Was je kleding op lagere temperaturen en droog deze waar mogelijk buiten.

  De hele zomer bbq-en

  Probeer daarnaast je oven en fornuis minder te gebruiken. Kies in plaats daarvan voor koude gerechten of gebruik de barbecue. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook nog eens op je waterrekening! Dat is goed voor jouw portemonnee.

  een man is aan het bbqen

  Een tip voor vakantiegangers die naar de op vakantie gaan naar het noordelijk halfrond of het zuidelijk halfrond; zet de temperatuur van je vriezer omhoog. Meestal staan vriezers op -21 graden. Zet het eens op -15, zo bespaar je met kleine stappen.

  4. Een slimme thermostaat kan je tientallen euro's besparen

  Een slimme thermostaat kan je helpen om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Deze apparaten kunnen leren van je gedrag en automatisch de temperatuur aanpassen als je niet thuis bent.

  Een slimme thermostaat

  De Nederlandse kustlijn voor vakantiegangers

  Dus als jij een dagje aan de Nederlandse kust in het verschiet hebt, zoals bijvoorbeeld in de buurt van Zandvoort dan hoef je je geen zorgen te maken over verbruik.

  Je kan ook specifieke tijden instellen waarop de thermostaat lager moet staan. Een slimme thermostaat is een van de meest effectieve bespaartips voor energie besparen in de zomer.

  Aan de andere kant zorgt een slimme thermostaat er ook voor gebruik in de andere seizoenen.

  5. Gebruik energiezuinige verlichting of smart led lampen

  Tijdens de lange zomeravonden heb je minder verlichting nodig. Maar als je lampen aan moeten, gebruik dan Ledverlichting. Deze verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens langer mee. Na de zomerzonnewende worden de dagen weer langer, dus schaf snel dit soort verlichting aan.

  Maak van jouw huishouden een smart home

  Het mooie is dat je de verlichting ook kan aansluiten op een slimme speaker, zoals Google Nest. Je kan dit apparaat zo instellen dat hij de verlichting en verwarming uit zet als jij bijvoorbeeld een weekend weggaat.

  De meeste mensen denken dat smartverlichting duur is in aanschaf, dit hoeft niet zo te zijn. Bij de Action heb je ze al vanaf €10,-.

  6. Onderzoek of jouw aanbieder groene stroom heeft

  Vraag je verhuurder of je groene energie mag gebruiken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook helpen om kosten te besparen.

  Groene energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, water en nucleair. Zo stop jij met een minder schuldgevoel apparaten in het stopcontact.

  Je hoeft niet in te leveren op comfort

  Het toepassen van deze eenvoudige, maar effectieve bespaartips voor energie besparen in de zomer kan je helpen om je energierekening te verminderen, zonder in te leveren op comfort.

  Slimmer omgaan met het gebruik van energie

  Energie-efficiëntie gaat niet alleen over het verminderen van je verbruik, maar ook over het slimmer omgaan met de energie die je gebruikt. Zo leef je een stuk zuiniger en houdt je geld over wanneer je het hele jaar dit doet.

  7. Overweeg een energie-audit

  Veel verhuurders en huurders realiseren zich niet dat hun woningen lekken kunnen hebben die bijdragen aan een hoog energieverbruik. Met een energie-audit kun je deze lekken opsporen en verhelpen. De audit toont aan waar je energie verliest en hoe je dit kunt voorkomen.

  8. Gebruik energiezuinige apparaten

  Veel huishoudelijke apparaten verbruiken meer energie dan nodig. Overweeg om oude apparaten te vervangen door energiezuinige modellen. Ze kunnen meer kosten in de aanschaf, maar je zult uiteindelijk besparen op je energierekening.

  9. Plant bomen rond het huis

  Als je huurhuis een tuin heeft, overweeg dan om bomen te planten om schaduw te creëren. Dit kan helpen om je huis koel te houden in de zomer en kan je ook besparen op airconditioning.

  10. Isoleer je huis om energie te besparen

  Isolatie is een essentieel onderdeel van energie-efficiëntie, en het is niet alleen relevant in de winter. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte buiten in de zomer, waardoor je minder afhankelijk bent van airconditioning.

  Overleg met je verhuurder over de mogelijkheden om je woning te isoleren. Denk aan dakisolatie, muurisolatie, maar ook aan eenvoudigere maatregelen zoals het plaatsen van tochtstrips aan de onderkant van de deur.

  Zeker met het oog op september, wanneer de temperaturen beginnen te dalen, kan goede isolatie een groot verschil maken in je energieverbruik.

  11. Zorgvuldig gebruik van stopcontacten en huishoudelijke apparaten

  Veel huishoudelijke apparaten blijven energie verbruiken, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Dit 'sluipverbruik' kan op jaarbasis flink optellen.

  Om dit te voorkomen, trek de stekker van apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar kan hierbij handig zijn.

  Daarnaast kan het nuttig zijn om apparaten zoals wasmachines en vaatwassers vol te beladen voordat je ze aanzet.

  Halfvolle machines zorgen voor een halfvolle portomonnee 

  Halfvolle machines verbruiken immers evenveel energie als volle. Ook het gebruik van de eco-modus op deze apparaten kan bijdragen aan energiebesparing.

  Tot slot, denk aan de regen in september. Deze kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de planten water te geven, waardoor je bespaart op je waterverbruik.

  Door deze tips te volgen, kun je aanzienlijk energie besparen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Wanneer je een energiezuinige woning wil hebben kun je altijd bij ons aanbod kijken. En neem een premium account of om meteen met aanbieders in contact te komen.

  Terug naar het overzicht