Verhuisdozen in de woonkamer van een huur appartement

Nick vond een appartement via Huurstunt: Ervaringen + tips om een huis te vinden

02 mei 2024

Laatste update: 04 juni 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Nick heeft een appartement gevonden via Huurstunt en dat is natuurlijk leuk om te delen. In dit artikel verteld Nick hoe hij een appartement gevonden heeft via Huurstunt en deelt hij zijn tips met jou. Zo komt er aan bod wat er vooraf ging aan zijn huizenjacht en wat je in een motivatiebrief voor een huurwoning moet zetten. Hij zal ook zijn motivatiebrief en introductiebrief met jullie delen. Oh en foto's bijvoegen kan bijdragen aan sneller een woning vinden!

Belangrijkste punten uit deze blog

 • Ervaring met Huurstunt: Nick vond binnen twee weken een appartement via Huurstunt en deelt tips voor het vinden van een huurwoning, zoals het schrijven van een goede motivatiebrief en het toevoegen van foto's.
 • Voordelen van Huurstunt: Ondanks negatieve recensies op andere platforms, vond Nick Huurstunt betrouwbaar en effectief voor het vinden van beschikbare huurwoningen en de directe communicatie met verhuurders.
 • Voorbereiding op verhuizing: Nick benadrukt het belang van een sterke motivatiebrief, goede voorbereiding op de verhuizing, en het aanvragen van huurtoeslag voor sociale huurwoningen.
Inhoudsopgave

  Klaar met studeren: op zoek naar een appartement

  Mijn naam is Nick en woon momenteel samen met mijn vriendin in een appartement dat ik via Huurstunt gevonden heb. Ik mag van geluk spreken dat ik binnen twee weken een appartement vond en dat geluk gun ik jullie ook, daarom dat ik mijn ervaring en tips deel. Die zullen vast nodig zijn aangezien de huurprijzen door het dak gaan en in sommige grotere steden het bijna niet mogelijk is om een goede huurwoning te vinden.

  Ik ben vorig jaar afgestudeerd na een mooie studententijd en woonde op dat moment nog op kamers vlakbij de binnenstad. Tijdens een huisfeest ontmoette ik mijn vriendin en doordat de avondklok destijds er nog was sliepen we veel bij elkaar. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat zij veel bij mij was. Ik woonde dichtbij de binnenstad; zij niet.

  Twee jonge mensen zitten op de bank met hun Macbook omringt door verhuisdozen

  Samenwonen

  Nadat we ongeveer twee jaar samen waren namen we langzamerhand het besluit om te gaan kijken naar een appartement om te huren. Samenwonen dus! Maar kunnen we wel zomaar een woonruimte huren? Hoe hoog moet je inkomen zijn, is er een inkomenseis en via waar ga je een appartement vinden?

  Ga je binnenkort samenwonen? Lees dan in onze blog wat je allemaal moet regelen als je gaat samenwonen.

  Vol enthousiasme begonnen we met zoeken naar een nieuwe woning. Zo keken we naar een huurhuis met een aparte slaapkamer en appartementen te huur in de buurt van het centrum van Groningen. Hier studeren en werken we namelijk. Helaas zijn de meeste tegenwoordig erg duur en voldeden ze niet aan onze eisen.

  Huurprijzen in de huurmarkt

  Omdat mijn vriendin momenteel nog geneeskunde studeert, het moet doen met een lening bij Ome DUO en tijdens haar coschappen niet veel kan werken, zijn huurprijzen belangrijk. Ik begon net met werken en had niet veel stacks op de bank staan. Nu heeft ze wel een mooie spaarrekening maar dat is gereserveerd voor een hypotheek later.

  Studio's om in samen te wonen

  Eerst dachten we een aan studio met de keuken en slaapplek in een ruimte. Maar studio's zijn niet echt een goede plek om te gaan samenwonen. Daarom verlegden we de focus op een appartement. Dan kom je uit bij een appartementencomplex dat nieuw is of een mooie jaren '30 wijk. Voor alleenstaanden is een studio vaak wel een uitkomst en betaalbaar, zelfs in grote steden.

  Een jongeman zit aan tafel in een studio

  Waar begin je met zoeken

  Waar begin je dan met een zoektocht? Online natuurlijk! Maar op internet is het bijna het wilde westen wat betreft aanbieders van woonruimtes. We schreven ons in bij verschillende websites voor een nieuwsbrief. Hier kun je de maximale huurprijs invoeren die je kon dokken, het aantal vierkante meters en andere gegevens invullen. Hierdoor werd de zoekopdracht en het aanbod op maat gemaakt voor ons. 

  Je raad het al, uiteindelijk kwamen we uit bij Huurstunt. Ik had bij het inschrijven van de nieuwsbrief aangeklikt bij frequentie dat ik METEEN een e-mail wilde als er een appartement vrij kwam. En zo geschiedde!

  Een premium abonnement op Huurstunt is het waard

  We zijn in totaal zo'n twee weken bezig geweest met reageren op advertenties van verhuurders in de stad. We lazen op Trustpilot dat Huurstunt woningen op de site zette die al verhuurd waren, maar daar hebben wij niets van gezien. De beschikbaarheid was dus in orde! Daarnaast was ook de score op Trustpilot erg hoog waardoor we er vertrouwen in hadden.

  Na zo'n 1,5 week zagen we een advertentie van een appartement die volledig bij onze eisen past.

  • Onder de 1000 euro

  • Aan de rand van de stad

  • Groter dan 50 m2

  • Met aparte slaapkamer en eventueel een derde kamer

  • Met balkon

  • Gezellige buurt

  • Goede voorzieningen

  • Top: parkeerplaats voor als we een autootje kopen

  Nu hoor ik je denken: Gast voor dat geld vind je tegenwoordig amper een hondenhok. En ja, dat klopt maar niet geschoten is altijd mis! :)

  Bij Huurstunt is het zo dat je een betaald abonnement afneemt voor een vast bedrag van 29,95 per maand waarbij de eerste twee weken gratis zijn. Hiermee kun je rechtstreeks reageren op makelaars en huiseigenaren. En dat hebben we gedaan, het mooie is dat we uiteindelijk binnen die twee weken een woning gevonden hadden. Zo'n inschrijving vinden wij het dus zeker waard nu we een appartement huren.

  Reageren op huurwoningen via Huurstunt

  Maar dan begint het spannende gedeelte van de woningzoektocht: het reageren op advertenties. Van te voren hadden we opgezocht hoe je het beste kan reageren op een huurwoning. Dit deden we via ChatGPT-4 die zijn tips en informatie haalde uit een aantal blogs op internet, waaronder een van Huurstunt. Deze blog over hoe je kan reageren op een woning.

  Zo gezegd zo gedaan gingen we aan de slag en schreven we een standaard motivatiebrief waarin we ons voorstelden en kenbaar maakten dat we geïnteresseerd waren in de desbetreffende woonruimte.

  Omdat er meerdere makelaars verbonden zijn aan Huurstunt sta je daarna met een makelaar in contact. De verhuurder van het appartement waar we nu wonen had een makelaar ingeschakeld om belangstellenden te vinden. De verhuur liep dan ook in eerste instantie via de makelaar.

  Twee mensen aan tafel met een laptop samen kijken naar huurwoningen

  Motivatiebrief huurwoning

  Met een motivatiebrief laat je weten aan de verhuurder dat je interesse hebt in de woning en stel je jezelf kort voor. Op basis van deze eerste indruk zal er vaak een keuze gemaakt worden van mensen die langs mogen komen voor een bezichtiging.

  Bekijk hier een voorbeeld van de motivatiebrief + stappenplan.

  Je kan natuurlijk ook ChatGPT vragen ;).

  Introductiebrief aan de verhuurder

  Na de bezichtiging vroeg de makelaar of we een introductiebrief wilden schrijven voor de verhuurder. Hoe we dit moesten doen hebben we gevraagd aan ChatGPT maar ik zal de brief die wij gemaakt hebben met jullie delen. Grote tip: zorg er voor dat je foto's van jezelf of van jou en je vriend(in). Hierdoor zorg je er voor dat je meteen een goed beeld neer zet.

  Bekijk hier de introductiebrief en het stappenplan.

  De bezichtiging

  Nadat we hadden gereageerd op de advertentie van het appartement was het afwachten. Bij een vijftal andere woningen waren we helaas afgewezen doordat de bezichtiging vol was. Meestal vertellen ze in de mail de reden waarom je bent afgewezen. Doen ze dat niet? Dan kun je er altijd naar vragen.

  Opeens kregen we bericht dat we waren uitgenodigd voor het bezichtigen! Wat een blijdschap! We werden zo langzamerhand gek op de 18 m2 waarop we leefden.

  Tijdens de bezichtiging

  De huidige huurder woonde nog in het appartement en toen hij aan het werk was konden wij, samen met de makelaar, het huis gaan bezichtigen. We waren wat vroeger dan we hadden afgesproken en daardoor konden we de locatie inspecteren. Tijdens onze wandeling door de buurt zagen we meerdere scholen, verschillende voorzieningen die in de buurt zaten en dat het een gezellige buurt was.

  140 mensen voor ons?!

  Tijdens de bezichtiging vertelde de makelaar over het huis en liet hij de voorzieningen zien van de woning. We waren erg enthousiast en wisten meteen dat we de woning wilden, alles klopte! De grootte, de ligging nabij het centrum, de huurprijs en zelfs de ligging van openbaar vervoer. De makelaar vertelde wel dat er 70 andere koppels dus 140 mensen waren geweest vóór ons. Dit werkt niet heel motiverend maar iets zei ons dat het wel goed moest komen.

  Dezelfde week nog werden we gebeld door de makelaar met het nieuws dat we de woning kregen! We konden ons geluk niet op! Je wil natuurlijk zo snel mogelijk verhuizen en maakten al plannen hoe we dat gingen aanpakken.

  Na de bezichtiging

  Alvorens we het contract konden tekenen moesten we allebei een aantal documenten opsturen:

  • Loonstroken van de afgelopen drie maanden

  • Bijschrijving van salarissen

  • Kopie ID kaart of paspoort

  • Introductiebrief voor de verhuurder

  Na het versturen van de gevraagde documenten gaat de makelaar checken of je qua financiën in aanmerking komt. Ome DUO telt niet mee als inkomen! Dus zorg ervoor dat je samen genoeg financiële stabiliteit hebt.

  Garant staan

  Na de check van de makelaar kregen we het bericht dat we nét niet voldeden aan de inkomenseis die de verhuurder wenste. Shit! Dat was een domper... Maar, het was wél mogelijk als we iemand hadden die garant kon staan voor ons. Dat geluk hadden we, een van onze ouders was bereid garant te staan. En zo gezegd zo gedaan, we konden ons contract tekenen!

  Hier lees je meer over het garant staan voor een huurwoning

  Tijd voor de verhuizing

  We moesten nog twee maanden wachten voordat we over konden en hadden dus nog flink de tijd om voorbereidingen te treffen. En dit raad ik je dan ook aan om te doen, want weet dat het een strijd zal zijn. Dat zul je dan tegen die tijd wel merken. Vooral als je in een appartementencomplex trappen op moet lopen met zware dozen. Als je de dag er voor benen getraind hebt zul je dit merken.

  Een woonkamer gevuld met verhuisdozen en een plant.

  Twee huizen combineren tot een

  We moesten twee kamers leeghalen en combineren tot een geheel. Je servies is dubbel, je koffieapparaten zijn dubbel, dubbel zoveel beddengoed en nog veel meer. Gelukkig zijn er in veel steden stortplaatsen waar je veel zooi kwijt kan.

  Verkeken op hoeveel werk verhuizen is

  Mijn instelling was wat nonchalant wat betreft de tijd die het verhuizen zou gaan kosten en daar heb ik me zwaar op verkeken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent, maak een lijstje die je kan afvinken. Dit zorgt er voor dat je snel op je nieuwe plek woont.

  Huurtoeslag berekenen

  Het appartement wat we nu huren valt in de sociale sector en dat is erg fijn. Hierdoor kunnen we namelijk huurtoeslag aanvragen. Om een beter beeld te krijgen van hoeveel toeslag je kan krijgen, kun je een proefberekening maken.

  Huurstunt reviews

  Bij Huurstunt streven we ernaar om onze klanten de beste ervaring te bieden bij het zoeken naar huurwoningen. Uit de reviews op Trustpilot blijkt dat veel gebruikers onze uitgebreide en actuele database van woningen waarderen, evenals de verschillende filteropties die het vinden van een geschikte woning vergemakkelijken. Klanten hebben positieve ervaringen gedeeld over het snel vinden van een nieuwe woning via ons platform en prijzen de gebruiksvriendelijke interface.

  Conclusie

  Dus ben jij op zoek naar een huurwoning, een studio of een appartement, dan raad ik je ten zeerste aan om van Huurstunt gebruik te maken. Deze site verzameld al het beschikbare aanbod per stad van verhuurders waardoor er vrijwel altijd appartementen zijn.

  Het is dus niet zo dat Huurstunt deze woningen in eigen beheer heeft maar wél al het beschikbare aanbod heeft. Daarom vinden we dat Huurstunt Premium het dubbel en dwars waard is!

  Terug naar het overzicht