Servicekosten

Servicekosten zijn kosten die je boven op de kale huur van een huurwoning moet betalen. Een verhuurder mag kosten verhalen op huurders voor de diensten die hij levert. Denk hierbij aan nutsvoorzieningen en eventuele onderhouds- of schoonmaakkosten. Huur je een gemeubileerd appartement? Dan betaal je meestal ook servicekosten voor de meubels die je in bruikleen hebt.

Voorbeelden van servicekosten huur

Voorbeelden van servicekosten zijn:

 1. Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes: Dit omvat het schoonhouden van gangen, trappenhuizen, liften, en andere gedeelde ruimtes in het gebouw.

 2. Onderhoud van het gebouw: Kosten voor het onderhoud en reparaties aan het gebouw, inclusief het dak, de gevel, de liften, en de gemeenschappelijke installaties zoals verwarmingssystemen.

 3. Water- en energieverbruik: De kosten voor het waterverbruik in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de hal of de tuin, kunnen in de servicekosten worden opgenomen. In sommige gevallen worden ook de kosten voor elektriciteit, gas en verwarming gedeeld.

 4. Gemeenschappelijke verzekeringen: Dit omvat de premie voor de verzekering van het gebouw, evenals eventuele aanvullende verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering.

 5. Diensten en faciliteiten: Servicekosten kunnen ook betrekking hebben op extra diensten en faciliteiten, zoals een conciërge, beveiliging, parkeergelegenheid, gemeenschappelijke tuinen, speeltuinen of fitnessruimtes.

Meer over het betalen van je energierekening als huurder, lees je hier!

Wat valt er onder servicekosten

Een aantal zaken komen in bijna ieder huurcontract terug en vallen standaard onder de servicekosten. Hieronder vind je ze op een rij. Heb je vragen over de inhoud van deze kosten? Dan kun je je verhuurder daar altijd over informeren.

 • gas, water en licht (GWL)
 • verwarming, als dit niet centraal is geregeld
 • GWL in gemeenschappelijke ruimtes
 • internet, bellen en tv
 • schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes
 • klein onderhoud
 • glasverzekering
 • kosten voor huismeester
 • administratiekosten (maximaal 5 procent van de totale servicekosten)

Wat zijn geen servicekosten

In sommige gevallen denken verhuurders dat ze bepaalde zaken als servicekosten mogen verhalen, maar in de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Het is dus van belang dat je weet waar je al voor betaalt in de kale huur van je woning en wat dus niet nogmaals bij deze kosten gerekend mag worden.

Vaak gaat het hierbij om zaken, zoals kosten voor belastingen en heffingen zoals riool- en afvalheffingen.

Servicekosten bij een all-in huurprijs

Soms weten huurders niet precies waarvoor ze servicekosten betalen en wat er bij de kale huurprijs inbegrepen is. Z

e betalen één vast bedrag per maand, waar alles bij in zit. Dit heet een all-in huurprijs. In veel gevallen vinden huurders dit soort constructies niet prettig, omdat ze niet precies weten waar ze aan toe zijn.

Heb jij zelf zo’n all-in huurprijs? Dan kun je contact opnemen met je verhuurder om te vragen of de huurprijs gesplitst kan worden.

Weigert de verhuurder dit, dan kun je contact opnemen met de Huurcommissie. Zij zullen de splitsing dan regelen, zodat jij toch weet waar je aan toe bent.

Hoe hoog zijn servicekosten 

Voor servicekosten geldt geen maximum. Hoeveel je kwijt bent aan deze kosten kan per kamer, appartement of woonhuis sterk verschillen. Soms gaat het om een paar tientjes, maar het bedrag kan ook oplopen tot ruim boven de honderd euro.

De maandelijkse servicekosten zijn een voorschot en worden op basis van een begroting vastgesteld. De definitieve bedragen worden vastgesteld in de jaarrekening.

Lees ook eens: Met deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!

Servicekosten en huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag, ligt aan de hoogte van je rekenhuur. Dit is je kale huur plus een aantal subsidiale servicekosten. Dit zijn de volgende vier kostenposten:

 • De schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten
 • Energiekosten voor de gemeenschappelijke ruimten
 • Kosten voor diensten, zoals de huismeester
 • Kosten voor onderhoud en reparaties van dienst- en recreatieruimten

Per kostenpost wordt maximaal €12 meegerekend, ook als je feitelijk meer betaald. De maximale hoogte van je subsidiale servicekosten is dus €48. 

Wat is de eindafrekening

De kosten voor de servicekosten worden in eerste instantie als voorschot geïnd. Voor 1 juli moet de verhuurder de balans opmaken en jou een eindafrekening sturen. Je mag als verhuurder geen winst maken op de servicekosten, dus het kan maar zo zijn dat de huurder wat geld terugkrijgt van de verhuurder. Betaal jij een all-in huurprijs? Dan mag de verhuurder geen eindafrekening sturen.