Servicekosten

Servicekosten zijn de kosten die een huurder betaalt aan de verhuurder of vastgoedbeheerder bovenop de huurprijs. Deze kosten dekken de levering van verschillende diensten en faciliteiten die verband houden met het gebruik en onderhoud van het gehuurde pand of de gemeenschappelijke ruimtes. Voorbeelden van servicekosten zijn:

 1. Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes: Dit omvat het schoonhouden van gangen, trappenhuizen, liften, en andere gedeelde ruimtes in het gebouw.

 2. Onderhoud van het gebouw: Kosten voor het onderhoud en reparaties aan het gebouw, inclusief het dak, de gevel, de liften, en de gemeenschappelijke installaties zoals verwarmingssystemen.

 3. Water- en energieverbruik: De kosten voor het waterverbruik in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de hal of de tuin, kunnen in de servicekosten worden opgenomen. In sommige gevallen worden ook de kosten voor elektriciteit, gas en verwarming gedeeld.

 4. Gemeenschappelijke verzekeringen: Dit omvat de premie voor de verzekering van het gebouw, evenals eventuele aanvullende verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering.

 5. Diensten en faciliteiten: Servicekosten kunnen ook betrekking hebben op extra diensten en faciliteiten, zoals een conciërge, beveiliging, parkeergelegenheid, gemeenschappelijke tuinen, speeltuinen of fitnessruimtes.

Servicekosten zijn kosten die je boven op de kale huur van een huurwoning moet betalen. Een verhuurder mag kosten verhalen op huurders voor de diensten die hij levert. Denk hierbij aan nutsvoorzieningen en eventuele onderhouds- of schoonmaakkosten. Huur je een gemeubileerd appartement? Dan betaal je meestal ook servicekosten voor de meubels die je in bruikleen hebt.

Wat valt er onder servicekosten?

Een aantal zaken komen in bijna ieder huurcontract terug en vallen standaard onder de servicekosten. Hieronder vind je ze op een rij. Heb je vragen over de inhoud van deze kosten? Dan kun je je verhuurder daar altijd over informeren.

 • gas, water en licht (GWL)
 • verwarming, als dit niet centraal is geregeld
 • GWL in gemeenschappelijke ruimtes
 • internet, bellen en tv
 • schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes
 • klein onderhoud
 • glasverzekering
 • kosten voor huismeester
 • administratiekosten (maximaal 5 procent van de totale servicekosten)

Welke kosten zijn geen servicekosten?

In sommige gevallen denken verhuurders dat ze bepaalde zaken als servicekosten mogen verhalen, maar in de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Het is dus van belang dat je weet waar je al voor betaalt in de kale huur van je woning en wat dus niet nogmaals bij deze kosten gerekend mag worden. Vaak gaat het hierbij om zaken, zoals:

 • onderhoud aan de lift en andere installaties
 • aanleg groenvoorziening
 • parkeerplaatsen
 • schade in gemeenschappelijke ruimtes
 • opstalverzekeringspremie
 • beheer woonruimte
 • riool- en afvalheffingen

Wat te doen bij een all-in huurprijs?

Soms weten huurders niet precies waarvoor ze servicekosten betalen en wat er bij de kale huurprijs inbegrepen is. Ze betalen één vast bedrag per maand, waar alles bij in zit. Dit heet een all-in huurprijs. In veel gevallen vinden huurders dit soort constructies niet prettig, omdat ze niet precies weten waar ze aan toe zijn. Heb jij zelf zo’n all-in huurprijs? Dan kun je contact opnemen met je verhuurder om te vragen of de huurprijs gesplitst kan worden. Weigert de verhuurder dit, dan kun je contact opnemen met de Huurcommissie. Zij zullen de splitsing dan regelen, zodat jij toch weet waar je aan toe bent.

Hoe hoog mogen servicekosten zijn?

Voor servicekosten geldt geen maximum. Hoeveel je kwijt bent aan deze kosten kan per kamer, appartement of woonhuis sterk verschillen. Soms gaat het om een paar tientjes, maar het bedrag kan ook oplopen tot ruim boven de honderd euro. De maandelijkse servicekosten zijn een voorschot en worden op basis van een begroting vastgesteld. De definitieve bedragen worden vastgesteld in de jaarrekening.

Wat is de eindafrekening

De kosten voor de servicekosten worden in eerste instantie als voorschot geïnd. Voor 1 juli moet de verhuurder de balans opmaken en jou een eindafrekening sturen. Je mag als verhuurder geen winst maken op de servicekosten, dus het kan maar zo zijn dat de huurder wat geld terugkrijgt van de verhuurder.

Huurtoeslag

Hoe hoog de servicekosten zijn, heeft geen invloed op de huurtoeslag. Dit wordt volledig berekend aan de hand van de kale huur. Woon je in een sociale huurwoning en voldoe je zelf aan de voorwaarden? Dan kun je gewoon huurtoeslag krijgen, ongeacht de hoogte van de servicekosten. Onthoud wel dat wanneer de kale huur laag en de servicekosten relatief hoog zijn, de hoogte van jouw huurtoeslag wel eens tegen zou kunnen vallen.