Een raam is beslagen door de hoge luchtvochtigheid en een hand veegt het raam droog met een doekje

14 tips voor ideale luchtvochtigheid in huis

29 februari 2024

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Zijn jouw ramen elke ochtend beslagen, heb je een muffe geur in huis, of juist last van branderige ogen en een droge huid? Dan ben je niet de enige. Problemen met de luchtvochtigheid komen namelijk ontzettend vaak voor. Maar wat is eigenlijk de ideale luchtvochtigheid in huis? Wij leggen je uit wat het belang is van de beste luchtvochtigheid voor zowel je gezondheid als je comfort, en ontdek welke maatregelen je kan nemen om de luchtvochtigheid in je woning te optimaliseren.

Inhoudsopgave

    Wat is luchtvochtigheid eigenlijk?

    Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die aanwezig is in de lucht om ons heen. Deze wordt meestal uitgedrukt als een percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten bij een bepaalde temperatuur, bekend als de relatieve luchtvochtigheid.

    Meer weten? Bekijk dan ook eens deze uitleg!

    Natte en droge lucht

    In eenvoudige termen, luchtvochtigheid meet hoe 'nat' of 'droog' de lucht is. Dit is een belangrijk aspect om te begrijpen, aangezien het een aanzienlijke invloed heeft op ons comfort, onze gezondheid en zelfs de staat van onze woningen. Te vochtige lucht kan leiden tot schimmel en meeldauw, terwijl te droge lucht irritaties aan huid en luchtwegen kan veroorzaken.

    Een hand houdt een doekje vast en veegt een beslagen raam droog.

    Wat is een normale luchtvochtigheid in huis?

    In Nederland hebben we over het algemeen een vochtige lucht. Volgens het KNMI bedraagt de gemiddelde luchtvochtigheid in huis meestal tussen de 60 en 70 procent, dit is echter afhankelijk van het seizoen. Een gemiddeld gezin produceert daarnaast zo'n 10 tot 15 liter vocht, afkomstig van activiteiten zoals koken, douchen, wassen en zelfs simpelweg ademen.

    Gezondheidsproblemen door vocht

    Wanneer dit vocht in de woning blijft hangen, kan dit resulteren in gezondheidsproblemen en de vorming van schimmel binnenshuis. In de wintermaanden ligt de luchtvochtigheid juist lager door verwarming en onvoldoende ventilatie.

    Wat is de beste luchtvochtigheid in huis?

    De ideale luchtvochtigheid in huis ligt gemiddeld tussen de 40 en 60 procent. Deze range wordt als comfortabel en gezond beschouwd. Bij deze luchtvochtigheidsniveaus worden de meeste mensen niet geconfronteerd met problemen zoals droge huid, geïrriteerde luchtwegen, of de groei van schimmel en huisstofmijt.

    Levensduur verlengen

    Het handhaven van een luchtvochtigheid binnen dit bereik draagt bij aan een prettiger leefklimaat en kan ook de levensduur van houten meubels en muziekinstrumenten verlengen.

    Last van schimmel in huis? Bekijk dan eens: Schimmel in huis: oorzaken, oplossingen en preventie.

    Vochtpercentage in huis meten

    Om het vochtgehalte in je huis te meten, kun je gebruikmaken van een hygrometer, een instrument dat de luchtvochtigheid in een ruimte meet. Deze handige apparaatjes zijn zowel digitaal als analoog verkrijgbaar en geven een indicatie van de relatieve luchtvochtigheid in percentages.

    Hygrometer en vochtniveaus

    Door een hygrometer in verschillende kamers van je huis te plaatsen, kun je een goed beeld krijgen van de vochtigheidsniveaus in elke ruimte. Dit stelt je in staat om gerichte acties te ondernemen waar nodig, zodat je de luchtvochtigheid binnen de ideale grenzen kunt houden voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

    Een hygrometer waar je precies het vochtpercentage in huis mee kan meten. In dit geval is de luchtvochtigheid 40%.

    Te hoge luchtvochtigheid in huis

    Als de ramen in je huis vaak beslaan, je vochtplekken of schimmel op muren en plafonds ontdekt, en er constante een muffe geur hangt, zijn dit sterke indicaties van een te hoge luchtvochtigheid. Deze symptomen wijzen op een overmatige hoeveelheid vocht in de lucht, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook schadelijk kan zijn voor zowel je gezondheid als je woning.

    Gevolgen hoge luchtvochtigheid

    De gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid zijn niet te onderschatten. Naast gezondheidsproblemen zoals astma en allergieën, kan het ook leiden tot het kromtrekken van hout, loslatend behang, en een versnelde slijtage van elektronische apparaten.

    Afname van levenskwaliteit

    Dit alles kan resulteren in aanzienlijke reparatiekosten en een afname van de levenskwaliteit in je huis. Bovendien kan een vochtig binnenklimaat een broedplaats worden voor huisstofmijt en andere ongewenste organismen. Maar gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen om de luchtvochtigheid in huis van 70 te verlagen.

    Een lichtblauw behang laat los als gevolg van de hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer.

    Hoe luchtvochtigheid verlagen?

    Om de luchtvochtigheid omlaag te brengen kan je verschillende maatregelen nemen. Wij hebben verschillende tips voor je op een rijtje gezet om de ideale luchtvochtigheid in huis te creeeren.

    1. Gebruik een luchtontvochtiger: Dit is een van de meest effectieve methoden. Een ontvochtiger haalt water uit de lucht, waardoor de luchtvochtigheid daalt. Plaats de ontvochtiger in de meest vochtige ruimtes, zoals de kelder of badkamer.
    2. Ventilatie verbeteren: Zorg voor goede ventilatie in je huis, vooral in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Gebruik afzuigventilatoren tijdens het koken en douchen om vochtige lucht af te voeren.
    3. Airconditioning: Een airconditioner kan helpen de luchtvochtigheid te verlagen door de lucht af te koelen en vocht te verwijderen.
    4. Regelmatig luchten: Open regelmatig ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht te laten ontsnappen.
    5. Repareren van lekken: Zorg ervoor dat alle lekkages in je huis worden gerepareerd, aangezien lekkend water de luchtvochtigheid kan verhogen.
    6. Gebruik vochtvreters: Vochtvreters, die vaak silica gel bevatten, kunnen helpen om vocht uit kleine ruimtes zoals kasten en lades te absorberen.
    7. Droge wasgoed buiten: Probeer wasgoed buiten te drogen in plaats van binnen, om extra vocht in huis te vermijden.
    8. Kamerplanten beperken: Hoewel planten kunnen helpen bij het reguleren van de luchtvochtigheid, kunnen te veel planten in een vochtig huis het probleem verergeren.

    LeestipOnderhoud huurwoning: wie doet wat?

    Te lage luchtvochtigheid in huis

    Een te lage luchtvochtigheid, of droge lucht, ontstaat vaak in de wintermaanden, wanneer verwarmingssystemen de binnentemperatuur verhogen en daarmee de luchtvochtigheid verlagen. Deze droge omstandigheden zijn te herkennen aan symptomen zoals droge, jeukende huid, geïrriteerde ogen, keel en neus, en een toename van statische elektriciteit.

    Vrouw heeft geïrriteerde ogen en last van haar neus en keel door een virus door de droge lucht.

    Gevolgen lage luchtvochtigheid

    Houten meubels en vloeren kunnen gaan krimpen of scheuren, en elektronica kan meer vatbaar worden voor statische beschadiging. Een te droge lucht kan ook de verspreiding van virussen in de lucht bevorderen, waardoor het risico op luchtweginfecties toeneemt. Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis vanaf 35 en minder te verhogen.

    Hoe kun je gemakkelijk je huis isoleren? Check het hier!

    Tips om luchtvochtigheid te verhogen

    Een te lage luchtvochtigheid in huis kan verschillende problemen en gezondheidsklachten veroorzaken. Hier zijn enkele manieren om een te lage luchtvochtigheid aan te pakken:

    1. Gebruik een luchtbevochtiger: Dit is de meest directe manier om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers beschikbaar, waaronder ultrasone, verdampende en stoombevochtigers. Zorg ervoor dat je de luchtbevochtiger regelmatig schoonmaakt om bacteriële en schimmelgroei te voorkomen.
    2. Kamerplanten: Planten kunnen helpen de luchtvochtigheid te verhogen door het proces van transpiratie, waarbij waterdamp wordt vrijgegeven in de lucht.
    3. Waterbakjes aan de verwarming: Plaats waterbakjes op of bij de radiatoren. Als het water verdampt, neemt de luchtvochtigheid in de ruimte toe.
    4. Natuurlijk drogen van wasgoed: Hang je wasgoed op om binnen te drogen. De verdamping van het water uit je wasgoed helpt om de luchtvochtigheid te verhogen.
    5. Gebruik van kook- en douche Stoom: Laat de deur van de badkamer open tijdens het douchen en de keuken tijdens het koken, zodat de stoom kan helpen om de luchtvochtigheid in andere delen van het huis te verhogen.
    6. Ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie in huis. Hoewel dit tegenstrijdig lijkt, kan het helpen om de luchtvochtigheid gelijkmatiger te verdelen en droge lucht van buiten te vervangen door frissere lucht.

    Een dak raam staat open om goed te ventileren. De buitenlucht is strak blauw.

    Vermijd schadelijke stoffen

    Een gezonde lucht in huis is essentieel voor zowel je welzijn als de staat van je woning. Of je nu kampt met een te hoge of te lage luchtvochtigheid, het is dus cruciaal om actie te ondernemen. Vermijd ook altijd schadelijke stoffen in huis. Zo is roken in huis een no-go en ook het stoken van de openhaard kan je beter niet te vaak doen. Doe je dit wel? Zorg dan dat je boel goed ventileert.

    Terug naar het overzicht