Twee vrienden delen samen een woning door een friends-contract

Te veel ruimte, te weinig bewoners: woningdelen als oplossing

11 april 2024

Laatste update: 20 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

In het hart van de Nederlandse woningcrisis doet zich een paradox voor: ondanks een schreeuwend tekort aan huizen, constateert Eurostat dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse woningen "onderbewoond" zijn. Dit betekent dat er meer ruimte in een huis beschikbaar is dan door de bewoners wordt gebruikt.

Inhoudsopgave

    61% van de woningen onderbewoond

    In Nederland zijn 61% van de woningen onderbewoond. Het merendeel van huizen hebben dus te weinig bewoners voor het aantal kamers. Nederland heeft hierin een van de hoogste percentages in Europa, deze situatie komt slechts in enkele andere landen zoals Malta, Cyprus en Ierland nog vaker voor. Dit werpt een nieuw licht op het woningtekort Nederland .

    Leestip: Amsterdam duurste huurstad van Europa, Den Haag en Rotterdam ook in top 5.

    Particuliere verhuurders en woningcorporaties

    Eigenaren van particuliere woningen bepalen zelf hoeveel personen er in hun huizen wonen. Dit geldt ook voor veel woningen van woningcorporaties. Deze corporaties dragen een maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen onderdak te bieden, terwijl er tegelijkertijd lange wachtlijsten zijn voor sociale huurwoningen.

    Een huurder met oranje trui staat te wachten voor haar woning

    Bij sociale huurwoningen valt veel te winnen

    De Autoriteit Woningcorporaties heeft, na onderzoek op verzoek van de NOS, vastgesteld dat van de in totaal 2,1 miljoen sociale huurwoningen in Nederland, ongeveer 51 procent wordt bewoond door eenpersoonshuishoudens. Een groter percentage van de sociale huurwoningen die elk jaar beschikbaar komen, namelijk ongeveer 70,5%, wordt toegekend aan individuen die alleen wonen. Dit is opmerkelijk, aangezien veel van deze woningen ook geschikt zouden zijn voor twee of meer alleenstaanden, wat suggereert dat er ruimte is voor een efficiëntere bezetting van deze woningen.

    Friends-contracten kunnen oplossing bieden

    Voor veel eenpersoonshuishoudens geldt dat ze wonen in ruime huizen. Zo blijkt dat 73% van hen in een huis met minstens twee slaapkamers woont, en 40% zelfs in een huis met drie of meer slaapkamers. Om de woningvoorraad efficiënter te benutten, zijn er woningcorporaties die nu grotere woningen aanbieden aan twee of meer alleenstaanden. Dit wordt vaak gedaan via het concept van woningdelen of door het aanbieden van zogenaamde 'friends-contracten', waarbij mensen samen een huis delen.

    Twee vrienden staan in de keuken van het huis wat ze delen te praten.

    Efficiënter gebruik maken van woningvoorraad

    Aedes, de koepel van woningcorporaties, merkt op dat er meer initiatieven zijn om woningen efficiënter te gebruiken, met name om starters en jongeren sneller van woonruimte te voorzien. Een voorbeeld hiervan is de Haagse corporatie Staedion, die nu 42 woningen aan twee alleenstaanden verhuurt en van plan is dit aantal te vergroten. Deze aanpak trekt vooral twintigers aan, vaak starters met een korte inschrijvingsduur, en biedt een manier om meer van deze doelgroep te helpen met huisvesting.

    Meer weten over friends-contracten? 

    Bekijk dan ook: Van deelscooters naar deelhuizen; speeddaten voor een nieuwe huisgenoot!

    Inwonen bij een hospita

    Naast het feit dat er gewoon nieuwe woningen gebouwd moeten worden, kan inwonen bij een hospita ook een uitkomst bieden. Het idee hierachter is dat huiseigenaren, vaak bekend als 'hospita's', een deel van hun woning verhuren aan huurders. Dit kan vooral handig zijn voor studenten of jonge professionals die moeite hebben met het vinden van betaalbare woonruimte. Het delen van een woning met een hospita biedt niet alleen een dak boven het hoofd, maar kan ook leiden tot lagere woonkosten en een gezellige, huiselijke omgeving.

    Meer weten? Bekijk dan eens deze blog over Hospita's in Delft.

    Woning huren in de vrije sector met Huurstunt

    Ben je opzoek naar een woning in de vrije sector? Huurstunt helpt! Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland.

    Terug naar het overzicht