een vrouw maakt schoon met een mondkapje op

Schimmel in huis: oorzaken, oplossingen en preventie

21 april 2023

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Schimmel ontstaat door een combinatie van vocht en warmte, en is niet alleen onaantrekkelijk om te zien, maar kan ook allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. In deze blog gaan we in op hoe schimmel ontstaat, wat de gevaren van schimmel zijn, hoe je schimmel kunt verwijderen.

Inhoudsopgave

    Wat is schimmel

    Schimmel is een term die gebruikt wordt om een grote en diverse groep van schimmels aan te duiden. Schimmels zijn microscopische organismen die tot het rijk van de Fungi (fungi) behoren. Ze zijn overal in de natuur te vinden en spelen een cruciale rol in de afbraak van organisch materiaal, wat helpt bij de recycling van voedingsstoffen in ecosystemen.

    Wat zijn de symptomen van schimmel

    Schimmel is niet altijd direct zichtbaar, maar er zijn een aantal symptomen waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld:

    • Muffe geur
    • Vochtplekken op muren en plafonds
    • Afbladderende verf of behang
    • Verkleuringen van het oppervlak.

    Schimmel ontstaat vaak door vochtproblemen in huis. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte ventilatie, een lekkage of condensatie. Er is dan sprake van optrekkend of doorslaand vocht. Het is belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen om verdere verspreiding van schimmel te voorkomen.

    Een huis vol met schimmel aan groene muren

    Hoe ontstaat schimmel in de badkamer

    Een hoge luchtvochtigheid kan ook condensatie veroorzaken, vooral in badkamers. Door het douchen en badderen komt er veel vocht in de lucht terecht. Als dit vocht niet wordt afgevoerd door middel van een ventilatiesysteem of door het openen van een raam, kan dit leiden tot schimmelgroei.

    Goed ventileren na het douchen

    De schimmel is dan een gevolg van opstijgend vocht. Om optrekkend vocht te voorkomen is belangrijk om na het douchen of badderen goed te ventileren en het vocht af te voeren.

    Wat zijn de gezondheidsklachten bij schimmel

    Schimmel in huis kan leiden tot gezondheidsrisico's. Bijvoorbeeld:

    • Luchtwegproblemen
    • Hoofdpijn
    • Vermoeidheid,
    • Schimmelallergie

    Het is daarom van groot belang om schimmelproblemen in huis serieus te nemen en op tijd aan te pakken om gezondheidsrisico's te vermijden. Dit kan met behulp van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een stofmasker, handschoenen en veiligheidsbril.

    Hoe kun je schimmel verwijderen

    Schimmel verwijderen is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen en de kwaliteit van de lucht in huis te verbeteren. Huismiddeltjes om schimmel te bestrijden zijn er ook.

    Azijn, soda of bleekmiddel

    Kleine oppervlaktes van schimmel kun je zelf verwijderen met bijvoorbeeld azijn, soda of bleekmiddel. Let op: bij het gebruik van bleekmiddel moet je voorzichtig zijn, want het kan de schimmel doden maar de sporen verspreiden.

    Oplossing van bleekmiddel en water does the job

    Vervolgens kun je de schimmel van de muur verwijderen met een oplossing van water en bleekmiddel of een speciaal schimmelverwijderingsmiddel. Bij het gebruik van bleekmiddel is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie en beschermende kleding te dragen.

    Een man in een witte hasmat suit verwijderd schimmel van een  muur.

    Hoe kun je zwarte schimmel verwijderen

    Zwarte schimmel is een gevaarlijke variant van schimmel die extra voorzichtigheid vereist bij het verwijderen. Het kan de gezondheid ernstig schaden en moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Deze schimmel ontstaat vaak in vochtige omgevingen, zoals badkamers en kelders. Het is daarom belangrijk om deze ruimtes goed te ventileren en vochtproblemen snel aan te pakken.

    Schakel professionele hulp in bij zwarte schimmel

    Als je zwarte schimmel ontdekt, is het verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen om de schimmel te verwijderen. Zij hebben de juiste middelen en kennis om dit op een veilige en effectieve manier te doen.

    Draag beschermende kleding

    Wil je deze schimmel toch zelf verwijderen, dan is het belangrijk om beschermende kleding te dragen en de ruimte goed te ventileren. Je kunt zwarte schimmel verwijderen met een oplossing van water en bleekmiddel of een speciaal schimmelverwijderingsmiddel.

    Vochtige planken met zwarte schimmel.

    Preventie: ventileren en vochtproblemen melden

    In sommige gevallen kunnen huurders schimmel in huis voorkomen door zelf actie te ondernemen. Om schimmel te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Hierdoor wordt vochtige lucht afgevoerd en krijgt schimmel minder kans om te groeien.

    Vochtvreter gebruiken bij schimmel

    Ook het gebruiken van een vochtvreter kan helpen om vochtproblemen en schimmelgroei te voorkomen. Zorg verder voor voldoende lichtinval en vermijd overvolle kasten en hoeken. Daarnaast is het belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk te melden aan de verhuurder. Deze kan dan actie ondernemen om het probleem op te lossen.

    Rechten en plichten van huurders bij schimmel 

    Mocht je als huurder te maken krijgen met schimmelproblemen, dan is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn en hoe je dit volgens de wet moet aanpakken. Zo kun je samen met de verhuurder zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving.

    Je hebt recht op een veilige en gezonde woning

    Als huurder heb je recht op een veilige en gezonde woning. Huurders hebben dan ook het recht om schimmelproblemen bij de verhuurder te melden en te eisen dat deze worden opgelost. Aan de andere kant hebben huurders ook een aantal verplichtingen, zoals het melden van vochtproblemen en schimmelproblemen bij de verhuurder en het naleven van ventilatievoorschriften om schimmelgroei te voorkomen.

    De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud

    De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning en dus ook voor het voorkomen en bestrijden van schimmels. Verhuurders zijn verplicht om schimmelproblemen binnen een redelijke termijn op te lossen. Ook moeten verhuurders preventieve maatregelen nemen om schimmelvorming te voorkomen.

    Terug naar het overzicht