Wat is de beste luchtvochtigheid in huis?

Marieke merkt op dat haar ramen vaak beslaan en er schimmel in de hoeken van haar slaapkamer verschijnt. Bezorgd over de hoge luchtvochtigheid in haar huis, vraagt ze zich af hoe ze dit kan verminderen om haar leefomgeving gezonder en comfortabeler te maken.


Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die aanwezig is in de lucht. Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage dat aangeeft hoe verzadigd de lucht is met waterdamp. De lucht kan slechts een bepaalde hoeveelheid waterdamp bevatten, en deze capaciteit verandert met de temperatuur: warmere lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koudere lucht.

Meer weten over de ideale luchtvochtigheid? Bekijk dan: 14 tips voor ideale luchtvochtigheid in huis.

Twee soorten luchtvochtigheid

 1. Relatieve luchtvochtigheid: Dit is de meest gebruikelijke maatstaf. Het is het percentage van de waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid die de lucht kan bevatten bij die temperatuur. Bijvoorbeeld, een relatieve luchtvochtigheid van 50% betekent dat de lucht de helft bevat van de maximale hoeveelheid waterdamp die het bij die temperatuur kan vasthouden.

 2. Absolute luchtvochtigheid: Dit is de werkelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht, uitgedrukt in grammen water per kubieke meter lucht.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Deze range is optimaal voor zowel comfort als gezondheid. Te lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge ogen, irritatie van de luchtwegen en verslechtering van houten meubels en vloeren. Aan de andere kant kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot problemen zoals schimmelgroei en een toename van huisstofmijt. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden voor een gezond binnenklimaat.

Meer weten over schimmel bestrijden? Lees dan ook: Schimmel in huis: oorzaken, oplossingen en preventie.

Te lage luchtvochtigheid maatregelen

Een te lage luchtvochtigheid in huis kan verschillende problemen veroorzaken, zoals droge huid, geïrriteerde luchtwegen en statische elektriciteit. Hier zijn enkele manieren om een te lage luchtvochtigheid aan te pakken:

 1. Gebruik een luchtbevochtiger: Dit is de meest directe manier om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers beschikbaar, waaronder ultrasone, verdampende en stoombevochtigers. Zorg ervoor dat je de luchtbevochtiger regelmatig schoonmaakt om bacteriële en schimmelgroei te voorkomen.
 2. Kamerplanten: Planten kunnen helpen de luchtvochtigheid te verhogen door het proces van transpiratie, waarbij waterdamp wordt vrijgegeven in de lucht.
 3. Natuurlijk drogen van wasgoed: Hang je wasgoed op om binnen te drogen. De verdamping van het water uit je wasgoed helpt om de luchtvochtigheid te verhogen.
 4. Gebruik van kook- en douche stoom: Laat de deur van de badkamer open tijdens het douchen en de keuken tijdens het koken, zodat de stoom kan helpen om de luchtvochtigheid in andere delen van het huis te verhogen.
 5. Ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie in huis. Hoewel dit tegenstrijdig lijkt, kan het helpen om de luchtvochtigheid gelijkmatiger te verdelen en droge lucht van buiten te vervangen door frissere lucht.

Te hoge luchtvochtigheid maatregelen

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot problemen zoals schimmelgroei, onaangename geuren, en allergieën. Hier zijn enkele effectieve manieren om een te hoge luchtvochtigheid te verminderen:

 1. Gebruik een ontvochtiger: Dit is een van de meest effectieve methoden. Een ontvochtiger haalt water uit de lucht, waardoor de luchtvochtigheid daalt. Plaats de ontvochtiger in de meest vochtige ruimtes, zoals de kelder of badkamer.
 2. Ventilatie verbeteren: Zorg voor goede ventilatie in je huis, vooral in vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Gebruik afzuigventilatoren tijdens het koken en douchen om vochtige lucht af te voeren.
 3. Airconditioning: Een airconditioner kan helpen de luchtvochtigheid te verlagen door de lucht af te koelen en vocht te verwijderen.
 4. Regelmatig luchten: Open regelmatig ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht te laten ontsnappen.
 5. Repareren van lekken: Zorg ervoor dat alle lekkages in je huis worden gerepareerd, aangezien lekkend water de luchtvochtigheid kan verhogen.
 6. Gebruik vochtvreters: Vochtvreters, die vaak silica gel bevatten, kunnen helpen om vocht uit kleine ruimtes zoals kasten en lades te absorberen.