een gloeilamp

Energie besparen: tips om je huis energiezuinig te maken

27 november 2020

Laatste update: 22 maart 2024

We hebben de wintermaanden weer voor de boeg. Vrees jij daarom nu alweer voor torenhoge energierekeningen? Misschien kun je dit verhelpen door thuis meer aandacht te besteden aan energie besparen. Want, als je verduurzaamt, bespaar je geld! Bijna 50 procent van je energierekening zal bestaan uit kosten voor verwarming. Zo’n 13 procent gaat op aan warm water. 

Inhoudsopgave

  Tips om energie te besparen

  Zelfs de kleinste stapjes kunnen al helpen met verduurzamen. Bewuster omgaan met energie is goed voor het milieu, omdat je minder CO2-uitstoot, voor je portemonnee, omdat je geld bespaart en voor je eigen gezondheid. Want naast een comfortabel, warm stulpje, moet je het ook goed blijven ventileren. Om te beginnen met verduurzamen, kun je alvast onderstaande stappen volgen. Enorm ingrijpend zullen ze misschien niet zijn, maar zelfs met een paar simpele handelingen zou je al een paar tientjes per maand kunnen besparen.

  Bewuster omgaan met energie

  Energie besparen hoeft niet direct ingrijpend te zijn. Als je een aantal zaken in je achterhoofd houdt bij het aanschaffen of gebruiken van apparaten, schiet je al een heel eind op. Let bijvoorbeeld op energielabels als je een nieuw apparaat koopt en vervang huishoudelijke apparaten die veel stroom slurpen.

  1. Trek de stekker er uit

  Zet de tv uit als niemand kijkt en laat de vaatwasser pas draaien zodra hij echt vol zit. Ga je voor langere tijd uit huis, bijvoorbeeld voor een vakantie? Trek alle stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Kom je niet graag thuis in een koud huis?

  2. Slimme thermostaat aanschaffen

  Een slimme thermostaat kan automatisch je verwarming lager zetten wanneer je niet thuis bent. Als je onderweg bent naar huis, kun je ‘m op afstand van tevoren weer omhoog zetten, zodat je altijd in een lekker warm nest thuiskomt.

  3. Waterbesparende douchekop

  Ben je een fervent bezoeker van de douche? Overweeg om een waterbesparende douchekop in huis te halen. Van al het warme water dat je gebruikt gaat namelijk 80 procent naar de douche. Van zo’n douchekop zul je zelf amper iets merken, maar je portemonnee des te meer.

  Energie in huis

  4. Slimme meter plaatsen in huis

  Een slimme meter kan helpen om onnodige stookkosten te voorkomen. Bovendien geeft de meter inzicht in je energieverbruik. Van je energiebedrijf kun je iedere maand een overzicht krijgen van je verbruik en de geschatte kosten. Je kunt er ook een energieverbruiksmanager aan koppelen om dagelijks inzicht te krijgen. Nog een voordeel: met een slimme meter hoef je meterstanden niet langer zelf door te geven aan je energiemaatschappij. Dat gebeurt namelijk automatisch.

  Blijven ventileren is belangrijk

  Ventileren mag dan energie kosten – je moet immers meer stoken om het warm te houden. Zie dit echter niet als reden om alles potdicht te gooien! Door te ademen, te koken, de was te drogen en nieuwe spullen in huis te halen, raakt de lucht in onze huizen vervuild. Bovendien wordt in veel huishoudens nog gerookt. Al die vieze lucht moet plaatsmaken voor schone lucht van buiten. Dat kan via ramen, roosters, maar ook naden en kieren.

  In 1 op de 10 huizen zit schimmel

  In de meeste huizen wordt er onvoldoende geventileerd. In 1 op de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt er meer fijnstof binnen dan buiten. Voor je eigen gezondheid moet je je huis daarom goed blijven ventileren. Helemaal als je allergisch bent of van je luchtwegen, kun je last krijgen van vervuilde lucht. Besteed bij het douchen, wanneer je kookt en bij het drogen van was ook extra aandacht aan een goede ventilatie.

  Meer lezen: Woonbond wil APK voor huurwoningen

  Energie besparen doe je zo

  Je kunt er ook voor kiezen om drastischere maatregelen te ondernemen, zoals je huis isoleren. Deze maatregelen voor woningverbetering kosten in eerste instantie meer, maar verdienen zichzelf vaak binnen een paar jaar terug. Een energiezuinig huis zal een gunstiger energielabel hebben, wat weer positief is voor de waarde ervan.

  Drie op de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde, want woningisolatie heeft veel voordelen. Minder kou, minder tocht, dus comfortabeler wonen. Als je minder hoeft te stoken, stoot je bovendien minder CO2 uit. Dat kan al met simpele tochtstrips en deurdrangers, maar ook met een grondigere aanpak.

  Isoleren

  Langzamerhand verdwijnt aardgas en gaan we over op nieuwe, duurzamere manieren van verwarmen. Maar daarvoor moet je huis dan wel goed geïsoleerd zijn. Een slecht geïsoleerd huis zal vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer verliezen.

  Een dikke laag isolatiemateriaal kan de warmte beter vasthouden, waardoor je dus minder energie nodig hebt om het warm te houden.

  Dubbel glas kun je tegenwoordig vervangen door beter isolerend HR++ of triple glas. Misschien klinkt dit als veel werk, maar vaak is er geen grote verbouwing nodig om de meeste delen van je huis te isoleren. Bovendien zijn er in veel gevallen subsidies te krijgen voor woningisolatie.