Een verwarming

Hoe kun je gemakkelijk je huis isoleren?

29 september 2022

Laatste update: 02 april 2024

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen en er sprake is van inflatie willen veel mensen met een tochtige woning graag hun huis isoleren. Zeker nu de winter voor de deur staat. Met het isoleren van je woning hou je de warmte binnen. Daardoor hoef je in een energiezuinig huis minder te stoken en bespaar je op de energiekosten. Bovendien stoot je met een geïsoleerde woning minder CO2 uit. Een huurwoning mag je niet zomaar verbouwen.

Inhoudsopgave

  Energiebesparende maatregelen

  Door je woning te isoleren bespaar je op de energiekosten. Om je woning energiezuiniger te maken zijn er verschillende oplossingen. Bij grote ingrijpen kun je denken aan dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Ook kun je met ramen van geïsoleerd dubbelglas de warmte binnen houden. Meestal pakt de verhuurder dit soort werkzaamheden voor een goede isolatie op. Je kunt echter ook zelf een aantal dingen doen om je woning te isoleren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de volgende isolatiemogelijkheden:

  • Naden en kieren afsluiten met tochtstrips en tochtstoppers;

  • Radiatorfolie plaatsen;

  • Isolerende gordijnen ophangen;

  • Isolatiefolie op de ramen plakken.

  De meeste van deze producten zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten. Een verhuurder kan ook door een deskundige laten beoordelen bij welke isolatie een woning het meest gebaat is en hierover informatie inwinnen bij een isolatiespecialist.

  Man isoleert woning door raam te plaatsen

  Zelf woning isoleren

  Wil je zelf graag weten hoe je je woning het beste kunt isoleren, dan kun je op de website van Milieu Centraal een isolatie-zelfscan doen. Door een aantal vragen in te vullen krijg je dan een compleet advies met praktische tips op maat over hoe je je huis het beste isoleren kunt. Bij het Energieloket van je gemeente kun je ook terecht met vragen over energiebesparing.

  Toestemming van de verhuurder

  Voor het treffen van grote energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie of bodemisolatie, heb je als huurder toestemming nodig van de huiseigenaar of woningbouwvereniging. De verhuurder is niet verplicht om de woning te isoleren.

  Neem contact op

  Maar vind je dat jouw woning meer dan toe is aan een verbouwing om de isolatie te verbeteren, dan kun je altijd contact op nemen met de verhuurder. Deze weet dan wat er leeft onder zijn huurders kan een toelichting geven op de afwegingen om de woning wel of niet te laten isoleren en zo te zorgen voor een lagere energierekening.

  Huurder heeft slimme thermostaat

  Je woning isoleren. Wat kost het?

  Er zijn diverse soorten isolatiemateriaal zoals tochtstrips. Hoeveel het kost om je woning te isoleren, hangt er onder meer van af of je goedkope of dure isolerende producten koopt. Tochtstrips in de vorm van rolband of schuimband kosten ongeveer € 5 per tien meter. Een rol radiatorfolie kost ongeveer € 15. Isolerende gordijnen kosten gemiddeld € 25 per meter. Isolerende raamfolie kost ongeveer € 15. Je kunt dus met € 50 tot € 100 al heel wat isolerende producten aanschaffen en met deze isolatiematerialen zorgen voor een goed geïsoleerd huis.

  Kun je een subsidie krijgen voor het isoleren van je huis?

  Volgens het Klimaatakkoord moeten alle woningen en gebouwen in Nederland in 2050 CO2-neutraal zijn. Daarom zijn er voor het isoleren van woningen diverse subsidieregelingen beschikbaar. Bij een koopwoning kan de huiseigenaar die isolatiemaatregelen neemt de subsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) aanvragen. Bijvoorbeeld als je een warmtepomp of zonneboiler plaatst. Verhuurders kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH).