Een modern huis tussen oude woningen

Bijzondere Nederlandse architectuur: een inspiratiebron

28 april 2023

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Als huurder in Nederland ben je misschien niet altijd vrij om zelf te kiezen hoe je woning eruitziet. Maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van bijzondere architectuur in Nederland. Met name in de grote steden zijn een aantal iconische architectonische hoogtepunten die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, of om bij in de buurt te wonen. Nederland kent tal van gebouwen die niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch bijzonder. In deze blog nemen we je mee langs een aantal inspirerende voorbeelden in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Inhoudsopgave

  1. De Markthal: kleurrijk en praktisch 

  We beginnen onze tocht in Rotterdam, waar de Markthal een absolute blikvanger is. Dit gebouw is niet alleen groot (bovenin zijn meer dan tweehonderd huurappartementen), maar ook kleurrijk. De binnenzijde van de Markthal is namelijk versierd met een gigantisch kunstwerk van bloemen, groenten en fruit. Bovendien zijn er tal van winkels en horecagelegenheden gevestigd in de Markthal. Het is dus niet alleen een mooie, maar ook praktische plek om te bezoeken.

  De Markthal in Rotterdam

   

  2. De Erasmusbrug: functioneel en indrukwekkend

  Blijven we even in Rotterdam, dan kunnen we niet om de Erasmusbrug heen. Deze brug verbindt de Kop van Zuid met het centrum van Rotterdam en is een belangrijke verbinding voor zowel voetgangers als fietsers. Maar de Erasmusbrug is niet alleen functioneel: het ontwerp van Ben van Berkel maakt deze brug ook een indrukwekkend kunstwerk. Vooral 's avonds, wanneer de brug verlicht wordt, is het een prachtig gezicht.

  Erasmusbrug in Rotterdam in vogelvlucht

   

  3. Het Rietveld Schröderhuis: uniek en historisch

  We reizen door naar Utrecht, waar we het Rietveld Schröderhuis vinden. Dit huis is ontworpen door Gerrit Rietveld, een bekende Nederlandse architect. Het huis staat bekend om zijn bijzondere ontwerp: het is gebouwd in de stijl van De Stijl, een kunststroming die zich kenmerkt door het gebruik van primaire kleuren en rechte lijnen.

  Het Rietveld Schröderhuis is bovendien uniek omdat het volledig functioneel is ingericht: alle meubels en voorwerpen zijn speciaal ontworpen om te passen bij het huis. Ook in Petten staat een bijzonder huis van Gerrit Rietveld; het Brandt Corstius Huis.

  Dit huis werd in 1939 gebouwd voor de Nederlandse hoogleraar Nederlandse Letterkunde J.C. Brandt Corstius. Het was het derde zomerhuisje dat Rietveld ontwierp en zijn eerste bungalow. Het huis staat beschut tegen de duinrand met prachtig uitzicht over het Korfwater.

  Rietveld Schröderhuis in Utrecht

   

  4. Het Eye Filmmuseum: modern en uitdagend

  We gaan door naar Amsterdam, waar het Eye Filmmuseum staat. Dit gebouw is ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects en is een opvallende verschijning aan het IJ.

  Het Eye Filmmuseum is niet alleen een museum, maar ook een bioscoop en een restaurant. Het gebouw is modern en uitdagend: het lijkt bijna alsof het gebouw ieder moment kan weglopen.

  Eye Filmmuseum in Amsterdam vanaf het water

  5. Het Huis Sonneveld: een reis terug in de tijd

  In Rotterdam vinden we ook het Huis Sonneveld. Dit huis is ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen, een architectuurstroming die opkwam in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Het Huis Sonneveld is een typisch voorbeeld van deze stroming: het is strak, functioneel en minimalistisch. Het huis is bovendien volledig ingericht in de stijl van de jaren '30, waardoor je als bezoeker een reis terug in de tijd maakt. Het Huis Sonneveld is niet alleen een mooie plek om te bezoeken, maar ook een interessant stukje geschiedenis.

  Huis Sonneveld in Rotterdam in jaren 20 en 30 stijl

  6. De Amsterdamse School: organische vormen en baksteen

  De Amsterdamse School is een architectuurstroming die bloeide in de jaren '10 en '20 van de vorige eeuw. Kenmerkend voor de Amsterdamse School zijn de organische vormen, het gebruik van baksteen en de versieringen in de gevels. Voorbeelden van de Amsterdamse School zijn het Scheepvaarthuis en het Tuschinski Theater in Amsterdam, en het gebouw van de gemeente Groningen (zie foto). Deze gebouwen zijn nog steeds te bewonderen en geven een goed beeld van de rijke geschiedenis van de Amsterdamse School.

  De Amsterdamse school stijl in Groningen

  7. De Kubuswoningen van Piet Blom: opvallend en functioneel

  De Kubuswoningen van architect Piet Blom zijn zonder twijfel een van de meest opvallende bouwwerken van Nederland. Deze woningen, die te vinden zijn in Rotterdam en Helmond, zijn gebouwd in de jaren '80 en hebben het unieke ontwerp van een gekantelde kubus. De woningen lijken op een stapel kubussen die schots en scheef op elkaar zijn gestapeld. Het ontwerp van Blom was niet alleen opvallend, maar ook functioneel: de woningen zijn compact en efficiënt ingericht.

  Kubuswoningen in Rotterdam van Piet Blom

  8. Het Centraal Station van Rotterdam: modern en duurzaam

  Het Centraal Station van Rotterdam is een van de drukste treinstations van Nederland en is in 2014 volledig vernieuwd. Het nieuwe station is ontworpen door Benthem Crouwel Architects en is niet alleen modern, maar ook duurzaam. Zo is er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zonnepanelen en is er een wateropvangsysteem geïnstalleerd. Het Centraal Station is een prachtig voorbeeld van hoe moderne architectuur en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

  Centraal Station van Rotterdam

  9. De Van Nelle Fabriek: industrieel erfgoed

  De Van Nelle Fabriek in Rotterdam is een goed voorbeeld van industrieel erfgoed. Dit gebouw werd in de jaren '20 van de vorige eeuw gebouwd als koffie-, thee- en tabaksfabriek en is ontworpen door Leendert van der Vlugt. De fabriek is een mooi voorbeeld van functionalisme: het gebouw is ontworpen om optimaal te kunnen functioneren als fabriek. Tegenwoordig is de Van Nelle Fabriek een monument en een populaire locatie voor evenementen en tentoonstellingen.

  Van Nelle fabriek in Rotterdam van onderaf

  10. Het Paleis op de Dam: koninklijke grandeur

  Het Paleis op de Dam in Amsterdam is één van de meest iconische gebouwen van Nederland. Dit gebouw werd gebouwd in de 17e eeuw als stadhuis en is later verbouwd tot paleis voor koning Lodewijk Napoleon. Het Paleis op de Dam is een prachtig voorbeeld van barokarchitectuur en is nog steeds in gebruik als ontvangstpaleis voor belangrijke gasten.

  Paleis op de Dam in Amsterdam met wolken en blauwe lucht

  11. De Domtoren: de hoogste kerktoren van Nederland

  De Domtoren in Utrecht is één van de meest herkenbare bouwwerken van Nederland. Deze middeleeuwse kerktoren is maar liefst 112 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. De Domtoren dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd in gotische stijl. Het is mogelijk om de Domtoren te beklimmen; vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Utrecht.

  Als huurder in Nederland kun je dus genieten van tal van bijzondere architectonische hoogstandjes. Of je nu in Rotterdam, Utrecht of Amsterdam woont, er is altijd wel iets te zien. Maar ook als je niet in de buurt woont, is het de moeite waard om deze gebouwen eens te bezoeken. Niet alleen zijn ze mooi om te zien, ze vertellen ook stuk voor stuk een interessant verhaal. Wie weet doe je er nog inspiratie op voor je eigen woning.

  De Domtoren in Utrecht met wolken op de achtergrond

  Terug naar het overzicht