Verschillende grachtenpanden in Amsterdam.

Amsterdam duurste huurstad van Europa, Den Haag en Rotterdam ook in top 5

11 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Dat de huurprijzen in Nederland de pan uitrijzen, had je vast al eens eerder gehoord. Maar nu begint het ook onze buurlanden op te vallen. Amsterdam heeft zich onderscheiden met de hoogste huurprijzen van Europa, terwijl ook Den Haag en Rotterdam een plek in de top 5 bemachtigen. Daarmee is Nederland officieel de duurste stad om te huren van Europa- een zorgwekkende trend.

Inhoudsopgave

    Amsterdam is de duurste stad van Europa

    Uit cijfers van HousingAnywhere, een internationaal verhuurplatform voor middellange termijn, kwam Amsterdam naar voren als de onbetwiste koploper in huurprijzen in Europa. Deze analyse, gebaseerd op meer dan 67.000 accommodaties in 28 Europese steden, bevestigde dat huren in Amsterdam, of het nu om appartementen, kamers of studio's gaat, duurder is dan waar dan ook in Europa.

    Leestip: 99% nieuwe huurders laat kans op huurverlaging liggen.

    Huurprijzen in Amsterdam

    In Amsterdam ligt de huurprijs gemiddeld op een opvallende 2.275 euro per maand voor een appartement. Studio's komen daar niet ver achteraan, met een prijs van 1.740 euro, terwijl een kamer huren in de hoofdstad je gemiddeld zo'n 963 euro kost. Gemiddeld leg je 31,80 euro aan huur per vierkante meter neer in onze hoofdstad.

    Gracht in Amsterdam met aan beide kanten huizen

    Top 5 duurste steden van Europa

    Na Amsterdam staan Rome en Parijs op plek twee en drie als de Europese steden met de hoogste huurprijzen. Rotterdam en Den Haag maken de top 5 compleet, met respectievelijk gemiddelde huurprijzen van 1.795 euro en 1.790 euro per maand voor een appartement. Opvallend is de sterke stijging van de huurprijzen in deze steden vergeleken met vorig jaar: een toename van 15,8% in Rotterdam en maar liefst 25,6% in Den Haag.

    Bekijk ook: Record aantal goedkope huurwoningen verkocht: wat betekent dit voor jou?

    Nederland oververtegenwoordigd in deze lijst

    München wordt op de zevende plek gevolgd door Utrecht, die zelfs voor Milaan, Lissabon en Hamburg staat. Voor een middellange-termijnappartement in Utrecht ligt de gemiddelde maandhuur rond de 1.746 euro.

    Huizen aan de gracht in Utrecht 

    Prioriteit geven aan samenwerkingsverbanden

    Om ervoor te zorgen dat de stijging van de huurprijzen wordt beperkt, moeten er meer woningen worden gebouwd, benadrukt CEO Djordy Seelmann van HousingAnywhere. "De stijgende bouwkosten vormen een risico voor de bouwplannen van gemeenten. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten bedrijven en beleidsmakers meer prioriteit geven aan samenwerkingsverbanden om sneller nieuwe woningen te realiseren."

    Terug naar het overzicht