Twee mannelijke huisgenoten maken ruzie met elkaar

8 tips: omgaan met vervelende huisgenoten

02 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Lig jij nachten lang wakker omdat je huisgenoten 's nachts lawaai maken? Of erger jij je mateloos elke keer als je die stapel ongewassen pannen van je huisgenoot in de keuken ziet staan? Of je nu studeert, net bent gaan samenwonen met je partner, of als professional samenwoont: iedereen ervaart wel eens frustraties als het gaat om huisgenoten. Een goede sfeer in huis begint met duidelijke afspraken. Daarom delen we 8 praktische oplossingen en tips zodat jij niet langer last hebt van vervelende huisgenoten.

Inhoudsopgave

  1. Luidruchtige huisgenoot

  Eén van de meest voorkomende irritaties in een gedeeld huishouden is geluidsoverlast. Misschien heb je huisgenoten die houden van late feestjes, luidruchtige videogames spelen, of die simpelweg niet lijken te begrijpen hoe dun de muren zijn. Dit kan een grote impact hebben op jouw rust en concentratie, vooral als je vroeg op moet staan of een belangrijke deadline hebt.

  Hoe los je dit op?

  Probeer eens samen tijden af te spreken waarop het stil moet zijn of bepaalde luidruchtige bezigheden naar de woonkamer of een andere gemeenschappelijke plek te verhuizen, waar het minder stoort. En als het echt uit de hand loopt, wat dacht je van een beetje investeren in geluidsisolatie? Denk aan dikke tapijten die geluid dempen of een noise-cancelling koptelefoon en een goed paar geluidwerende oordoppen. Soms zijn het de kleine dingen die een wereld van verschil maken!

  Jongen zit met koptelefoon op in bed omdat hij niet kan slapen door het lawaai van zijn huisgenoten.

  2. Gemeenschappelijke ruimtes zijn niet schoon

  Ken je dat, die chaos in de gemeenschappelijke ruimtes? Je weet wel, de eeuwige berg afwas of die bank die meer lijkt op een kledingopslag dan een zitplek. Super irritant, toch? Maar geen stress, er is een oplossing. Trommel je huisgenoten op voor een korte meeting en stel samen een schoonmaakrooster op. Maak duidelijke afspraken voor wanneer de schoonmaaktaak gedaan moet worden en wat er precies moet gebeuren. Is het een bende? Dan weet je direct wie je erop kan aanspreken.

  Wat als een schoonmaakrooster niet werkt?

  Een schoonmaakrooster werkt natuurlijk alleen als iedereen dit serieus neemt. Om iedereen een beetje te motiveren (en ja, soms is een klein duwtje nodig), kan het helpen om een ludieke ‘straf’ te bedenken voor degenen die hun taak verzaken. Denk bijvoorbeeld aan 'straffen' als 20 euro inleggen op de huisrekening of een krat bier halen voor de volgende huisavond. Zo houd je het luchtig, maar wel fair.

  Meer weten? Samenwonen: tips en overwegingen voor stellen en vrienden.

  3. Rommelige huisgenoot

  Heb je ook zo'n huisgenoot die overal waar hij komt een spoor van rommel achterlaat? Of het nu gaat om rondslingerende kleding, een berg afwas die dagenlang de gootsteen bezet houdt, of een woonkamer die meer weg heeft van een hindernisbaan vol losse spullen – we kennen het allemaal. Het kan behoorlijk frustrerend zijn, vooral als jij iemand bent die houdt van orde en netheid.

  Ga het gesprek aan

  Een goede aanpak is om het gesprek aan te gaan. Niet beschuldigend, maar juist open en oplossingsgericht. Probeer samen afspraken te maken over wat 'acceptabele rommel' is en wanneer iets echt opgeruimd moet worden. Misschien helpt het om bepaalde 'rommelzones' af te spreken, waar iedereen z'n spullen tijdelijk kwijt kan, zonder dat het de rest van het huis overneemt. Heb je deze aanpak geprobeerd, maar wast je huisgenoot zijn pannen nog steeds niet af? Leg ze dan eens in zijn bed. Wie niet horen wil moet maar voelen, toch?

  Een keuken met een stapel vuile vaat en afwas.

  4. Oneerlijke verdeling van kosten

  Stel je voor: aan het einde van de maand komt de energierekening binnen en opeens moet jij meer betalen dan verwacht, omdat je huisgenoot de verwarming altijd op tropische temperaturen zet. Of je ontdekt dat je al maandenlang de volle mep betaalt voor internet, terwijl je huisgenoot 'vergeet' zijn deel bij te dragen. Dat is natuurlijk oneerlijk.

  Duidelijke afspraken maken

  Het is daarom essentieel om vanaf het begin duidelijke afspraken te maken over de verdeling van rekeningen. Een gezamenlijke rekening kan hierbij uitkomst bieden: iedereen stort maandelijks een vast bedrag voor de vaste lasten. Zo voorkom je onaangename verrassingen en zorg je ervoor dat iedereen zijn eerlijke deel bijdraagt. En hé, als er dan wat geld overblijft, kun je dat mooi gebruiken voor een gezamenlijke huisuitje of die nieuwe koffiemachine die jullie al zo lang willen!

  Mag je als hoofdbewoner iemand uitschrijven uit een woning? Check het hier!

  5. Veel onaangekondigd bezoek

  En dan heb je die huisgenoot die onverwachts bezoek tot een nieuwe hoogte brengt. Plots staat de woonkamer vol met mensen, terwijl jij in je pyjama naar de keuken strompelt voor je ochtendkoffie. Of je huis verandert elk weekend in een kroeg, terwijl jij juist behoefte hebt aan rust. Het is natuurlijk gezellig om bezoek over de vloer te hebben, maar het is wel zo fijn als dit binnen de perken blijft.

  Vindt de balans

  Belangrijk is om hier samen afspraken over te maken. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen van tevoren even meldt als er bezoek aankomt. Ook kun je grenzen stellen aan hoe vaak er mensen over de vloer komen en tot hoe laat. Zo zorgen jullie samen voor een prettige balans tussen gezelligheid en persoonlijke ruimte, zonder dat je het gevoel hebt in een hostel te wonen.

  Een groep vrienden eet aan een keukentafel die vol staat met verschillende gerechten

  6. Eten stelen en ongevraagd spullen lenen

  Je komt thuis na een lange dag en verheugt je op die chocoladereep die je in de kast hebt liggen, alleen om te ontdekken dat je huisgenoot je al voor is geweest. Of misschien merk je dat je favoriete trui plotseling verdwenen is, om 'm vervolgens terug te vinden bij je huisgenoot. Het ‘lenen’ van elkaars spullen of eten zonder te vragen kan voor veel irritatie zorgen.

  Voorkomen is beter dan genezen

  Om dit te voorkomen, is het slim om hier duidelijke regels over te stellen. Een simpel gesprek over wat wel en niet gedeeld wordt kan al wonderen doen. Overweeg bijvoorbeeld aparte planken in de koelkast of kasten voor persoonlijke items. Daarnaast is het belangrijk dat je elkaars eigendommen respecteert en eerst vraagt voordat je de spullen van een ander gebruikt.

  Leestip: Samenwonen. Wat komt erbij kijken?

  7. Huisgenoten respecteren je privacy niet

  Dat brengt me bij het volgende punt: wonen met huisgenoten betekent vaak dat je privacy op de proef wordt gesteld. Misschien komt je huisgenoot onaangekondigd je kamer binnen, of doorzoekt zonder toestemming je spullen. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn en zorgt voor een gevoel van onveiligheid in je eigen huis.

  Duidelijke grenzen stellen

  Het is cruciaal om duidelijke grenzen te stellen wat betreft privacy. Een open gesprek hierover kan al veel verhelderen. Bespreek wat voor jou en je huisgenoten acceptabel is en wat niet. Bijvoorbeeld: altijd kloppen voor je iemands kamer binnenkomt of persoonlijke spullen niet zonder toestemming gebruiken. Zorg ook dat de deur van je slaapkamer op slot kan.

  Twee vrouwen in een slaapkamer.

  8. Je botst met je huisgenoot

  Als je keer op keer botst met een huisgenoot, kan dit de sfeer in huis behoorlijk onder druk zetten. Het lijkt wel alsof elke kleine irritatie uitgroeit tot een groot probleem. Belangrijk is om eerst even afstand te nemen; even uit de situatie stappen helpt om je gedachten en emoties op een rijtje te zetten. Vervolgens is het essentieel om een rustig moment te kiezen om met je huisgenoot te praten.

  Eerlijk en open gesprek

  Probeer in dit gesprek open en eerlijk te zijn over je gevoelens, zonder beschuldigend te zijn. Luister ook echt naar de ander. Zoek samen naar de onderliggende oorzaken van jullie conflicten en probeer tot een gezamenlijke oplossing te komen. Als de ruzies frequent zijn of de relatie toxisch wordt, is het misschien tijd om na te denken of samenwonen nog wel haalbaar is.

  Terug naar het overzicht