Origineel wonen in een zeecontainer

Origineel wonen in een zeecontainer

10 februari 2023

Containerwoningen worden gemaakt van zeecontainers en zijn op steeds meer plekken populair. In Amsterdam werden containerwoningen aanvankelijk gebruikt om het woningtekort op te lossen. In Groningen staan op het Suikerunieterrein sinds kort 250 containerwoningen die als studio worden verhuurd aan internationale studenten. Zeecontainers bieden een originele manier van wonen, geschikt voor mensen met verschillende woonwensen. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van een container huis voor je op een rij.

Waarom een containerwoning huren?

Containerwoningen worden kant-en-klaar geleverd, zijn door het modulair bouwen naar wens aan te passen, hebben een lange levensduur, en zijn eenvoudig te verplaatsen. Bovendien is er niet altijd een bouwvergunning nodig voor een containerwoning en is het niet duur om ze te huren of kopen. Bij een containerwoning heb je een eigen toegang, waardoor je huursubsidie aan kunt vragen. Ondanks de snelle bouw ben je in een containerwoning van alle gemakken voorzien. Je hebt in een container woning vaak een woonkamer, keuken en badkamer.

De bouw van een containerwoning

Zeecontainers worden door de standaard afmetingen sneller en goedkoper geproduceerd dan traditionele bouw. Al hangt de prijs bij een containerwoning bouwen natuurlijk af van de mate van afwerking. Hierbij kun je, net als bij traditionele bouw, ramen en deuren maken en hierbij gebruik maken van alle mogelijke bouwmaterialen. Goedkope, maar ook hoogwaardige materialen. Containerwoningen zijn goed te isoleren omdat het staal van een zeecontainer koud is in de winter en heet in de zomer. Je kunt de containerwoning ook aan de buitenkant afwerken, zodat je niet ziet dat je in een zeecontainer woont.

Er zijn diverse maten containerwoningen verkrijgbaar. Er zijn eenpersoons containers, maar ook containerwoningen voor twee of vier personen. Deze woningen bestaan dan uit meerdere zeecontainers. Met meerdere containers op elkaar gestapeld kun je twee verdiepingen creëren. Je kunt ze ook naast elkaar zetten om een grotere woonoppervlakte te maken. Een groot voordeel van containerwoningen is dat je ze in een later stadium naar wens kunt uitbreiden. Niet alleen met extra units, maar ook met bijvoorbeeld een tuin, dakterras of zwembad. Zo kun je van een containerwoning je ware droomhuis maken.

Tijdelijke of permanente bewoning

Veel mensen huren tijdelijk een containerwoning als hun woonhuis gebouwd of verbouwd wordt. Ze plaatsen deze woning dan op hun eigen grond en laten deze weer ophalen door het verhuurbedrijf als het huis klaar is. Containerwoningen worden ook gebruikt als tijdelijke woonruimte voor internationale studenten of immigranten. Ook kan een containerwoning een geschikte mantelzorgwoning zijn, of een ideale oplossing voor starters.

Tiny house

Als je voor langere tijd of permanent een in een containerwoning wilt gaan wonen kan het voordeliger zijn om er een te kopen. De aankoopprijs van een containerwoning is circa € 12.000. Een containerwoning is een originele manier van wonen. Vaak gaat het dan om een tiny house. Steeds meer mensen kiezen ervoor om klein te gaan wonen. Omdat ze niet veel ruimte nodig hebben, omdat het een originele manier van wonen is en om duurzaam te wonen. Met zonnepanelen, zonneboilers, en een composttoilet kun je in een container woning volledig autonoom wonen. Op Pinterest kun je veel inspiratie opdoen voor de inrichting van een containerwoning of tiny house.

De nadelen van een containerwoning

Een containerwoning moet geplaatst worden op de juiste fundering. Een containerwoning plaatsen is bovendien niet overal toegestaan. In sommige gemeenten is er een speciale vergunning voor nodig. Ook het bouwen, isoleren en bewoonbaar maken van een containerwoning kan een enorme klus zijn. En de kosten kunnen hierbij hoog oplopen, zeker als je deze werkzaamheden niet zelf op je neemt, maar uitbesteed.

Wil je in een containerwoning gaan wonen of wil je er een gaan bouwen, laat je dan eerst goed informeren over de mogelijkheden. Vergelijk het aanbod van verschillende aanbieders met elkaar voordat je een keuze maakt. En vergeet niet om de regels van de betreffende gemeente te checken zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.