Particulier huren vs Woningcorporatie

Particulier huren vs Woningcorporatie

31 juli 2017

Wanneer je een woning gaat huren moet je de keuze maken of je particulier wilt huren of via een wooncorporatie, ook wel sociaal huren genoemd. Er zijn voor beide partijen natuurlijk voordelen en nadelen en de keuze hierin is lastig. Wij zetten de voor- en nadelen hier voor je op een rijtje:

Voordelen particulier huren

Het grootste voordeel van particulier huren is natuurlijk dat je vaak vrijwel direct de woning kunt betrekken. Er zijn over het algemeen geen lange wachtlijsten voor je in aanmerking komt voor een woning. Vaak is de woning zelfs gemeubileerd of krijg je hierin de vrije hand. Een ander voordeel is dat wanneer je particulier huurt je vaak op betere locaties of in mooiere woningen terecht kunt komen. Vaak is huurtoeslag mogelijk en kan de huurprijs nog besproken worden. Je hebt rechtstreeks met de eigenaar of huurbaas te maken waardoor alles open en bespreekbaar is.

Nadelen particulier huren

Het grootste nadeel is dat particulier huren vaak duurder is dan via een woningcorporatie. Een woningcorporatie mag geen huizen verhuren boven de € 710,68 terwijl particuliere verhuurders hier vaak flink overheen gaan. Bij particulier huren moet je ook goed uitkijken met wie je te maken hebt. Er bestaan nog steeds de zogenaamde huisjesmelkers. Je bent zelf samen met de huurbaas verantwoordelijk voor het contract dat je tekent, laat deze dus altijd goed nakijken.

Voordelen huren via woningcorporatie

Het grootste voordeel is natuurlijk dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan € 710,68. Hierdoor zijn de woningen ideaal voor de minder verdienenden en beschikbaar voor iedereen. Vaak wordt je bij het huren via een woningcorporatie beter beschermd als huurder. Wanneer er onderhoud aan de woning gedaan moet worden kun je een beroep doen op de corporatie.

Nadelen huren via woningcorporatie

Het nadeel van huren via een woningcorporatie is dat er vaak vreselijk lange wachtrijen zijn. In sommige gebieden lopen de wachtrijen op tot wel 15 jaar. Een ander groot nadeel is natuurlijk dat niet iedereen hiervoor in aanmerking komt. Er zitten best strenge inkomensgrenzen aan verbonden. Nog een nadeel is dat je vaak met meerdere mensen ingeschreven staat op een woning en dat ze met een puntensysteem werken. De persoon met de meeste punten wint de woning.

Hoe kan ik in aanmerking komen voor een sociale huurwoning bij een corporatie?

Je kunt je vaak op de website van de woningcorporatie inschrijven. Hier vragen ze vaak een kleine bijdrage per jaar voor en elke maand krijg je er een punt bij. Kijk op de website van je dichtstbijzijnde woningcorporatie.

Hoe kan ik een particuliere woning vinden

Huurstunt.nl is een online platform waarop particuliere verhuurders en makelaars hun woningen aanbieden. Kijk snel op www.huurstunt.nl voor het grote aanbod huurwoningen. Huurstunt.nl heeft een aanbod van meer dan 10.000 woningen verspreid door heel Nederland.