Particulier huren of een woningcorporatie: wat past bij jou?

Particulier huren of een woningcorporatie: wat past bij jou?

10 april 2020

Laatste update: 17 januari 2022

Een huis huren is tegenwoordig niet eenvoudig meer. In grote steden als Den Haag en Rotterdam rijzen huurprijzen de pan uit en is er meer vraag dan aanbod. Je zult dus geduld moeten hebben als je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Ook zul je moeten besluiten wat voor woning je wilt gaan huren. Wil je particulier huren of huur je toch liever een sociale huurwoning bij een woningcorporatie. Het verschil tussen die twee is in sommige gevallen onduidelijk. Huurstunt wil graag orde scheppen in de chaos en daarom zetten we de verschillen met de voor- en nadelen van beide huurvormen voor je op een rij.

Verschil particulier verhuurders en woningcorporatie

Het grote verschil tussen het huren van een particuliere huurwoning en het huren van een woning via een woningcorporatie is de maximale huurprijs. Bij een woningcorporatie worden bijna alleen maar sociale huurwoningen verhuurd en maar een enkele keer een huurwoning in de vrije sector. Particulieren kiezen er vaak voor om hun woningen in de vrije sector aan te bieden, waardoor de voorwaarden er anders uitzien. Bij sociale huurwoningen zijn (particuliere) verhuurders namelijk gebonden aan een maximale huurprijs en een maximale huurverhoging per jaar. In het jaar 2020 is de maximale huurprijs van een sociale huurwoning € 737,14. Dit heet de liberalisatiegrens. De overheid stelt deze grens elk jaar opnieuw bij op basis van de inflatie. De maximale huurverhoging wordt ook berekend door de overheid en bedraagt in 2020 voor sociale huurwoningen maximaal 2,6 procent. Voor huurders met een inkomen boven € 43.574,- geldt een percentage dat 2,5% hoger ligt.

Bij vrije sector woningen gelden deze bedragen niet. Als een woning boven volgens het puntenstelsel boven de zogeheten liberalisatiegrens van € 737,14 valt, zal de (particuliere) verhuurder niet langer gebonden zijn aan een maximale huurprijs of een maximale huurverhoging. De huurders zullen dus hoeven meebewegen met de grillen van de verhuurders. Gelukkig kan zijn er vaak wel clausules in het huurcontract opgenomen, waar de jaarlijkse huurverhoging mee berekend kan worden. Zo ben je als huurder toch beschermd tegen extreme huurverhogingen.

Tekst gaat door onder afbeelding.

Particulier huren voordelen versus huren via een woningcorporatie

Voordelen particulier huren

Veel mensen kiezen voor nieuwe woningen die een particuliere verhuurder te huur aanbieden, omdat deze woningen vaak direct te betrekken zijn. Er zijn geen lange wachtlijsten waar de woningzoekenden rekening mee moeten houden en in sommige gevallen krijg je de woning zelfs gestoffeerd of gemeubileerd opgeleverd. Een ander voordeel van particuliere huurwoningen is dat ze in de meeste gevallen op prettige locaties te vinden zijn. Vooral starters en studenten vinden deze zaken erg belangrijk en kiezen er daarom vaker voor om particulier te gaan huren.

Ook in het geval van problemen met de woning, kan het prettig zijn om een particuliere huurwoning te hebben. Je hebt namelijk altijd een centraal aanspreekpunt en zult niet snel van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Nadelen particuliere woning huren

Natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen van het huren van een particuliere huurwoning. Zo kan het voorkomen dat je met een huisjesmelker te maken krijgt. Dit is iemand die de woning niet onderhoudt en er toch de hoofdprijs voor wil vangen. Let dus altijd goed op met wie je te maken hebt als je voor een woningvan een particulier kiest. Ook zul je rekening moeten houden met dat de huurprijs hoger kan zijn. Zoals eerder ook al genoemd werd, zijn veel particuliere huurwoningen vrije sector woningen. Hierdoor betaal je altijd een hoge huurprijs en als er geen indexeringsclausule in het huurcontract is opgenomen, kan deze huur in grote stappen nog veel hoger worden.

Voordelen

Nadelen

✔ Gestoffeerd en gemeubileerd huren

✖ Risico op huisjesmelker  

✔ Geen wachtlijsten

✖ Hoge huurprijs

✔ Direct contact met verhuurder

✖ Geen maximale huurverhoging

Voordelen woningcorporatie

De reden dat mensen kiezen voor een woningcorporatie, is omdat ze zelf niet veel te besteden hebben en daarom graag een woning in het sociale segment willen huren. Deze woningen zijn relatief goedkoop en daarom erg populair. Bovendien kunnen huurders van woningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens aanspraak maken op huurtoeslag, waardoor de huurprijs nog lager uitvalt.

Een ander voordeel van een huis huren bij een woningcorporatie is dat het onderhoud van de woningen vaak goed en snel geregeld wordt. Als er iets mis is, kun je aankloppen bij een grote organisatie en ben je niet afhankelijk van een huurbaas. Hierdoor zijn mankementen vaak snel verholpen. Ook zijn woningcorporaties vaak iets meer huurdergericht. Als je de huur even niet kan betalen, is er in veel gevallen wel een oplossing te vinden. Particuliere verhuurders zijn in dat opzicht strenger en zullen er sneller voor kiezen om naar de rechter te stappen en je uit het huis te zetten.

Nadelen woningcorporatie

Het grootste nadeel van een woning huren via een woningcorporatie is de lange wachttijd. Je zult je vaak moeten aanmelden bij een woningverzamelsite waar de sociale huurwoningen worden aangeboden. Bij deze websites geldt dat degene die het langste wacht, meer kans heeft op een woning. De inschrijfduur is hierbij dus bepalend en daardoor zul je vaak lang moeten wachten. Ook is het vaak zo dat mensen die al in een sociale huurwoning wonen woonduurpunten krijgen, waardoor zij sneller punten opbouwen dan iemand die nog geen sociale huurwoning huurt. De wachttijd voor een sociale huurwoning verschilt erg per regio. In Almelo hoef je gemiddeld maar 2 jaar te wachten op een woning, terwijl dit in Arnhem-Nijmegen gemiddeld 13,7 jaar. Afhankelijk van de woonwensen, is het zelfs mogelijk dat je ruim 15 jaar moet wachten op een woning in gebieden waar veel vraag is.

Een ander nadeel van een woningcorporatie is dat niet iedereen in aanmerking komt voor een sociale woning. Er zijn strenge inkomenseisen verbonden aan het huren van een sociale huurwoning. Zo mogen mensen met een inkomen hoger dan € 43.574 alleen met hoge uitzondering een sociale huurwoning huren en maximaal 10 procent van het aanbod mag verhuurd worden aan mensen met een inkomen tussen de € 39.055 en € 43.574. Val je in deze categorieën dan is het in veel gevallen verstandig om te kijken naar een woning in de vrije sector.

Voordelen

Nadelen

✔ Maximale huurprijs van € 734,14

✖ Lange wachttijden   

✔ Maximale huurverhoging

✖ Strenge inkomenseisen

✔ Goed onderhouden woningen

✖ Stoffering en meubels niet inbegrepen

Woning vinden

Een woningcorporatie weten de meeste mensen wel te vinden, maar waar moet je kijken als je op zoek bent naar een particuliere woning in de vrije sector? Huurstunt is een woningplatform waar je het woningaanbod vindt van zowel particuliere verhuurders als makelaars. Dit woningaanbod is verspreid door heel Nederland en er is dus altijd iets te vinden in de omgeving van jouw keuze. Meld je vandaag nog aan bij Huurstunt om te reageren op één van de ruim 6.000 huurwoningen in Nederland. Geen wachtlijsten en alleen rechtstreeks contact met de (particuliere) verhuurder. Je kunt jezelf gelijk even voorstellen en vertellen wat jou zo'n goede huurder maakt. Zo maak je misschien wat meer kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging en betrek jij hopelijk snel je nieuwe woning.