Huisjesmelker

Een huisjesmelker is een term die wordt gebruikt om een persoon of organisatie te beschrijven die op een uitbuitende manier winst maakt door onroerend goed te verhuren, voornamelijk aan huurders met weinig andere opties. Huisjesmelkers worden vaak geassocieerd met slecht onderhouden en overbevolkte huurwoningen, waarin de leefomstandigheden van de huurders ernstig kunnen zijn aangetast.

Huisjesmelkers staan erom bekend dat ze de huurprijzen opdrijven zonder daarbij te zorgen voor de juiste onderhouds- en kwaliteitsnormen voor de woningen. Ze kunnen ook proberen om extra kosten in rekening te brengen voor basisvoorzieningen, zoals gas, water en elektriciteit, die normaal gesproken in de huurprijs zijn inbegrepen.

Een huisbaas die niet het beste voorheeft met de huurders, wordt ook wel een huisjesmelker genoemd. Deze huiseigenaar wil vooral veel geld verdienen en dat gaat in veel gevallen ten koste van het wooncomfort, de veiligheid en de portemonnee van de huurders. Hoe dat precies in z’n werk gaat, zocht Huurstunt voor je uit.  

Wat doet een huisjesmelker?

Zoals hierboven ook al gemeld werd, zijn huisjesmelkers er vooral op gebrand om geld te verdienen. Dit doen ze over de ruggen van huurders. Ze verhuren vooral heel veel kamers in een huis voor een veel te hoge prijs. Daarbij laat het onderhoud op zich wachten wat leidt tot gevaarlijke, ongezonde en vooral onhygiënische taferelen in het huis. De ramen tochten, de afvoer raakt verstopt en de huizen zijn koud en vochtig. Vooral studenten zijn hier het slachtoffer van, maar de laatste tijd hoor je ook meer geluiden dat huisjesmelkers misbruik maken van illegalen in Nederland. Deze mensen willen ook graag een dak boven hun hoofd en ze wonen soms met heel veel mensen op in een kleine ruimte. Ze liggen naast elkaar op kleine matrasjes en betalen hier wel voor. Deze mensen durven hier uiteraard niets van te zeggen, omdat ze bang zijn teruggestuurd te worden. Ook studenten durven vaak geen stappen te ondernemen, omdat huisjesmelkers in sommige gevallen intimiderend en soms zelfs agressief kunnen worden.

Stappen ondernemen tegen huisjesmelkers

Ben jij het slachtoffer van een huisjesmelker en wil jij wel stappen ondernemen? Dit kan vaak via de huurcommissie. Kamerprijzen horen berekend te worden op basis van een puntenstelsel. Voldoet je kamer hier niet aan, dan kun je via de commissie een procedure starten tegen de huurbaas. Een procedure starten via de Huurcommissie kost altijd 25 euro, dit geld krijg je echter altijd terug als je gelijk blijkt te hebben. Helaas duurt een procedure via de Huurcommissie ook lang, omdat er zoveel klachten worden ingediend. Soms tot wel 1,5 jaar. Daarbij mag de commissie geen straffen opleggen en is het dus maar de vraag of de huisbaas zich wat aantrekt van de uitspraak. Uiteraard kun je dan nog de stap naar de rechter maken, maar op die manier duurt de hele procedure wel lang. Het slimste is dus om op zoek te gaan naar een andere kamer als je te maken krijgt met een huisjesmelker.