Een man en een vrouw overhandigen een brief

Huurwoning bemachtigen met motivatiebrief: eerlijk of vriendjespolitiek?

22 december 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Het meesturen van een persoonlijke motivatiebrief is tegenwoordig eerder de regel dan de uitzondering. Huurders willen opvallen om zo een plekje te bemachtigen. Toch is er ook veel kritiek op motivatiebrieven. Want waar sommige mensen dit zien als een kans om zichzelf te laten zien, vinden andere dat motivatiebrieven zorgen voor een oneerlijk proces. Dus is een huurwoning bemachtigen met een motivatiebrief eerlijk? Of werkt het juist vriendjespolitiek in de hand?

Inhoudsopgave

  Opkomst van motivatiebrieven

  In de afgelopen jaren is het schrijven van motivatiebrieven om een woning te bemachtigen steeds populairder geworden. Huurders gebruiken deze brieven als een manier om zichzelf te presenteren en de verhuurder te overtuigen waarom zij geschikte kandidaten zijn voor de woning. Deze trend is de norm geworden in veel huurmarkten, waar de concurrentie voor beschikbare woningen vaak hoog is. Het schrijven van een overtuigende motivatiebrief is voor veel huurders een strategie geworden om op te vallen tussen potentiële huurders en hun kansen op het verkrijgen van de gewenste woning te vergroten.

  Wil jij een goede motivatiebrief schrijven en kan je wel wat hulp gebruiken? Geen paniek!

   Zó kun je reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief

  Kritiek op motivatiebrieven

  Toch is er ook veel kritiek op selectie via motivatiebrieven. Mensen die zich minder goed kunnen uitdrukken, hebben namelijk een kleinere kans om geselecteerd te worden. Een ander nadeel is dat de beslissing gebaseerd is op subjectieve factoren. Hierdoor is het risico op vriendjespolitiek, volgens sommige mensen, groter.

  Een man en een vrouw zitten aan tafel en tekenen een papier. Op tafel staat een bureaulamp en een paar rozen.

  Tot slot maken mensen zich zorgen om discriminatie. Joop Brons, columnist van de Gelderlander, schrijft "Je zult bijvoorbeeld maar met een gezinnetje drie hoog achter op een zolderkamertje wonen. En tot overmaat van ramp ben je dan ook nog eens heel slecht in de Nederlandse taal. Dan belandt je brief vol kromme zinnen en taalfouten op het bureau van de onverbiddelijke examinator van de woonclub".

  Lees ook: 7 op de 10 huurders tekent woningcontract zonder deze goed te begrijpen.

  Kan je nog om motivatiebrieven heen?

  Vanwege het tekort aan huurwoningen stellen verhuurders strenge eisen aan je aanmelding. Het is steeds gebruikelijker dat je een motivatiebrief moet schrijven om te laten zien dat je een geschikte huurder bent. Een verhuurder wil graag zelf selecteren wie er in het huis komt te wonen en daar valt ook wat voor te zeggen. 

  Terug naar het overzicht