Studentenwoning of studentenhuis

In een studentenwoning of studentenhuis wonen vaak meerdere studenten samen gedurende hun studie. Ze huren dan elk een kamer. In Nederland wonen studerenden vaak in huizen van een studentenvereniging, woningcorporatie of particuliere verhuurder. In sommige steden is er een campus, zoals de Amstelcampus in Amsterdam. Studentenwoningen zijn er in het groot en in het klein. Er zijn grote herenhuizen die wel tien studerenden huisvesten, maar ook eengezinswoningen met ruimte voor drie studenten. Er zijn vaak gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken, bijkeuken en badkamer. Vaak worden ook buitenruimtes van studentenhuisvesting zoals een tuin, berging of fietsenhok gemeenschappelijk gebruikt. In sommige studentenhuizen wonen slechts jongens of meisjes.

Studenten

Studerenden die kiezen voor het wonen in een studentenhuis studeren vaak aan een hogeschool of universiteit. Studentenhuizen die eigendom zijn van een vereniging laten alleen leden van hun eigen studentenvereniging toe. Denk bij studentenverenigingen bijvoorbeeld aan Minerva in Leiden of Vindicat in Groningen.

Nieuwe huisgenoot

Hoeveel beschikbare woningen er zijn voor studerenden verschilt per stad en hangt onder andere af van het algemene woningaanbod. De beschikbare kamers in een studentenwoning worden vaak geadverteerd op platformen zoals Huurstunt. Soms organiseren de bewoners van een studentenwoning een hospiteeravond, waarop diverse geïnteresseerden uitgenodigd worden voor een kennismaking. Zo hopen ze een huisgenoot te vinden waarmee er een klik is. Mensen die een kamer zoeken kunnen tijdens een hospiteeravond of bezichtiging kijken of de kamer en het huis aan hun wensen voldoen. Niet altijd bepalen de achtergebleven bewoners van een studentenwoning wie de nieuwe huisgenoot wordt. Dit hangt er onder andere van af of er in de woning een coöptatierecht geldt.

Internationale studenten

Ook internationale studenten die een hbo-opleiding of universitaire opleiding doen zoeken vaak een kamer in een studentenwoning. Het kan voor hen lastig zijn om zonder netwerk een geschikte studentenkamer te vinden. Huisjesmelkers maken hier soms gebruik van door hoge huurprijzen te vragen of te beknibbelen op de voorzieningen.

Studeren