Een ring op een houten ondergrond

Gaan jullie scheiden? Zo vind je snel een nieuwe woning

28 januari 2021

Laatste update: 19 april 2024

Dat een scheiding altijd een nare gebeurtenis, is duidelijk. Er zijn spanningen in huis en één van jullie (of beiden) moet op zoek naar een nieuwe woning. Dit is in de huidige huizenmarkt niet makkelijk en alle hulp is dan natuurlijk welkom. In deze blog van Huurstunt vertellen we je alles over het verkopen, kopen en huren van een woning na een scheiding.

Inhoudsopgave

  Woonrecht bij scheiding

  Hebben jullie samen een koopwoning (ook wel echtelijke woning genoemd)? Dan zullen jullie het woonrecht moeten bespreken. Dit houdt kortgezegd in dat jullie moeten besluiten of iemand in de koopwoning kan blijven wonen en wie er moet vertrekken naar een andere woning. Er zijn in de meeste gevallen drie verschillende manieren om het woonrecht te regelen:

  • De woning wordt verkocht en jullie gaan allebei op zoek naar nieuwe woonruimte.
  • Eén van jullie neemt de koopwoning over. De ander gaat op zoek naar andere woonruimte.
  • Jullie houden de woning nog een tijdje samen aan (bijvoorbeeld door het huis te verhuren)

  Overwaarde van de woning

  Voor welke optie jullie kiezen, is helemaal afhankelijk van jullie eigen wensen en het financiële plaatje. Houd bij het kiezen van de optie ook rekening met de eventuele overwaarde van de woning.

  Deze overwaarde zal 50/50 verdeeld moeten worden en dat kan voor problemen zorgen als een van jullie in de woning wil blijven wonen.

  Hypotheek ophogen

  Degene die in de woning blijft, kan de hypotheek in sommige gevallen ophogen, tenzij dit qua woonlasten niet haalbaar is. De partner die overwaarde moet krijgen, kan er dan voor kiezen om de overwaarde in de stenen te laten zitten of om het op te eisen.

  Kiest hij of zij voor de laatste optie, dan zal het huis verkocht moeten worden en is het belangrijk dat jullie allebei nieuwe woonruimte zoeken.

  Een man en een vrouw zitten aan beide uiteinden van een lange eettafel, duidelijk gespannen en vermijdend oogcontact.

  Woonrecht bij huurwoning

  Huren jullie samen een woning, dan is het woonrecht ook van toepassing. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de betaling van de huur en de andere zaken uit het huurcontract

  Op zoek naar een alternatieve woonruimte

  Ook als één van jullie de huurwoning verlaat en op zoek gaat naar alternatieve woonruimte, blijft diegene verantwoordelijk voor de helft van de huur.

  Spoedprocedure? Neem een advocaat in hand

  Dit stopt pas als er overeenstemming is bereikt over het woonrecht en de scheiding definitief is. Komen jullie er niet samen uit, dan kun je een advocaat vragen om een spoedprocedure.

  Deze neemt de argumenten van jullie beiden in overweging en zal beslissen wie de woning moet verlaten en wie er mag blijven.

  Een man staat voor een makelaarskantoor, kijkend naar de foto's van beschikbare huurwoningen in het raam.

  Een huis kopen na een scheiding

  Je kunt ervoor kiezen om na de scheiding een nieuwe woning te kopen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je rekent op een fikse achteruitgang. Je kunt nu namelijk niet meer samen kopen en dat zorgt automatisch voor een lagere hypotheek.

  Maak geen overhaaste beslissingen

  Om die reden is het soms verstandiger om eerst te gaan huren, zodat je geen overhaaste beslissingen maakt en misschien kunt wachten op een nieuwe partner. Had het huis een flinke overwaarde? Dan kun je dat geld soms inzetten om een woning te kopen. Dat zou een mooi startbedrag zijn.

  Een man en vrouw staan voor een woning met een te koop bord.

  Sociale huurwoning

  Is een koopwoning geen optie en wil je graag snel een nieuwe woning vinden? Soms kan een sociale huurwoning dan een slimme optie zijn. Hou er alleen wel rekening mee dat je voor een sociale woning van een woningcorporatie vaak al voor een langere tijd ingeschreven moet staan.

  Ellenlange wachttijden

  De wachttijd loopt in sommige steden op tot wel 9 jaar! Sta je niet ingeschreven, dan zijn er gelukkig wel andere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je toch een sociale huurwoning kunt bemachtigen.

  Vrije sector huurwoning zoeken

  Is een sociale huurwoning voor jou geen optie en wil je graag kijken in het (duurdere) vrije segment? Dit zijn huurwoningen met een huurprijs boven de liberalisatiegrens.

  Particulier huren of via een makelaar

  Deze huurwoningen kun je huren bij een particuliere verhuurder of via een makelaar. Bij Huurstunt kun je een overzicht vinden van alle beschikbare huurwoningen in de particuliere en vrije sector. Zoek op jouw woonplaats en vind snel een woning die bij je past.

  Schrijf je in bij Huurstunt

  Schrijf je ook gratis in voor onze woningnieuwsbrief, dan we je altijd op de hoogte van nieuwe huurwoningen. Zo kun je snel reageren en vind je hopelijk snel een nieuwe huurwoning! Schrijf je vandaag nog gratis in en reageer de eerste 14 dagen gratis op alle huurwoningen op Huurstunt.

  Een vrouw zit aan een bureau, gefrustreerd doorzoekend online vastgoedsites op haar laptop.