Een studentenkamer met een oranje muur en een gitaar tegen de muur

Wat is het verschil tussen een kamer en een studio?

08 augustus 2022

Laatste update: 18 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Veel studenten wonen met anderen in een huur- of studentenhuis. Ze huren een kamer om hun studietijd door te komen op een plek dichtbij de hogeschool of universiteit. Studenten die iets meer te besteden hebben en liever op zichzelf wonen huren soms een studio. Ook starters die geen geschikt appartement kunnen vinden kiezen soms voor een studio. Maar wat is precies het verschil tussen kamer en een studio? Huurstunt zocht het voor je uit.

Inhoudsopgave

  Wat is een studentenkamer

  Een studentenkamer is een goedkope tijdelijke woonplaats, meestal bewoond door studenten. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, huren veel studenten een kamer. Als kamerbewoner huur je een onafhankelijke woonruimte en deel je voorzieningen zoals douche, toilet, en bergruimte met de medebewoners.

  Verschillen tussen studentenkamers

  Niet elke studentenkamer is hetzelfde. Sommige kamers bevinden zich in statige studentenhuizen aan de grachten in Amsterdam, andere in kleine huurwoningen in flats aan de rand van Eindhoven. De ene kamer beschikt over een balkon, de andere over een royale, gemeenschappelijke tuin.

  Een rommelige knusse studentenkamer

  Andere kenmerken

  Een kamer is bedoeld voor één persoon. Sommige studentenhuizen zijn groot en huisvesten wel tien studenten, andere slechts drie of vier. Ook komt het voor dat studentenhuizen eigendom zijn van een studentenvereniging, zoals R.K.S.V. Albertus Magnus in Groningen. Daar wonen dan alleen leden van de studentenvereniging.

  Op zoek naar een studentenkamer?

  Vind je het belangrijk om te socializen met je medebewoners? Dan kun je op zoek gaan naar een studentenhuis met een gemeenschappelijke woonkamer. Soms beschikt een kamer over een eigen wasbak. Ben je op zoek naar een kamer, dan kun je bij Huurstunt een vliegende start maken. Zoek op de gewenste woonplaats zoals Zwolle, selecteer 'kamer' als woningtype en kijk of er iets voor je tussen zit.

  Wat is een studio

  Een studio is een eenkamerappartement met eigen voorzieningen. Woon je in een studio, dan heb je dus een eigen keuken, douche en toilet. Een studio bestaat uit één leefruimte en is net als een kamer bedoeld voor één persoon. De ruimte is in principe bedoeld als woon- en slaapruimte en functioneert tegelijk als beide. De badkamer en toilet bevinden zich in een aparte ruimte.

  Anders dan appartement

  Dit is anders dan bij een appartement, dat uit meerdere kamers bestaat en waarin je bijvoorbeeld een aparte slaapkamer, woonkamer, logeerkamer en afzonderlijke toilet en douche hebt. Vooral het aantal leefruimtes zorgen voor het verschil tussen een studio en een appartement.

  Een strakke moderne studio

  Lagre huur

  Het voordeel van een studio is dat de huurprijs vaak lager is dan bij een appartement. Een appartement onderscheidt zich verder van een studio doordat een appartement vaak een buitenverblijf heeft, of een balkon. Een overeenkomst tussen een studio en een appartement is dat je in beide gevallen vaak boven-, zij- en benedenburen hebt.

  Andere kenmerken

  Sommige mensen huren een studio als tweede woning, dicht bij hun werk. Je kunt een studio ook huren om er af en toe in te verblijven maar de meeste studio's zijn, net als appartementen, in principe bedoeld voor permanente bewoning. Studio's worden vaak praktisch ingericht.

  Zoek een woning met Huurstunt!

  Ze hebben bijvoorbeeld een keukenhoek. Het woon- en slaapgedeelte van een studio kan met een scheidingswand afgescheiden worden. Zo'n scheidingswand wordt ook wel een roomdivider genoemd. Wil je graag een studio huren, dan kun je hiervoor een zoekfilter aanmaken op Huurstunt. Selecteer de gewenste stad en bekijk het aanbod aan beschikbare studio's.

  Lees ook: lifehacks voor een kleine woning

  Conclusie

  Veel studenten wonen in gedeelde huurhuizen, maar sommigen kiezen voor een studio voor meer privacy. Studios zijn ook populair bij starters die geen appartement kunnen vinden. Het belangrijkste verschil tussen een kamer en een studio is dat een studio eigen voorzieningen heeft, terwijl kamerdeel voorzieningen zoals de badkamer en keuken. Huurstunt biedt handige tips voor het vinden van de juiste woonruimte, of je nu een kamer of een studio zoekt.

  Terug naar het overzicht