Wat is het verschil tussen een kamer en een studio?

Wat is het verschil tussen een kamer en een studio?

08 augustus 2022

Laatste update: 16 mei 2023

Veel studenten wonen met anderen in een huur- of studentenhuis. Ze huren een kamer om hun studietijd door te komen op een plek dichtbij de hogeschool of universiteit. Studenten die iets meer te besteden hebben en liever op zichzelf wonen huren soms een studio. Ook starters die geen geschikt appartement kunnen vinden kiezen soms voor een studio. Maar wat is precies het verschil tussen kamer en een studio? Huurstunt zocht het voor je uit.

Wat is een kamer

Een kamer is een goedkope tijdelijke woonplaats, meestal bewoond door studenten. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, huren veel studenten een kamer.

Als kamerbewoner huur je een onafhankelijke woonruimte en deel je voorzieningen zoals douche, toilet, en bergruimte met de medebewoners. Niet elke studentenkamer is hetzelfde. Sommige kamers bevinden zich in statige studentenhuizen aan de grachten in Amsterdam, andere in kleine huurwoningen in flats aan de rand van Eindhoven.

De ene kamer beschikt over een balkon, de andere over een royale, gemeenschappelijke tuin.

Andere kenmerken

Een kamer is bedoeld voor één persoon. Sommige studentenhuizen zijn groot en huisvesten wel tien studenten, andere slechts drie of vier. Ook komt het voor dat studentenhuizen eigendom zijn van een studentenvereniging, zoals R.K.S.V. Albertus Magnus in Groningen.

Daar wonen dan alleen corpsleden. Vind je het belangrijk om te socializen met je medebewoners? Dan kun je op zoek gaan naar een studentenhuis met een gemeenschappelijke woonkamer. Soms beschikt een kamer over een eigen wasbak.

Ben je op zoek naar een kamer, dan kun je bij Huurstunt een vliegende start maken. Zoek op de gewenste woonplaats zoals Zwolle, selecteer 'kamer' als woningtype en kijk of er iets voor je tussen zit.

Wat is een studio

Een studio is een eenkamerappartement met eigen voorzieningen. Woon je in een studio, dan heb je dus een eigen keuken, douche en toilet. Een studio bestaat uit één leefruimte en is net als een kamer bedoeld voor één persoon. De ruimte is in principe bedoeld als woon- en slaapruimte en functioneert tegelijk als beide. De badkamer en toilet bevinden zich in een aparte ruimte.

Dit is anders dan bij een appartement, dat uit meerdere kamers bestaat en waarin je bijvoorbeeld een aparte slaapkamer, woonkamer, logeerkamer en afzonderlijke toilet en douche hebt. Vooral het aantal leefruimtes zorgen voor het verschil tussen een studio en een appartement.

Het voordeel van een studio is dat de huurprijs vaak lager is dan bij een appartement. Een appartement onderscheidt zich verder van een studio doordat een appartement vaak een buitenverblijf heeft, of een balkon. Een overeenkomst tussen een studio en een appartement is dat je in beide gevallen vaak boven-, zij- en benedenburen hebt.

Andere kenmerken

Sommige mensen huren een studio als tweede woning, dicht bij hun werk. Je kunt een studio ook huren om er af en toe in te verblijven maar de meeste studio's zijn, net als appartementen, in principe bedoeld voor permanente bewoning. Studio's worden vaak praktisch ingericht.

Ze hebben bijvoorbeeld een keukenhoek. Het woon- en slaapgedeelte van een studio kan met een scheidingswand afgescheiden worden. Zo'n scheidingswand wordt ook wel een roomdivider genoemd. Wil je graag een studio huren, dan kun je hiervoor een zoekfilter aanmaken op Huurstunt.

Selecteer de gewenste stad en bekijk het aanbod aan beschikbare studio's.

Lees ook: lifehacks voor een kleine woning