Huurbudget: Zo bereken je voor hoeveel geld je kunt huren

Huurbudget: Zo bereken je voor hoeveel geld je kunt huren

26 februari 2021

Laatste update: 26 maart 2021

Heb je een huurwoning op het oog, maar twijfel je stiekem of je ‘m wel kunt betalen? Er is natuurlijk niets vervelender dan een woning huren die jouw lopende rekening straks diep in de rode cijfers laat belanden. Daarom is het slim om vooraf je eigen huurbudget te bepalen, zodat je weet naar welke huurwoningen je kunt kijken en welke je beter links kunt laten liggen. Ook zul je merken dat wanneer je een realistisch huurbudget hanteert, je sneller wordt uitgenodigd voor een bezichtiging en minder vaak wordt afgewezen. Win-win!

Stelregel verhuurders

Veruit de meeste verhuurders vragen een huurder om rekening te houden met een maandsalaris waarvan je de huur 3 tot 4 keer kunt betalen. Dit betekent dat je van een maandsalaris van 3.000 euro kunt reageren op huurwoningen van 750 euro tot 1.000 euro. Huurwoningen met een hogere huurprijs zijn dan vaak niet geschikt en je wordt er vaak sneller voor afgewezen.

Waarom een minimumsalaris?

Het klinkt misschien een beetje betuttelend dat de verhuurder bepaalt voor hoeveel je mag huren. Dit doen ze echter ook om jou te beschermen. Als je een te duur huis huurt, kan het voorkomen dat je andere kosten niet meer kunt dragen. En zeg nu zelf: elektriciteit en eten zijn toch ook best belangrijk?

Een andere reden dat er gekozen wordt voor een minimumsalaris is het veiligstellen van de huur voor de verhuurder. Als je veel verdient, is het gewoonweg makkelijker om de huurprijs elke maand op te hoesten. Het duurt namelijk minder lang voordat je portemonnee leeg is.

Lees meer: Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen?

Ik verdien iets minder, kan ik toch huren?

In sommige gevallen kan het zijn dat een verhuurder je de woning toch laat huren, ondanks dat je inkomen niet toereikend is. Je persoonlijke situatie zal hier dan voor moeten zorgen. Heb je bijvoorbeeld veel spaargeld, dan kan de verhuurder dit zien als genoeg zekerheid om de woning aan je te verhuren. Let wel: het moet hierbij gaan om tien tot honderdduizenden euro’s. Een paar tientjes op de spaarrekening is helaas niet voldoende.

Een andere vorm van zekerheid die je de verhuurder kunt bieden, is een garantstelling. Dit houdt kortgezegd dat de verhuurder eventueel achterstallige huur kan verhalen op een aangewezen persoon. Vaak gaat het hierbij om een familielid, zoals een ouder. Vooral bij studentenhuisvesting wordt er vaak gevraagd om een garantsteller, zodat de verhuurder zeker weet dat de huur elke maand geïnd kan worden.

Denk om je vaste lasten!

Door de hierboven genoemde manieren om onder het huurbudget uit te komen, kan het zijn dat het financieel zwaarder wordt om elke maand rond te komen. Je moet vooral de andere vaste lasten niet uit het oog verliezen. Zo betaal je naast de huurprijs ook:

  • Premies voor verzekeringen (bijvoorbeeld de inboedelverzekering)
  • Gemeentelijke heffingen
  • Televisie en internetkosten
  • Energiekosten (gas en elektriciteit)
  • Waterkosten

Deze vaste lasten komen allemaal bij een huurwoning kijken – en dan hebben we het nog niet eens gehad over vaste lasten die niets met de woning te maken hebben. Denk hierbij aan je zorgverzekering en je boodschappenbudget. Om die reden is het verstandig om altijd een proefberekening te maken van het geld dat je elke maand nodig hebt om alles te kunnen betalen. Soms blijkt hieruit dat je moet snijden in bepaalde kosten, maar soms is het ook belangrijk dat je het huurbudget iets naar beneden bij moet stellen.

Lees meer: Dit kost een huurwoning

Een huurwoning vinden die past bij je budget

Heb je een huurwoning gezien in het woningoverzicht van Huurstunt, maar twijfel je of de woning bij je budget past? Nibud ontwikkelde de huurwijzer. Vul hierbij de gevraagde gegevens in en je ziet precies of de huurprijs past bij jouw inkomen. Zo weet je voordat je reageert precies of een huurwoning bij je past.