Een blauw spaarvarken waar iemand een muntje in doet

Huurbudget: Zo bereken je voor hoeveel geld je kunt huren

26 februari 2021

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Heb je een huurwoning op het oog in de vrije sector, maar twijfel je stiekem of je ‘m wel kunt betalen? Er is natuurlijk niets vervelender dan een woning huren die jouw lopende rekening straks diep in de rode cijfers laat belanden. Daarom is het slim om vooraf je eigen huurbudget te bepalen, zodat je weet naar welke huurwoningen je kunt kijken en welke je beter links kunt laten liggen. Ook zul je merken dat wanneer je een realistisch huurbudget hanteert, je sneller wordt uitgenodigd voor een bezichtiging en minder vaak wordt afgewezen. Win-win!

Inhoudsopgave

  Stappenplan voor je huurbudget

  1. Inkomen en Huurverhouding: Bereken een huur die 3 tot 4 keer minder is dan je maandsalaris​​.
  2. Overweeg Minimum Salarisvereisten: Begrijp dat sommige verhuurders een minimumsalaris vereisen om je huurbudget te bepalen​​.
  3. Persoonlijke Financiële Situatie: Overweeg je spaargeld en de mogelijkheid van garantstelling als je inkomen niet toereikend is​.
  4. Vaste Lasten: Houd rekening met je vaste lasten zoals verzekeringen, gemeentelijke heffingen, en nutsvoorzieningen bij het bepalen van je huurbudget​.
  5. Proefberekening: Maak een proefberekening om te zien of je alle kosten kunt dekken met je huidige inkomen​.
  6. Gebruik Huurwijzer: Gebruik tools zoals de Nibud Huurwijzer om te zien of een specifieke huurwoning bij je budget past​

  Hoeveel huur per maand kan ik betalen?

  Om te bepalen welke huur binnen jouw budget past, is het belangrijk eerst je totale inkomen te berekenen. Dit doe je door je bruto maandinkomen, zoals aangegeven op de Inkomensverklaring van de Belastingdienst, met 12 te vermenigvuldigen. Voeg hieraan alle vaste inkomensonderdelen toe, zoals vakantiegeld, een 13e maand, of een vaste bonus of eindejaarsuitkering. Deel vervolgens de som door 12 om je maandelijkse inkomen te bepalen. Het inkomen van een partner of medehuurder wordt op dezelfde manier berekend en wordt meestal volledig meegerekend.

  Hoeveel uitgeven aan huur?

  Afhankelijk van je inkomen kun je vervolgens berekenen welke huur je per maand maximaal kunt betalen. Dit hangt af van je doelgroep:

  • Gepensioneerden: Je bruto maandinkomen dient ongeveer 3 keer de maandhuur te zijn.
  • Zoekenden naar een woning onder de € 1000: Het bruto maandinkomen moet circa 4 keer de maandhuur zijn.
  • Voor woningen tussen € 1000 en € 1250: Het bruto maandinkomen moet ongeveer 3,75 keer de huurprijs zijn.
  • Indien je interesse hebt in een woning boven de € 1250, dan is het vereiste bruto maandinkomen ongeveer 3,5 keer de huurprijs.

  Je kan ook deze tool gebruiken: Nibud Huurwijzer. 

  Stelregel verhuurders

  Veruit de meeste verhuurders vragen een huurder om rekening te houden met een maandsalaris waarvan je de huur 3 tot 4 keer kunt betalen. Dit betekent dat je van een maandsalaris van 3.000 euro kunt reageren op huurwoningen van 750 euro tot 1.000 euro. Huurwoningen met een hogere huurprijs zijn dan vaak niet geschikt en je wordt er vaak sneller voor afgewezen.

  Waarom een minimumsalaris

  Het klinkt misschien een beetje betuttelend dat de verhuurder bepaalt voor hoeveel je mag huren. Dit doen ze echter ook om jou te beschermen. Als je een te duur huis huurt, kan het voorkomen dat je andere kosten niet meer kunt dragen. En zeg nu zelf: elektriciteit en eten zijn toch ook best belangrijk?

  Huur mag elk jaar een percentage stijgen

  Een andere reden dat er gekozen wordt voor een minimumsalaris is het veiligstellen van de huur voor de verhuurder. Als je veel verdient, is het gewoonweg makkelijker om de huurprijs elke maand op te hoesten. Het duurt namelijk minder lang voordat je portemonnee leeg is.

  Een man aan tafel met verschillende papieren voor zich en zijn handen in het haar.

  Lees meer: Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen?

  Ik verdien iets minder, kan ik toch huren?

  In sommige gevallen kan het zijn dat een verhuurder je de woning toch laat huren, ondanks dat je inkomen niet toereikend is. Je persoonlijke situatie zal hier dan voor moeten zorgen. Heb je bijvoorbeeld veel spaargeld, dan kan de verhuurder dit zien als genoeg zekerheid om de woning aan je te verhuren. Let wel: het moet hierbij gaan om tien tot honderdduizenden euro’s. Een paar tientjes op de spaarrekening is helaas niet voldoende.

  Garant staan

  Een andere vorm van zekerheid die je de verhuurder kunt bieden, is een garantstelling. Dit houdt kortgezegd dat de verhuurder eventueel achterstallige huur kan verhalen op een aangewezen persoon. Vaak gaat het hierbij om een familielid, zoals een ouder. Vooral bij studentenhuisvesting wordt er vaak gevraagd om een garantsteller, zodat de verhuurder zeker weet dat de huur elke maand geïnd kan worden.

  Meer weten over garant staan? Lees het in ons artikel over garanstelling.

   

  Sociale huurwoning huren

  Sociale huurwoningen zijn goedkopere woningen die bestemd zijn voor huishoudens met lagere inkomens. Ze zijn meestal eigendom zijn van woningcorporaties, die samenwerken met (en subsidie krijgen van) de overheid om het tekort aan betaalbare huurwoningen tegen te gaan.

  Denk om je vaste lasten

  Door de hierboven genoemde manieren om onder het huurbudget uit te komen, kan het zijn dat het financieel zwaarder wordt om elke maand rond te komen. Je moet vooral de andere vaste lasten niet uit het oog verliezen. Zo betaal je naast de huurprijs ook:

  • Premies voor verzekeringen (bijvoorbeeld de inboedelverzekering)
  • Gemeentelijke heffingen
  • Televisie en internetkosten
  • Energiekosten (gas en elektriciteit)
  • Waterkosten

  Deze vaste lasten komen allemaal bij een huurwoning kijken – en dan hebben we het nog niet eens gehad over vaste lasten die niets met de woning te maken hebben. Denk hierbij aan je zorgverzekering en je boodschappenbudget. Om die reden is het verstandig om altijd een proefberekening te maken van het geld dat je elke maand nodig hebt om alles te kunnen betalen. Soms blijkt hieruit dat je moet snijden in bepaalde kosten, maar soms is het ook belangrijk dat je het huurbudget iets naar beneden bij moet stellen.

  Lees meer: Dit kost een huurwoning

  Een huurwoning vinden die past bij je budget

  Heb je een huurwoning gezien in het woningoverzicht van Huurstunt, maar twijfel je of de woning bij je budget past? Nibud ontwikkelde de huurwijzer. Vul hierbij de gevraagde gegevens in en je ziet precies of de huurprijs past bij jouw inkomen. Zo weet je voordat je reageert precies of een huurwoning bij je past.

  Terug naar het overzicht