Wie heeft er recht op de energiecompensatie?

Wie heeft er recht op de energiecompensatie?

11 november 2022

De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de energierekening betaalbaar te maken. Zo kregen veel mensen eerder dit jaar een energietoeslag, geldt er vanaf januari 2023 een prijsplafond voor de gas- en energierekening en wordt er binnenkort een extra tegemoetkoming ter beschikking gesteld. In november en december krijgen particuliere en zakelijke klanten van energieleveranciers namelijk € 190 korting op de energierekening. De energieleverancier bepaalt op welke manier de energiecompensatie aan klanten betaalt wordt. Wil jij weten of je in aanmerking komt voor deze energiekorting? Lees dan deze blog.

Voor wie is de energiecompensatie?

In november en december ontvangt iedereen die een kleinverbruiksaansluiting voor elektriciteit heeft de energiekorting. Het gebouw waarin de aansluiting zich bevindt moet bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Mensen die zijn aangesloten op een grootverbruiksaansluiting krijgen geen energiecompensatie. Heb je wel een gasaansluiting, maar geen elektra aansluiting? Ook dan heb je geen recht op de energiekorting.

Hoogte van de energiecompensatie

De energiecompensatie bedraagt € 190 en wordt twee keer uitgekeerd. De eerste keer in november, de tweede keer in december. Je kunt de energiecompensatie niet weigeren. De energieleveranciers zijn verplicht om de bedragen aan je over te maken. Heb je het geld niet nodig? Dan kun je het schenken aan een goed doel, of er iets anders mee doen.

Uitbetaling energiecompensatie

De energieleveranciers krijgen van de overheid een bedrag voor alle klanten die recht hebben op de korting. De leveranciers keren het bedrag uit aan degene op wiens naam het energiecontract staat. Dit is dus degene die maandelijks de energiefactuur betaalt. Je hoeft de energiecompensatie niet aan te vragen. De korting wordt automatisch verrekend met de voorschot- of eindnota voor elektriciteit. De leverancier kan het bedrag ook van een openstaande rekening of betalingsregeling af te halen. Energieleveranciers informeren hun klanten elk op eigen wijze over de energiekorting. Het is dan ook te verwachten dat je er al iets over gehoord hebt, of dat je er gauw iets over hoort. Wil je er meer over weten, dan kun je altijd contact opnemen met je energieleverancer.

Donaties aan goede doelen

Energieleverancier Vandebron heeft klanten geadviseerd om de energiekorting te doneren aan het Kansfonds, het armoedefonds en de Voedselbank. Goede doelen krijgen nu al vele malen het bedrag van € 190 en € 380 op hun rekening gestort van mensen die het geld niet nodig hebben. Het Kansfonds heeft een speciale actie georganiseerd voor de energiecompensatie en heeft inmiddels € 72.000 ontvangen.

Lees ook: Hoe kun je gemakkelijk je huis isoleren?