Een mooie straat in Groningen met oude straatstenen en auto's langs de kant.

Energie besparen in huurwoning: tips zonder verbouwing

26 oktober 2023

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Jelle

We hebben de wintermaanden weer voor de boeg. Dat betekent dat het steeds kouder begint te worden en dat je vast niet zit te wachten op een torenhoge energierekening. Gelukkig kun je een aantal dingen doen waardoor je ook in jouw huurwoning energie kan besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor de portemonnee. Want wie verduurzaamt, bespaart geld!

Belangrijkste punten uit deze blog

  • Koopwoning vs. huurwoning verduurzamen: Eigenaren kunnen meer ingrijpende maatregelen nemen, huurders moeten toestemming van de verhuurder hebben.

  • Voordelen van energie besparen: Minder CO2-uitstoot en lagere energierekeningen door bewust om te gaan met energieverbruik en eenvoudige aanpassingen.

  • Eenvoudige isolatietips: Gebruik een slimme thermostaat, waterbesparende douchekop, stel de cv-ketel lager af, gebruik tochtstrips en isolerende gordijnen om energie te besparen.

Inhoudsopgave

    Koopwoning vs huurwoning verduurzamen

    Als je eigenaar bent van een huis, zijn er diverse opties beschikbaar om je woning duurzamer te maken. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om je maximale hypotheekbedrag te berekenen om te bepalen hoeveel je kunt lenen voor duurzame verbeteringen. Voor huurders ligt dit anders. Grote energiebesparende maatregelen treffen in je huurwoning, mag alleen met goedkeuring van de verhuurder.

    Laat dit je niet ontmoedigen. Al is een beetje creativiteit vereist bij het verduurzamen van je huurwoning, zelfs de kleinste stapjes kunnen al een groot verschil maken in energiebesparing.

    Een gaspit op een fornuis met een blauwe vlam

    Voordelen van energie besparen

    Bewuster omgaan met energie is natuurlijk goed voor het milieu, omdat je minder CO2-uitstoot, maar naast het klimaat heeft het ook voordelen voor je energierekening. Je energieverbruik wordt beïnvloed door tal van factoren, waaronder bijvoorbeeld het type woning (klein of groot, oud of nieuw), het aantal bewoners, elke elektrische apparaten je gebruikt, hoe hoog de verwarming staat, hoe lang er gedoucht wordt.

    In een gemiddeld huishouden gaat 80 procent van het gas naar verwarming en 20 procent naar warm water (vooral douchen en een beetje koken). Je zult zien dat een betere isolatie van je huurwoning beter, al snel resulteert in een lagere energierekening.

    Bewuster omgaan met energie

    Energie besparen hoeft niet direct ingrijpend te zijn. Als je een aantal zaken in je achterhoofd houdt bij het aanschaffen of gebruiken van apparaten, schiet je al een heel eind op. Let bijvoorbeeld op energielabels als je een nieuw apparaat koopt en vervang huishoudelijke apparaten die veel stroom slurpen. Ook het vervangen van je oude lampen naar led-verlichting kan al een hoop helpen.

    Zet de tv uit als niemand kijkt en laat de vaatwasser pas draaien zodra hij echt vol zit. Ga je voor langere tijd uit huis, bijvoorbeeld voor een vakantie? Trek alle stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen.

    Een ledlamp in de vorm van een gloeilamp met oranje licht

    Eenvoudige isolatietips die geen grote aanpassingen vereisen

    Als je maandelijks in de knel komt door te hoge energiekosten bespaar je liever vroeger dan later op energie. Daarom delen we een aantal handige tips om te bezuinigen op gas en energie in een huurhuis.

    Slimme thermostaat

    Een slimme thermostaat kan automatisch je verwarming lager zetten wanneer je niet thuis bent. Als je onderweg bent naar huis, kun je ‘m op afstand van tevoren weer omhoog zetten, zodat je altijd in een lekker warm nest thuiskomt.

    Waterbesparende douchekop:

    Ben je een fervent bezoeker van de douche? Overweeg om een waterbesparende douchekop in huis te halen. Van al het warme water dat je gebruikt gaat namelijk 80 procent naar de douche. Van zo’n douchekop zul je zelf amper iets merken, maar je bankrekening des te meer. Probeer daarbij ook een paar minuten minder lang te douchen.

    Een waterbesparende douchekop in de badkamer

    CV-ketel en verwarming op lagere temperatuur

    De meest effectieve manier om te besparen op gasverbruik in huis is door het lager zetten van de verwarming. Je hoeft daarvoor trouwens echt niet in de kou te zitten: een halve graad lager levert al een flinke bezuiniging op jaarbasis op.

    Daarnaast valt er met het afstellen van je cv-installatie ook veel te winnen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Hier merk je zelf helemaal niks van, maar kan je al gauw een paar tientjes extra per maand besparen.

    Tochtstrips en isolerende gordijnen

    Slecht geïsoleerde woningen zijn vaak erg tochtig. Door allerlei kieren gaat warmte verloren en komt koude lucht de woning binnen. Door een paar voordelige tochtstrips aan te schaffen, kun je het warmteverlies redelijk tegengaan.

    Plaats de tochtstrips bij ramen, deuren en kozijnen waar je tocht voelt en het binnenklimaat zal direct aangenamer worden. Ook isolerende gordijnen voor de ramen kunnen de warmte binnen houden.

    Duurzaamste stad van Nederland

    Amsterdam staat in Nederland op nummer één als het gaat om duurzaam wonen. Amsterdam ontvangt een uitstekende beoordeling, vooral vanwege de hoge kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit. Ook vind je hier de meeste duurzame vacatures bij de B Corporation gecertificeerde bedrijven.

    Isolatie huurwoning

    Drie op de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Zonde, want woningisolatie heeft veel voordelen. Minder kou, minder tocht, dus comfortabeler wonen. Als je minder hoeft te stoken, stoot je bovendien minder CO₂ uit. 

    Woon je in een slecht slecht geïsoleerde woning? Je kunt er ook voor kiezen om drastischere maatregelen te ondernemen, zoals je huis isoleren. Deze energiebesparende maatregelen voor woningverbetering kosten in eerste instantie meer, maar verdienen zichzelf vaak binnen een paar jaar terug. Een energiezuinig huis zal een gunstiger energielabel hebben, wat weer positief is voor de waarde ervan.

    Een huis met verschillende energielabels

    Vooruitkijken: hoe te onderhandelen met je verhuurder

    Het klinkt misschien als een uitdaging om met je verhuurder te onderhandelen over het verbeteren van de isolatie in je huurwoning, maar de voordelen kunnen zowel voor jou als huurder als voor de verhuurder aanzienlijk zijn. Hier zijn enkele tips voor het bespreken van meer permanente isolatieoplossingen met de verhuurder.

    1. Doe je huiswerk: Voordat je het gesprek aangaat, verzamel informatie over de isolatieopties die beschikbaar zijn voor de woning. Dit omvat het identificeren van problematische gebieden zoals tochtige ramen, koude vloeren, of slechte dakisolatie. Het helpt ook om een schatting te maken van de verwachte kosten en energiebesparingen.

    2. Leg de voordelen uit: Benadruk de voordelen van verbeterde isolatie, zoals lagere energierekeningen, een comfortabelere leefomgeving en een verminderde belasting van de verwarmings- en koelsystemen. Dit kan de verhuurder laten zien dat het een win-winsituatie is.

    3. Stel een plan voor: Wees voorbereid met een concreet plan dat de verhuurder geruststelt. Dit voorstel omvat details over de financiering, mogelijke subsidiemogelijkheden, en het minimaliseren van eventuele overlast tijdens het installatieproces.

    Isoleren

    Langzamerhand verdwijnt aardgas en gaan we over op nieuwe, duurzamere manieren van verwarmen. Maar daarvoor moet je huis dan wel goed geïsoleerd zijn. Een slecht geïsoleerd huis zal vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer verliezen.

    Een dikke laag isolatiemateriaal kan de warmte beter vasthouden, waardoor je dus minder energie nodig hebt om het warm te houden. Dubbel glas kun je tegenwoordig vervangen door beter isolerend HR++ of triple glas. Misschien klinkt dit als veel werk, maar vaak is er geen grote verbouwing nodig om de meeste delen van je huis te isoleren. Bovendien zijn er in veel gevallen subsidies te krijgen voor woningisolatie.

    Conclusie

    Met de winter in aantocht is het belangrijk om energie te besparen, vooral in huurwoningen waar ingrijpende maatregelen moeilijker zijn zonder toestemming van de verhuurder. Gelukkig kunnen eenvoudige stappen zoals het gebruik van een slimme thermostaat, waterbesparende douchekop, en tochtstrips al een groot verschil maken. Bewust omgaan met energie, zoals het uitzetten van apparaten en het gebruik van led-verlichting, kan zowel het milieu als de energierekening ten goede komen. Door te verduurzamen, kun je zowel kosten besparen als je wooncomfort verbeteren.

    Terug naar het overzicht