Studentenkamer

Zodra het studerende leven begint voor studenten, gaat bijna de helft op zoek naar een kamer, ook wel studentenkamer genoemd. Deze stap is belangrijk voor studenten, maar wat houdt een studentenkamer nou precies in en hoeveel kost het? Huurstunt zocht alles voor je uit.

Wat is een studentenkamer?

Een studentenkamer is een onzelfstandige woonruimte binnen een huis. Dit huis wordt gedeeld met zogeheten huisgenoten. Die mensen wonen dus in hetzelfde pand, maar hebben ieder wel een eigen kamer. Ze delen wel vaak de keuken, badkamer en/of woonkamer. Je kunt over deze woonruimte geen huurtoeslag vangen en daarom is kamerhuur soms duurder dan bijvoorbeeld een studio waarbij de huurder alle voorzieningen voor zichzelf heeft.

Heeft een kamerhuurder recht op huurbescherming?

Het antwoord op deze vraag kan heel kort zijn, namelijk: Ja, een kamerhuurder heeft recht op huurbescherming. Dit houdt in dat de verhuurder de huur niet zomaar kan opzeggen als er sprake is van een huurcontract voor onbepaalde tijd. Dit kan enkel als de verhuurder ‘gegronde redenen’ heeft om de huur op te zeggen. Ook bij een contract voor bepaalde tijd is het van belang dat de verhuurder vroegtijdig zegt dat het contract niet verlengd wordt. De termijn die hiervoor gesteld wordt is drie maanden voor afloop van het contract.

Wat kost een kamer?

Het kostenplaatje is niet geheel onbelangrijk voor een aankomend student. Vaak hebben studenten immers niet zoveel in te komen. Door het drastische kamertekort in Nederland, zijn de huurprijzen flink gestegen.  Huisjesmelkers profiteren hier flink van en zij vragen woekerprijzen voor woonruimte. Zorg ervoor dat je weet wat reëel is bij het huren van een kamer. Een kamer valt namelijk onder het puntenstelsel van de overheid. Dit houdt in dat de kamer moet voldoen aan eisen om voor een bepaalde prijs verhuurd te worden. Zorg er dus voor dat je goed kijkt of jouw kamer voor de juiste prijs verhuurd wordt en mocht dit niet zo zijn, dan kun je bij de Huurcommissie aankloppen. Om je een beeld te geven van de huurprijzen in de verschillende studentensteden hebben we hieronder de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter voor je genoteerd.

Stad

Gemiddelde prijs per m2

Stad

Gemiddelde prijs per m2

Heel Nederland

€23,87

Enschede

€21,38

Alkmaar

€19,85

Groningen

€21,89

Almere

€25,35

Haarlem

€21,18

Amsterdam

€30,82

Leeuwarden

€20,93

Arnhem

€20,53

Leiden

€23,82

Breda

€22,68

Maastricht

€22,49

Delft

€22,89

Nijmegen

€21,88

Den Bosch

€22,10

Rotterdam

€24,70

Den Haag

€23,06

Tilburg

€21,01

Deventer

€21,12

Utrecht

€22,69

Dronten

€22,12

Wageningen

€21,20

Eindhoven

€24,70

Zwolle

€20,80

Een kamer vinden

Wil jij ook graag op kamers? Maak dan snel een account aan op Huurstunt en wordt dankzij onze nieuwsbrief op de hoogte gehouden van nieuw kameraanbod in de stad waar jij graag wilt wonen. Dit kost helemaal niets en het maakt het zoeken naar een geschikte kamer een stuk makkelijker.