Rijtjeshuis

Een rijtjeshuis, ook wel bekend als een tussenwoning, is een type woning dat deel uitmaakt van een rij of blok van meerdere huizen die aan elkaar zijn gebouwd.

Kenmerkend voor een tussenwoning is dat het geen hoekwoning is, wat betekent dat het niet aan de buitenste rand van de rij staat. In plaats daarvan heeft het huis een buurhuis aan beide zijden.
Doordat de muren gemeenschappelijk zijn, delen tussenwoningen vaak dezelfde fundering en dakconstructie, waardoor ze een zekere mate van geluidsisolatie hebben tussen de aangrenzende huizen.

Rijtjeshuizen zijn populair in stedelijke gebieden en in buitenwijken, waar ze een efficiënte manier zijn om veel woningen binnen een beperkt grondgebied te bouwen.

Nederlandse rijtjeshuizen met auto's aan de straat geparkeerd
 

De voordelen van een rijtjeshuis

Een van de belangrijkste voordelen van een rijtjeshuis is de prijs. Rijtjeshuizen zijn vaak betaalbaarder dan vrijstaande woningen of twee-onder-een-kapwoningen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor mensen met een beperkter budget.

Daarnaast bieden rijtjeshuizen ook een gevoel van gemeenschap. Omdat ze deel uitmaken van een rij huizen, heb je vaak buren in de directe nabijheid. Dit kan leiden tot sociale interactie en een gevoel van verbondenheid. Bovendien kunnen rijtjeshuizen profiteren van gedeelde voorzieningen, zoals gemeenschappelijke groene ruimtes of speelplekken voor kinderen.

Wat zijn de nadelen van een rijtjeshuis

Hoewel rijtjeshuizen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke nadelen van een rijtjes huis:

  1. Beperkte privacy: Omdat rijtjeshuizen aan beide zijden aangrenzen, kan de privacy beperkt zijn. Geluiden kunnen gemakkelijk door de muren heen dringen, waardoor het moeilijker kan zijn om een rustige en stille omgeving te creëren. Bovendien hebben rijtjeshuizen vaak een kleine tuin of buitenruimte die gedeeld wordt met de buren, wat de privacy verder kan verminderen.

  2. Geluidsoverlast: Aangezien de muren van rijtjeshuizen gemeenschappelijk zijn, kan geluidsoverdracht een probleem zijn. Geluiden van de buren, zoals muziek, praten, huishoudelijke activiteiten of zelfs huilende baby's, kunnen duidelijk hoorbaar zijn. Dit kan soms tot ongemak leiden, vooral als de geluidsisolatie tussen de huizen niet optimaal is.

  3. Beperkte architecturale vrijheid: Rijtjeshuizen hebben vaak een uniform ontwerp en uitstraling, aangezien ze deel uitmaken van een rij met vergelijkbare huizen. Dit betekent dat er minder vrijheid is om de buitenkant van het huis aan te passen aan individuele smaak en voorkeuren. Het kan zijn dat je beperkt bent in het maken van structurele wijzigingen of het toevoegen van extensies aan de woning.

  4. Gedeelde voorzieningen en ruimte: In sommige gevallen moeten rijtjeshuizen bepaalde voorzieningen delen, zoals een oprit, gemeenschappelijke gangen of parkeerplaatsen. Dit kan leiden tot conflicten of ongemak als er verschillende opvattingen zijn over het gebruik van de gedeelde ruimte.

  5. Minder natuurlijk licht: Afhankelijk van de locatie van het rijtjeshuis en de nabijgelegen gebouwen, kan er mogelijk minder natuurlijk licht in de woning komen. Dit kan invloed hebben op de sfeer en het algemene welzijn, vooral als er weinig ramen aan de zijkanten van het huis zijn.

Hoe hoog is een rijtjeshuis?

De hoogte van een rijtjeshuis kan variëren, maar over het algemeen hebben ze twee tot drie verdiepingen, waaronder de begane grond. De gemiddelde plafondhoogte per verdieping in woonhuizen ligt tussen de 2,4 en 2,7 meter.

Op basis hiervan kan een rijtjeshuis met twee verdiepingen (exclusief zolder of kelder, indien aanwezig) een hoogte hebben van ongeveer 4,8 tot 5,4 meter, terwijl een huis met drie verdiepingen kan variëren van ongeveer 7,2 tot 8,1 meter.

Deze maten kunnen variëren afhankelijk van het bouwjaar, de stijl van het huis, en regionale bouwnormen. Sommige rijtjeshuizen kunnen ook hogere plafonds hebben, vooral in oudere woningen, of extra verdiepingen zoals een zolder of kelder die ook als leefruimte worden gebruikt.

Hoe groot is een rijtjeshuis?

De grootte van een rijtjeshuis varieert aanzienlijk afhankelijk van de locatie, het ontwerp en de leeftijd van de woning. Gemiddeld hebben rijtjeshuizen in Nederland een oppervlakte die kan variëren van ongeveer 75 tot 150 vierkante meter, hoewel er zeker uitzonderingen zijn die kleiner of groter zijn.