Studentenkamer

Een studentenkamer is een wooneenheid die specifiek is ontworpen en ingericht voor studenten. Het is meestal een kleine kamer die individueel wordt verhuurd en is bedoeld voor één persoon.

Betaalbare huisvestingsoptie

Studentenkamers worden vaak aangetroffen in studentenhuizen, die meerdere kamers hebben die gedeeld worden door studenten die een keuken, badkamer en andere gemeenschappelijke ruimtes delen. Deze kamers zijn meestal eenvoudig ingericht en bevatten meestal een bed, bureau, stoel en een kast. Studentenkamers zijn populair bij studenten omdat ze vaak betaalbaar zijn en een handige en betaalbare huisvestingsoptie bieden tijdens hun studie.

Leestip: Dit is alles wat je moet weten voor als je op kamer te gaan wonen

Wat kost een studentenkamer?

Het kostenplaatje is niet geheel onbelangrijk voor een aankomend student. Vaak hebben studenten immers niet zoveel in te komen. Door het drastische kamertekort in Nederland, zijn de huurprijzen flink gestegen.  Huisjesmelkers profiteren hier flink van en zij vragen woekerprijzen voor woonruimte.

Verdiep je in de prijzen

Zorg ervoor dat je weet wat reëel is bij het huren van een kamer. Een kamer valt namelijk onder het puntenstelsel van de overheid. Dit houdt in dat de kamer moet voldoen aan eisen om voor een bepaalde prijs verhuurd te worden. Zorg er dus voor dat je goed kijkt of jouw kamer voor de juiste prijs verhuurd wordt en mocht dit niet zo zijn, dan kun je bij de Huurcommissie aankloppen.

Gemiddelde huurprijs per vierkante meter

Om je een beeld te geven van de huurprijzen in de verschillende studentensteden hebben we hieronder de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter voor je genoteerd. Let op deze data komt uit 2019.

Stad

Gemiddelde prijs per m2

Heel Nederland

€23,87

Amsterdam

€43,03

Arnhem

€20,11

Breda

€21,74

Delft

€24,34

Eindhoven

€22,70

Enschede

€19,16

Groningen

€21,32

Leiden

€23,04

Maastricht

€20,86

Nijmegen

€22,31

Rotterdam

€21,89

Tilburg

€21,18

Utrecht

€26,57

Wageningen

€21,89

Zwolle

€20,96

 

Hospiteren

Hospiteren is een proces dat veel wordt gebruikt bij het toewijzen van studentenkamers, vooral in situaties waar je een kamer in een gedeeld huis of appartement zoekt. Bij hospiteren ga je op 'bezoek' bij het huis of de bestaande huisgenoten om kennis te maken. Zij beoordelen tijdens deze ontmoeting of je past binnen de groep en de huisdynamiek.

Een knusse studentenkamer met posters op de muur, een bureau en een bed.


Veelgestelde vragen over een studentenkamer

Meer weten? Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over een studentenkamer.

Heeft een kamerhuurder recht op huurbescherming?

Het antwoord op deze vraag kan heel kort zijn, namelijk: Ja, een kamerhuurder heeft recht op huurbescherming. Dit houdt in dat de verhuurder de huur niet zomaar kan opzeggen als er sprake is van een huurcontract voor onbepaalde tijd. Dit kan enkel als de verhuurder ‘gegronde redenen’ heeft om de huur op te zeggen. Ook bij een contract voor bepaalde tijd is het van belang dat de verhuurder vroegtijdig zegt dat het contract niet verlengd wordt. De termijn die hiervoor gesteld wordt is drie maanden voor afloop van het contract.

Wat is een normale prijs voor een studentenkamer?

De huurprijs van een studentenkamer varieert sterk en is afhankelijk van locatie, grootte en voorzieningen. In kleinere steden starten prijzen vaak rond de €300 tot €600 per maand, terwijl in grote steden zoals Amsterdam, Utrecht of Rotterdam prijzen kunnen oplopen tot €700 of meer. Deze prijzen kunnen inclusief of exclusief bijkomende kosten zoals nutsvoorzieningen en internet zijn.