Studentenkamer

Een studentenkamer is een wooneenheid die specifiek is ontworpen en ingericht voor studenten. Het is meestal een kleine kamer die individueel wordt verhuurd en is bedoeld voor één persoon.

Betaalbare huisvestingsoptie

Studentenkamers worden vaak aangetroffen in studentenhuizen, die meerdere kamers hebben die gedeeld worden door studenten die een keuken, badkamer en andere gemeenschappelijke ruimtes delen. Deze kamers zijn meestal eenvoudig ingericht en bevatten meestal een bed, bureau, stoel en een kast. Studentenkamers zijn populair bij studenten omdat ze vaak betaalbaar zijn en een handige en betaalbare huisvestingsoptie bieden tijdens hun studie.

Heeft een kamerhuurder recht op huurbescherming?

Het antwoord op deze vraag kan heel kort zijn, namelijk: Ja, een kamerhuurder heeft recht op huurbescherming. Dit houdt in dat de verhuurder de huur niet zomaar kan opzeggen als er sprake is van een huurcontract voor onbepaalde tijd. Dit kan enkel als de verhuurder ‘gegronde redenen’ heeft om de huur op te zeggen. Ook bij een contract voor bepaalde tijd is het van belang dat de verhuurder vroegtijdig zegt dat het contract niet verlengd wordt. De termijn die hiervoor gesteld wordt is drie maanden voor afloop van het contract.

Wat kost een studentenkamer?

Het kostenplaatje is niet geheel onbelangrijk voor een aankomend student. Vaak hebben studenten immers niet zoveel in te komen. Door het drastische kamertekort in Nederland, zijn de huurprijzen flink gestegen.  Huisjesmelkers profiteren hier flink van en zij vragen woekerprijzen voor woonruimte. Zorg ervoor dat je weet wat reëel is bij het huren van een kamer. Een kamer valt namelijk onder het puntenstelsel van de overheid. Dit houdt in dat de kamer moet voldoen aan eisen om voor een bepaalde prijs verhuurd te worden. Zorg er dus voor dat je goed kijkt of jouw kamer voor de juiste prijs verhuurd wordt en mocht dit niet zo zijn, dan kun je bij de Huurcommissie aankloppen. Om je een beeld te geven van de huurprijzen in de verschillende studentensteden hebben we hieronder de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter voor je genoteerd.

Stad

Gemiddelde prijs per m2

Stad

Gemiddelde prijs per m2

Heel Nederland

€23,87

Enschede

€21,38

Alkmaar

€19,85

Groningen

€21,89

Almere

€25,35

Haarlem

€21,18

Amsterdam

€30,82

Leeuwarden

€20,93

Arnhem

€20,53

Leiden

€23,82

Breda

€22,68

Maastricht

€22,49

Delft

€22,89

Nijmegen

€21,88

Den Bosch

€22,10

Rotterdam

€24,70

Den Haag

€23,06

Tilburg

€21,01

Deventer

€21,12

Utrecht

€22,69

Dronten

€22,12

Wageningen

€21,20

Eindhoven

€24,70

Zwolle

€20,80

Ik zoek een studentenkamer

Wil jij ook graag op kamers? Maak dan snel een account aan op Huurstunt en wordt dankzij onze nieuwsbrief op de hoogte gehouden van nieuw kameraanbod in de stad waar jij graag wilt wonen. Dit kost helemaal niets en het maakt het zoeken naar een geschikte kamer een stuk makkelijker.