Draaideurcontracten

Een draaideurcontract slaat terug op het tijdelijke contract. Door de constante wisseling in huurders, krijg je een draaideureffect. De ene huurder gaat weg en de andere komt er weer in. Dit klinkt niet als een groot probleem, maar in de praktijk zitten er wel een aantal haken en ogen aan deze wet. Huurders die een draaideurcontract hebben zijn vaak minder snel geneigd om een melding te maken van achterstallig onderhoud en problemen, omdat ze nog altijd hopen dat hun huurcontract verlengd wordt.

Dat is natuurlijk ook niet zo gek in de tijd van woningnood. Toch blijkt dat geen enkel tijdelijk huurcontract verlengd is. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zocht uit hoeveel tijdelijke contracten verlengd waren en van de 16.800 contracten is geen enkele verlengd.

Sinds 1 juli 2016 is het huurrecht in Nederland aangepast. Dit betekent dat de tijdelijke verhuur van woningen gemakkelijker gemaakt is. Eerder werden huurders bijna altijd in bescherming genomen en genoten zijn van volledige huurbescherming. Na de wetswijziging is het voor de verhuurder makkelijker geworden om het huurcontract op te zeggen na afloop van het tijdelijke contract. Door deze wijzigingen krijgen huurders te maken met zogeheten draaideurcontracten. Wat dat precies zijn en hoe dat werkt? Huurstunt zocht het voor je uit.

Een andere nare bijkomstigheid is dat de huurprijzen worden verhoogd door deze constructie. Na het aflopen van het contract heeft de verhuurder weer een mogelijkheid om de huurprijs te verhogen, waardoor hij ieder jaar meer geld vangt voor hetzelfde pand. Tijdens de huurperiode mag dit maar eens per jaar en is de verhuurder dus gebonden aan de huurprijs voor een vaste periode.

Wat zijn je rechten als huurder?

Als jij een draaideurcontract hebt, dan sta je gelukkig niet volledig zonder rechten. De verhuurder heeft namelijk een verplichte aanzegtermijn. Als de verhuurder jou niet een maand voor het verstrijken van het contract vertelt dat het contract eindigt, dan wordt het contract omgezet in een normaal huurcontract. De verhuurder zal jou dan niet zomaar het huis uit kunnen zetten. Het is dus van belang dat je als huurder goed in de gaten houdt wanneer de verhuurder jou had moeten wijzen op het aflopende contract. Let er ook op dat een tijdelijk contract niet langer mag lopen dan maximaal twee jaar.