Moeten we de kosten voor het vervangen van kapotte lampen dragen?

"Ik huur een woning in een flat en merkte dat een lamp in de gemeenschappelijke hal kapot was. Kort daarna kreeg ik een extra rekening voor de vervanging. Moet ik hier echt voor betalen, ook al gaat het om een gemeenschappelijke ruimte?"


Als huurder kan het soms onduidelijk zijn wat jouw verantwoordelijkheden zijn wat betreft het onderhoud van de woning en de gemeenschappelijke ruimtes. In dit geval is het belangrijk om te weten dat de kosten voor het vervangen van lampen in gemeenschappelijke ruimtes vaak voor rekening van de huurders zijn.

Kosten voor gemeenschappelijke ruimtes

In veel huurcontracten zijn afspraken opgenomen over de servicekosten, inclusief het vervangen van lampen in gemeenschappelijke ruimtes zoals hallen en galerijen. Deze kosten vallen meestal onder het kleine onderhoud dat door de huurders betaald moet worden.

Kleine herstelkosten voor rekening huurder

Kleine herstelkosten, zoals het vervangen van lampen of tl-buizen in gemeenschappelijke ruimtes, zijn vaak voor rekening van de huurders. Dit geldt ook voor kleine reparaties aan deze verlichting.

Meer weten? Lees ook: 

Grote herstelkosten voor rekening verhuurder

Voor grotere herstelkosten, zoals het vervangen van armaturen of herstel van de gehele installatie, is meestal de verhuurder verantwoordelijk. Dit geldt ook voor schade door vandalisme, tenzij de kosten op de dader verhaald kunnen worden.

Inzicht in servicekosten

Als huurder heb je het recht om inzage te vragen in de onderliggende rekeningen voor de servicekosten. Ook bij onduidelijkheden of geschillen hierover kun je terecht bij de Huurcommissie of de rechter.

Weet jij welke kosten komen kijken bij het huren van een woning? Duik snel in deze blog!

Klein onderhoud gemeenschappelijke ruimtes

Hoewel het soms vervelend kan zijn, is het in de meeste gevallen zo dat huurders verantwoordelijk zijn voor de kosten van het vervangen van kapotte lampen in gemeenschappelijke ruimtes. Het is belangrijk om je huurcontract goed na te lezen en bij twijfel informatie in te winnen bij je verhuurder of een juridisch adviseur.