Verschillende kleuren paraplu's in de lucht

Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis?

04 maart 2021

Laatste update: 27 maart 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Als huurder moet je veel regelen, vooral voor je eerste huurwoning. Het is bijvoorbeeld prettig om goed verzekerd te zijn, maar passen al die dekkingen eigenlijk wel binnen je budget? Zo breed heeft de gemiddelde Nederlandse huurder het tegenwoordig niet. Helemaal gezien de bizar hoge huurprijzen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, en Utrecht. Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis?

Inhoudsopgave

  Basis zorgverzekering – verplicht

  Iedere Nederlandse burger boven de 18 jaar die loon, pensioen of een uitkering krijgt, is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Je bent ermee verzekerd voor kosten voor de huisarts, het ziekenhuis en medicatie. Voor verzekeraars geldt bovendien een acceptatieplicht, wat inhoudt dat je niet mag worden geweigerd door een verzekeraar als je een zorgverzekering aanvraagt. Houd er wel rekening mee dat dit voor aanvullende modules niet van toepassing is!

  WA-verzekering – verplicht als je een motorrijtuig hebt

  De Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht voor eigenaren van een auto, motor, scooter, brommer, speed pedelec, snorfiets óf een kenteken van een motorrijtuig dat op jouw naam staat geregistreerd. Het zit inbegrepen bij een autoverzekering. Zodra je je auto verzekert, ben je dus ook meteen WA-verzekerd. Heb je zelf geen auto, maar richt je schade aan met de auto van iemand anders? Dan maak je gebruik van de WA-verzekering van de eigenaar van de auto. Is die niet verzekerd? Dan ben jij dat ook niet.

  De WA wordt vaak verward met de aansprakelijkheidsverzekering. Daarover lees je hieronder meer.

  Man met bril regelt zijn verzekering op zijn zilveren laptop

  Overlijdensrisicoverzekering – niet verplicht voor huurders

  Deze verzekering wordt wel verplicht gesteld door hypotheekverstrekkers. Ga je een huis kopen? Dan moet je verplicht verzekerd zijn. Als huurder hoeft je dus geen overlijdens­risico­verzekering te hebben, maar het kan wel nuttig zijn. Je beschermt je nabestaanden namelijk tegen financiële zorgen als jij komt te overlijden. Als je bijvoorbeeld samenwoont, kan je partner een uitkering krijgen om de huur te kunnen blijven betalen. Woon je op jezelf? Dan helpt de verzekering je nabestaanden om je financiële verplichtingen na te komen.

  Aansprakelijkheidsverzekering – niet verplicht

  De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is niet verplicht, maar als huurder wel iets om te overwegen. Je verzekert jezelf namelijk tegen schade die je aan andermans spullen aanricht. Voor een paar euro per maand ben je gedekt voor bedragen tot 1.250.000 euro. De AVP wordt nogal eens verward met de WA-verzekering voor motorrijtuigen, die juist wel verplicht is als je een auto of ander voertuig hebt. De WA vergoedt schade aan anderen die aangericht is met een voertuig.

  Inboedelverzekering – niet verplicht

  Opnieuw geen verplichte, maar wel een verstandige verzekering om af te sluiten. Met een inboedelverzekering vergoed je losse spullen in je huis voor schade door diefstal, inbraak, brand en storm. Bij elkaar kunnen die toch heel wat geld waard zijn. Denk aan je laptop of gloednieuwe PlayStation 5, maar ook je sieradenverzameling of dure fiets die in de schuur staat. Vooral als je veel kostbare spullen in huis hebt, is een inboedelverzekering dus zeker aan te raden.

  Rechtsbijstandverzekering – niet verplicht

  Met een rechtsbijstandsverzekering kun je juridische hulp en advies krijgen bij conflicten. Dat kan gaan om ontslag van je werk of problemen die als consument tegenkomt, maar ook problemen rondom een woning huren. Heb je bijvoorbeeld een conflict met je verhuurder? Dan kun je daarbij ondersteuning krijgen van juristen. Let er wel op dat dit geldt voor toekomstige problemen die je niet ziet aankomen. Je kunt dus niet een rechtsbijstandsverzekering aanvragen voor een bestaand conflict of zaak die al loopt.

  Man zit buiten in de straat zijn verzekering te regelen achter zijn laptop in het zonnetje

  Reisverzekering en annuleringsverzekering – niet verplicht

  Als je veel reist, kan een reisverzekering nuttig zijn. Het vergoedt onverwachtse schade die op vakantie is ontstaan. Denk aan diefstal van je telefoon of camera, of schade aan bagage. Vaak kun je een dekking kiezen die past bij jouw reisgedrag. Onder andere voor wintersport, duiksport en studeren of stage lopen in het buitenland bestaan speciale reisverzekeringen. Vaak sluit je bij een reisverzekering ook een annuleringsverzekering af, voor als je onverhoopt toch niet op reis kunt of vroegtijdig terug moet. Beide zijn niet verplicht, maar wel verstandig voor de fanatieke vakantieganger.

  Zeg je verzekeringen op met 123opzeggen

  Heb jij een verzekering die je niet meer nodig hebt? Dan kun je je polis opzeggen. Bij 123opzeggen kun je bij elke verzekeraar je verzekering opzeggen. In de volgende simpele stappen kun je een handige, gratis opzegbrief maken:

  • Kies je verzekeraar;
  • Vul je persoonsgegevens in;
  • Download de gratis opzegbrief.

  De opzegbrief kun je zelf versturen. Zodra de brief op de post is kun je dan rustig afwachten totdat je een schriftelijke bevestiging van de opzegging ontvangt. Heb je liever dat 123opzeggen de opzegbrief voor je verstuurt? Dan kan dit tegen een kleine vergoeding met de verzenddienst.

  Zodra 123opzeggen je brief heeft verstuurd ontvang je hiervan een verzendbevestiging. Ook dan wordt je opzegging probleemloos geregeld. Zo gemakkelijk kan opzeggen zijn!

  Terug naar het overzicht