Verschillende kleuren paraplu's in de lucht

Deze verzekeringen heb je nodig als huurder

04 maart 2021

Laatste update: 23 september 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Als huurder moet je veel regelen, vooral voor je eerste huurwoning. Het is bijvoorbeeld prettig om goed verzekerd te zijn, maar passen al die dekkingen eigenlijk wel binnen je budget? Zo breed heeft de gemiddelde Nederlandse huurder het tegenwoordig niet. Helemaal gezien de bizar hoge huurprijzen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, en Utrecht. Welke verzekeringen heb ik nodig voor een huurhuis?

Inhoudsopgave

    1. Basis zorgverzekering – verplicht

    Iedere Nederlandse burger boven de 18 jaar die loon, pensioen of een uitkering krijgt, is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Je bent ermee verzekerd voor kosten voor de huisarts, het ziekenhuis en medicatie.

    2. WA-verzekering – verplicht als je een motorrijtuig hebt

    De Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht voor eigenaren van een auto, motor, scooter, brommer, speed pedelec, snorfiets óf een kenteken van een motorrijtuig dat op jouw naam staat geregistreerd. Het zit inbegrepen bij een autoverzekering.

    De WA wordt vaak verward met de aansprakelijkheidsverzekering. Daarover lees je hieronder meer.

    Man met bril regelt zijn verzekering op zijn zilveren laptop

    3. Overlijdensrisicoverzekering – niet verplicht voor huurders

    Deze verzekering wordt wel verplicht gesteld door hypotheekverstrekkers. Ga je een huis kopen? Dan moet je verplicht verzekerd zijn. Als huurder hoeft je dus geen overlijdens­risico­verzekering te hebben, maar het kan wel nuttig zijn.

    Bescherming tegen financiële zorgen

    Je beschermt je nabestaanden namelijk tegen financiële zorgen als jij komt te overlijden. Als je bijvoorbeeld samenwoont, kan je partner een uitkering krijgen om de huur te kunnen blijven betalen. Woon je op jezelf? Dan helpt de verzekering je nabestaanden om je financiële verplichtingen na te komen.

    4. Aansprakelijkheidsverzekering – niet verplicht

    De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is niet verplicht, maar als huurder wel iets om te overwegen. Je verzekert jezelf namelijk tegen schade die je aan andermans spullen aanricht. Voor een paar euro per maand ben je gedekt voor bedragen tot 1.250.000 euro.

    5. Inboedelverzekering – niet verplicht

    Opnieuw geen verplichte, maar wel een verstandige verzekering om af te sluiten. Met een inboedelverzekering vergoed je losse spullen in je huis voor schade door diefstal, inbraak, brand en storm. Bij elkaar kunnen die toch heel wat geld waard zijn.

    6. Rechtsbijstandverzekering – niet verplicht

    Met een rechtsbijstandsverzekering kun je juridische hulp en advies krijgen bij conflicten. Dat kan gaan om ontslag van je werk of problemen die als consument tegenkomt, maar ook problemen rondom een woning huren.

    Conflict met verhuurder

    Heb je bijvoorbeeld een conflict met je verhuurder? Dan kun je daarbij ondersteuning krijgen van juristen. Let er wel op dat dit geldt voor toekomstige problemen die je niet ziet aankomen. Je kunt dus niet een rechtsbijstandsverzekering aanvragen voor een bestaand conflict of zaak die al loopt.

    Man zit buiten in de straat zijn verzekering te regelen achter zijn laptop in het zonnetje

    Reisverzekering en annuleringsverzekering – niet verplicht

    Als je veel reist, kan een reisverzekering nuttig zijn. Het vergoedt onverwachtse schade die op vakantie is ontstaan. Denk aan diefstal van je telefoon of camera, of schade aan bagage. Vaak kun je een dekking kiezen die past bij jouw reisgedrag.

    Beide zijn niet verplicht, maar wel verstandig voor de fanatieke vakantieganger.

    Zeg je verzekeringen op met 123opzeggen

    Heb jij een verzekering die je niet meer nodig hebt? Dan kun je je polis opzeggen. Bij 123opzeggen kun je bij elke verzekeraar je verzekering opzeggen. In de volgende simpele stappen kun je een handige, gratis opzegbrief maken:

    • Kies je verzekeraar;
    • Vul je persoonsgegevens in;
    • Download de gratis opzegbrief.

    De opzegbrief kun je zelf versturen. Zodra de brief op de post is kun je dan rustig afwachten totdat je een schriftelijke bevestiging van de opzegging ontvangt.

    Verzenddienst van 123opzeggen

    Heb je liever dat 123opzeggen de opzegbrief voor je verstuurt? Dan kan dit tegen een kleine vergoeding met de verzenddienst. Zodra 123opzeggen je brief heeft verstuurd ontvang je hiervan een verzendbevestiging. Ook dan wordt je opzegging probleemloos geregeld. Zo gemakkelijk kan opzeggen zijn!

    Conclusie

    Als huurder zijn enkele verzekeringen verplicht, zoals een basis zorgverzekering en WA-verzekering. Aanvullende verzekeringen, zoals een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering, zijn niet verplicht maar bieden extra bescherming. Kies de verzekeringen die bij jouw situatie passen en zeg onnodige polissen eenvoudig op via 123opzeggen.

    Terug naar het overzicht