Een opgeruimde woonkamer met een witte bank en veel rotan

Zo creëer je een ontspannen sfeer in je huis

08 maart 2022

Laatste update: 02 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

We willen allemaal na een drukke werk- of schooldag thuiskomen in een huis wat je rust geeft. Je wilt er op je plek voelen zonder dat je constant tegen rommel aanloopt of het gevoel hebt dat je nog veel dingen moet doen. Je huis moet voelen als je thuis. Huurstunt geeft je daarom vijf tips over hoe je ontspanning en rust terug brengt in je interieur en huis.

Inhoudsopgave

  Tip 1: Ruim op en gooi weg

  Eén van de beste manieren om rust in je interieur te bereiken is door alle rommel uit je huis te verwijderen. Dit zal helpen een gevoel van kalmte en orde te scheppen, wat zowel voor jou als je gezin rustgevend kan zijn. Dus kijk kritisch naar je spullen. Wat heb je al een lange tijd niet meer gebruikt? Heb je het echt nodig of kan je het weggeven of misschien wel verkopen?

  Grondig opruimen

  Zo maak je iemand anders blij, steek je zelfs nog wat zakcentjes op en heb je een opgeruimder huis. Neem ook die stapel papieren eens onder de loep, meer dan de helft zal toch wel reclame zijn wat je niet nodig hebt. Gun jezelf de tijd om je huis op te ruimen, het zal je na afloop veel rust geven!

  Tip 2: De juiste basis

  Wanneer je kiest voor minimalistische kleuren, dus kleuren die vredig en kalmerend zijn, heeft dit ook invloed op je eigen rust en orde. Kies bijvoorbeeld voor pasteltinten, beige, zachtroze of zachtblauw. Houd je aan de stelregel en gebruik maximaal drie kleuren in je interieur.

  Een net bureau met planten en lijstjes aan de muur

  Verlichting

  Eenheid en kalmte zorgt voor rust, dit heeft ook effect op jezelf en je gezin. Bovendien speelt verlichting een grote rol bij een ontspannen sfeer. Een warm licht met een dimmer, of kaarslicht kan ervoor zorgen dat je ’s avonds op de bank helemaal tot rust komt.

  Tip 3: Alle remmen los

  Maak een afspeellijst en zet deze op je speakers. Zet het volume ietsje harder dan normaal en zing of dans mee. Dansen is de beste remedie om je te ontspannen en wie weet maken jij en je gezin of huisgenoten er wel een klein feestje van!

  Lees ook: How to: felle kleuren in je interieur gebruiken

  Gordijnen en ramen

  Ben je onzeker over je zangkunsten of danspasjes? Vergeet dan niet om de gordijnen te sluiten en de ramen dicht te doen. Er is niks meer ongemakkelijk dan de praatjes van je buurvrouw wanneer je carrière als artiest gaat beginnen…

  Tip 4: Geuren

  De geur van de soep die je oma altijd maakt of de appeltaart die met verjaardagen wordt gebakken. Geuren halen herinneringen bij ons op en zorgen ervoor dat we ons fijn en veilig voelen. Zorg daarom voor een herkenbare geur in je huis.

  Een geurkaars

  Geurkaarsen

  Denk bijvoorbeeld aan lavendel, wat een kalmerende werking heeft. Je kan hiervoor geurzakjes of geurkaarsen kopen. Of je steekt de handen uit je mouwen en gaat een middagje de keuken in om die appeltaart te bakken. Ontspannend én lekker!

  Tip 5: Maak mooie herinneringen

  Je huis voelt pas echt als een thuis wanneer je er tijd doorbrengt met je geliefden. Een gezellige spelletjesavond of filmavond kan je hierbij helpen. Of stel een voor om met zijn allen voor het diner te zorgen. Verdeel het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert over je familie of vrienden en maak er een gezellige avond van! Deze herinneringen die je maakt, en vooral de tijd dat je met elkaar lacht, zorgt voor ontspanning.

  Met bovenstaande tips heb je goede richtlijnen om meer rust en ontspanning in je huis te creëren. Zo word je huis weer een thuis!

  Terug naar het overzicht