Een straat in Weesp in de herfst met aan de linkerkant oud hollandse huizen

Deze groepen krijgen voorrang op een huurwoning

03 januari 2024

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

De zoektocht naar een sociale huurwoning is vaak een uitdaging die gepaard gaat met ontzettend lange wachttijden. Niet alle huurders beginnen op gelijke voet in deze zoektocht. Sommige groepen krijgen namelijk voorrang bij het vinden van een huurwoning. Wie voorrang krijgt, wordt bepaald door voorrangsregels. Wij leggen je uit wat deze regels in houden en wie er voor in aanmerking komen. 

Inhoudsopgave

    Sociale huurwoningen

    Sociale huurwoningen zijn goedkopere woningen die bestemd zijn voor huishoudens met lagere inkomens. Ze zijn meestal eigendom zijn van woningcorporaties, die samenwerken met (en subsidie krijgen van) de overheid om het tekort aan betaalbare huurwoningen tegen te gaan. Mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning hebben vaak te maken met lange wachttijden.

    Ongeveer 34% van alle huurwoningen in Nederland zijn sociale huurwoningen. Omdat deze woningen betaalbaar zijn schrijven veel mensen zich in, maar deze moeten achter in de rij aansluiten en lang wachten. In Nederland ligt het gemiddelde van de wachttijden op 7 jaar, tenzij je voorrang krijgt.

    Lees ook: Huurprijzen sociale sector gaan fors omhoog.

    Wanneer krijg je voorrang op een sociale huurwoning?

    In Nederland hebben mensen met lagere inkomens voorrang als ze een sociale huurwoning zoeken. Dit gaat volgens een puntensysteem, waarbij je meer punten krijgt als je langer staat ingeschreven. Als er een dringende noodsituatie dreigt te ontstaan kan er urgentie worden toegekend. Denk aan dreigende dakloosheid of ernstige gezondheidsproblemen. Ook ouderen en gescheiden personen kunnen specifieke voorrangsregelingen hebben. Het beleid kan per gemeente verschillen.

    Urgentieverklaringen

    Een urgentieverklaring is een officieel document dat aantoont dat iemand dringend huisvesting nodig heeft vanwege specifieke noodsituaties Een urgentieverklaring is dus alleen bedoeld voor mensen die in een noodsituatie dringend een andere woonplek nodig hebben. Deze mensen krijgen, buiten de wachtlijst om, voorrang op een sociale huurwoning. Heb je bijvoorbeeld geldzorg en dreig je dakloos te worden? Ben je ernstig ziek en kan je niet langer alleen wonen? Dan kun je een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente.

    Een man en een vrouw ondertekenen een document

    Voorrang huurwoning

    Het aantal mensen dat aanspraak maakt op een voorrangsregeling groeit. Dit komt doordat de regeling is versoepeld en er dus ook meer mensen voor in aanmerking komen. Dit betekent dat er ook langere lijsten zijn van urgente gevallen.

    Uit een onderzoek van de NOS uit 2022 bleek dat een kwart van alle huurwoningen naar mensen met een urgentieverklaring gaat. Al waren hierin de verschillen per gemeente wel groot.

    Lees ook: Woning huren in 2024: dit gaat er veranderen.

    Deze groepen kunnen voorrang krijgen

    Welke groepen er precies voorrang krijgen mogen gemeenten zelf bepalen. Het is daarom belangrijk om actuele informatie over het toewijzingsproces op te vragen bij jouw gemeente. Over het algemeen mogen deze groepen een urgentieverklaring aanvragen:

    1. Huurders met sociale noodzaak

    Sociale noodzaak betekent dat een bepaalde huurder voorrang krijgt vanwege dringende sociale omstandigheden. Dit kan van toepassing zijn op mensen in kwetsbare situaties, zoals daklozen, slachtoffers van huiselijk geweld, mensen met jonge kinderen die een woning nodig hebben na een echtscheiding of huishoudens met urgente behoeften vanwege medische omstandigheden, zoals bijvoorbeeld mensen die mantelzorg verlenen of krijgen en mensen met ernstige gezondheidsproblemen die specifieke huisvesting nodig hebben.

    Bekijk ook: Huurwoning bemachtigen met motivatiebrief: eerlijk of vriendjespolitiek?

    2. Beschermde roepen

    Beschermde groepen zoals bejaarden of mensen met een handicap kunnen ook een urgentie aanvraag doen. Senioren kunnen de doorstroom van de woningmarkt bevorderen door kleiner te gaan wonen. Er komen dan meer huizen vrij voor gezinnen. Om deze reden krijgt deze groep voorrang. Voor bejaarden zijn er vaak aparte seniorenwoningen beschikbaar. Daarnaast worden huurwoningen vaak aangepast om aan de behoeften van gehandicapten te voorzien, met bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijkheid en andere faciliteiten.

    Twee ouderen zitten in de zon omgeven door buxushagen

    3. Statushouders

    Statushouders hebben het recht om in het betreffende land te wonen en te werken. Een statushouder is een persoon die asiel heeft aangevraagd in een land en door de overheid erkend is als vluchteling. Met andere woorden, het is iemand die een verblijfsvergunning heeft verkregen omdat zijn of haar asielaanvraag is goedgekeurd.

    Tot 2017 waren gemeenten verplicht om statushouders voorrang te geven op een huurwoning. Inmiddels is dat niet meer zo. Toch krijgen deze mensen wel vaak nog voorrang, maar dat heeft een andere reden. Gemeenten zijn namelijk verplicht om een jaarlijks bepaald aantal statushouders aan een woning te helpen. Wanneer ze statushouders geen voorrang verlenen, halen ze het verplichte aantal niet en dit was de afgelopen jaren aan de orde van de dag. Bijna overal zijn achterstanden bij het huisvesten van statushouders.

    4. Cruciale beroepen

    Bovendien krijgen mensen met een cruciaal beroep ook voorrang op een woning. Dit zijn mensen die werkzaam zijn bij de politie, in het onderwijs of in de zorg. Deze voorrangsregeling wordt getroffen om een ander probleem op te lossen. Namelijk: personeelstekorten in deze sectoren. De gemeente bepaalt voorheen wie er voorrang krijgt. In sommige gemeenten, zoals Amsterdam, was deze voorrangsregel al even aan de orde, maar in 2024 wordt dit ook in andere gemeenten toegankelijker.

    Een foto van een vrouw, verpleegster met een stethoscoop om haar nek

    Huren in de vrije sector

    Omdat al deze groepen voorrang krijgen, is het voor veel woningzoekenden zonder urgentieverklaring lastig om snel aan een betaalbare sociale huurwoning te komen. Huren in de vrije sector kan voor deze mensen uitkomst bieden. Huurstunt biedt een zo compleet mogelijk aanbod van alle beschikbare huurwoningen in Nederland. Door onze filters kun je eenvoudig zoeken op prijsklasse en met onze nieuwsbrief ben jij als eerste op de hoogte van het nieuwe woningaanbod dat aan jouw eisen voldoet. Op deze manier willen we jouw helpen bij het zoeken van een betaalbare huurwoning.

    Terug naar het overzicht