man legt laminaat op een grijze vloer

Zelf laminaat leggen? Ontdek alle tips en tricks

04 januari 2024

Laatste update: 22 maart 2024

Het leggen van laminaatvloeren is niet alleen een budgetvriendelijke optie, maar het biedt ook een kans om je huis een persoonlijk tintje te geven. In deze blog ontdek je niet alleen de voordelen van zelf laminaat leggen, maar we delen ook praktische tips om het proces soepel te laten verlopen, zelfs als je geen ervaren klusser bent.

Inhoudsopgave

  Voordelen van zelf laminaat leggen

  Door het zelf te doen, bespaar je op arbeidskosten. Laminaatvloeren zijn al betaalbaar, en met onze tips hoef je geen extra kosten te maken voor professionele installatie. Daarnaast geeft zelf laminaat leggen je de vrijheid om de vloer naar eigen smaak aan te passen. Kies uit diverse stijlen en patronen om een unieke uitstraling te creëren.

  Met onze eenvoudige stappen kun je het leggen van laminaatvloeren snel en efficiënt voltooien. Dit betekent minder tijd besteed aan wachten op professionele installateurs. Bovendien geeft het afronden van een doe-het-zelfproject, zoals het leggen van laminaat, een gevoel van voldoening en trots. Je hebt zelf een bijdrage geleverd aan de verbetering van je huis.

  een vrouw met bruin haar legt laminaat in haar woning

  Benodigde materialen voor het leggen van laminaat

  Voordat je begint, is het natuurlijk belangrijk dat je alle benodigde materialen verzameld. Dit omvat:

  • Laminaatvloerdelen

  • Ondervloer

  • Overgangsstrips

  • Laminaatsnijder

  • Meetlint

  • Afstandhouders

  • Hamer

  • Trekijzer

  • Decoupeerzaag

  • Tandemzaag (indien nodig)

  • Kniebeschermers (optioneel)

  Voorbereiding is het halve werk

  Voordat je begint met het leggen en het kopen van laminaat, is het eerst belangrijk dat je de juiste voorbereiding treft. Pak je meetlint erbij en meet de boel nauwkeurig op. Bereken hoeveel laminaat je nodig hebt, zodat je weet hoeveel laminaat en ondervloer je moet kopen. Inspecteer de ondervloer op eventuele onregelmatigheden en herstel deze als dat nodig is.

  Lees ook: Welke vloer mag ik leggen in een huurwoning?

  Laminaat laten acclimatiseren

  Wat ook belangrijk is, is laminaat acclimatiseren. Laat het laminaat minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte. Zo zorg je ervoor dat het laminaat in de beste conditie blijft en de planken niet meer kunnen uitzetten of inkrimpen. Laat het laminaat in de verpakking zitten en leg het recht op de grond, zo voorkom je dat het zal kromtrekken.

  Stappenplan laminaat leggen

  Met de volgende stapsgewijze handleiding en praktische tips wordt het leggen van laminaat een toegankelijk project, zelfs voor beginners.

  man met een blauwe broek legt laminaat

  1. De ondervloer leggen

  Bij het leggen van laminaat is een goede ondervloer cruciaal. Begin met het zorgvuldig inspecteren van de ondervloer op mogelijke oneffenheden en herstel deze indien nodig. Vervolgens rol je de ondervloer uit over het gehele vloeroppervlak, waarbij je ervoor zorgt dat het materiaal strak en gelijkmatig ligt. Snijd de ondervloer op maat om perfect aan te sluiten op de ruimte.

  Om een stevige basis te creëren, bevestig je de ondervloerpanelen aan elkaar met behulp van kwalitatieve tape. Als je de laminaatvloer hebt gelegd met de juiste ondervloer, voelt de vloer egaal aan

  2. Starten met de eerste plank

  Bij het aanvangen van de installatie, start in een hoek van de kamer en let erop dat de groefzijde van het laminaat naar de muur is gericht. Leg je laminaat in de richting van het belangrijkste lichtbron, bijvoorbeeld naar het grootste raam. Hierdoor lijkt de kamer optisch groter.

  Lees ook: Stap voor stap schilderen in huis.

  Hierbij is het cruciaal om met de eerste rij planken te beginnen, waarbij je de eerste plank nauwkeurig plaatst en ervoor zorgt dat deze stevig vastklikt met de tweede plank. Het leggen van de eerste rij platen dient secuur te gebeuren om een solide basis te creëren voor de rest van het vloeroppervlak. Plaats tenslotte afstandhouders langs de muur om voldoende uitzettingsruimte te waarborgen en zo problemen zoals kromtrekken te voorkomen.

  3. Plaatsen van Laminaatplanken

  Bij het plaatsen van de tweede rij planken is het belangrijk om aandacht te besteden aan een zorgvuldige uitlijning. Zorg ervoor dat de groefzijden van de planken stevig in elkaar klikken met de eerste rij. Let op een gelijkmatige afstand tussen de planken en zorg ervoor dat de verbindingen goed sluiten.

  Gebruik indien nodig een zacht hamertje om de planken voorzichtig aan te tikken en een naadloze verbinding te verzekeren. Controleer regelmatig of de planken nog recht liggen en pas ze indien nodig aan. Herhaal deze stappen voor elke nieuwe rij, waarbij je systematisch en nauwkeurig te werk gaat

  Laminaatvloer in een lichte woning

  4. Uitsparingen maken

  Bij het maken van uitsparingen voor lastige hoekjes, is precisie van belang. Zaag met een decoupeerzaag inkepingen om nauwkeurige snedes te maken, vooral rondom pijpen of andere obstakels. Meet de exacte afmetingen van de uitsparing en markeer deze op de laminaatplank.

  Neem de tijd om zorgvuldig te zagen, waarbij je rekening houdt met eventuele hoeken of bochten, zodat de plank exact past. Na het maken van de uitsparing, controleer of deze goed past en of er geen ruimte tussen de plank en het obstakel is. Met geduld en precisie zorg je ervoor dat de laminaat vloer perfect past, zelfs in de lastige hoeken van de kamer.

  Bekijk ook: Deze drie verzekeringen zijn onmisbaar voor huurders.

  5. De laatste baan

  Bij het plaatsen van de laatste rij laminaat is het gebruik van een trekijzer handig om de planken op hun plaats te schuiven en ervoor te zorgen dat ze goed aansluiten. Zorg ervoor dat de groefzijden correct vastklikken met de aangrenzende planken. Nadat de laatste plaat op zijn plek zit, verwijder je voorzichtig de eerder geplaatste afstandhouders langs de muren om voldoende uitzettingsruimte te behouden.

  Tot slot, voor een nette afwerking moet je plinten plaatsen langs de randen van de laminaatvloer. Plinten bedekken de overgang tussen de vloer en de muur, waardoor een afgewerkte uitstraling ontstaat en tevens eventuele uitzettingsruimte wordt verhuld.

  man legt laminaat in zijn huurhuis

  Tips voor het laminaat leggen

  • Begin altijd met het voorbereiden van een schone en vlakke ondergrond, wat de basis legt voor een stabiele en duurzame vloer.

  • Laat voldoende uitzettingsruimte langs muren en obstakels om eventuele uitzetting of krimp van het laminaat op te vangen.

  • Gebruik een laminaatsnijder voor nauwkeurige en nette sneden, wat bijdraagt aan een professionele afwerking. Werk methodisch van links naar rechts en van boven naar beneden, waardoor je gestructureerd en efficiënt te werk gaat.

  • Voor een optimale prestatie van het laminaat, zorg ervoor dat het materiaal minstens 48 uur acclimatiseert in de ruimte voordat je begint met de installatie.

  Hoeveelheid laminaat berekenen

  Het meten van de oppervlakte van je woning kan soms een karwei zijn. Met onze laminaat calculator weet je in enkele seconden hoeveel pakken laminaat je nodig hebt.

  Aantal pakken laminaat berekenen