Gemeubileerd huren

Steeds vaker worden woningen gemeubileerd verhuurd. Ideaal voor starters, expats en studenten zonder inboedel, want je hoeft eigenlijk alleen nog maar je koffers te pakken om te kunnen verhuizen. Maar wat houdt gemeubileerd huren precies in? Wat kost een gemeubileerde huurwoning en wat krijg je ervoor terug? Huurstunt zocht het voor je uit.

Wat is gemeubileerd huren?

Verhuurders kunnen hun huurwoning kaal, gestoffeerd of gemeubileerd aanbieden. In een gemeubileerde woning zal nagenoeg alles al aanwezig zijn. Vloerbedekking, raamdecoratie, verlichting, meubels, zelfs de keuken is vaak compleet uitgerust. In principe kun je dus meteen je nieuwe kamer, appartement of huis intrekken en hoef je alleen persoonlijke bezittingen mee te nemen. Dit type huurwoning is vooral interessant voor starters, (internationale) studenten en expats die zelf geen meubels hebben.

Voordelen gemeubileerd (ver)huren

Aangezien er steeds meer expats naar Nederland komen, wordt gemeubileerd huren steeds interessanter. Deze groep werkers wil vaak niet investeren in een compleet nieuwe inboedel, omdat ze maar enkele jaren blijven. Vaak zijn ze bereid om meer te betalen en wordt de huur betaald door het bedrijf waarvoor ze werken. Dit kan als verhuurder heel interessant zijn.

Ook voor de huurder is gemeubileerd huren erg interessant. Je betaalt uiteraard wel meer per maand, maar hoeft in ruil daarvoor geen hele inboedel aan te schaffen. Bovendien kun je een beroep doen op de verhuurder als er iets kapot gaat. Hierdoor ben je altijd verzekerd van werkende apparaten en spullen die in goede staat verkeren.

Wat moet er in een gemeubileerde woning staan?

Uiteraard zijn er richtlijnen voor wat er in een gemeubileerde woning dient te staan. Zo is het een vereiste dat de huurwoning een vaste vloerbedekking heeft en dat de ramen voorzien zijn van gordijnen, jaloezieën of andere vormen van raam verduistering. Uiteraard moet de keuken uitgerust zijn met:

  • koelkast
  • fornuis en afzuigkap
  • vaatwasser
  • combimagnetron
  • servies en bestek
  • kookgerei

Daarbij dient de woning ook te beschikken over een aantal meubels en apparaten, zoals een goed uitgeruste eet- en zithoek, slaapkamer en kasten. Ook bedlinnen en lampen horen al in de woning aanwezig te zijn, zodat de aspirant-huurder dus alleen maar de koffers hoeft te pakken om te verhuizen.

Kosten gemeubileerde woning

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het huren van een gemeubileerde woning. De verhuurder investeert veelal een bedrag rond 15.000 euro om de woning klaar te maken en dat verhaalt hij uiteraard op de huurder. Er is hierdoor een verschil zichtbaar in de hoogte van de huurprijs per vierkante meter per maand.

Als je een kaal appartement gaat huren, betaal je gemiddeld in Nederland een bedrag van 12 euro per vierkante meter en gemeubileerd komt hier nog zo’n 8 euro bij. Ook tussen gemeubileerd en gestoffeerd zit een verschil. Het verschil tussen deze twee oplevervormen is ongeveer 4 euro per vierkante meter per maand. Dat verschil kan voor een appartement van 70 vierkante meter dus oplopen tot 280 euro per maand meer voor meubels en apparaten.

Gemeubileerde woning huren?

Lijkt het jou ondanks het kostenplaatje wel interessant om een gemeubileerde woning te huren? Je kunt via Huurstunt eenvoudig zoeken naar een gemeubileerde kamer, appartement, studio of woning. Er zijn genoeg woningen in Nederland die inclusief meubels verhuurd worden, vooral in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Hierdoor hoef jij niet in één keer een hoop geld uit te geven aan meubels en bespaar je jezelf een hoop sjouwwerk.

Meer lezen: Gemeubileerd huren: hier moet je op letten