Jonge mensen rondom kampvuur

Winterproof wonen: zo maak je je tuin of balkon klaar voor de kou

17 november 2023

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Nu de bladeren van de bomen vallen en de winter in aantocht is, is het tijd om je tuin of balkon winterproof te maken. Onze handige tips zorgen ervoor dat je planten de koude maanden overleven én dat je ook in de winter volop kunt blijven genieten van een sfeervolle buitenruimte.

Inhoudsopgave

  Waarom moet ik mijn tuin klaar maken voor de winter?

  Er zijn een paar redenen om je tuin of balkon klaar te maken voor de koude maanden. Ten eerste een praktische reden: je wil natuurlijk dat al je planten en bloemen de herfst en winter overleven, zodat ze van het voorjaar weer kunnen schitteren. Daarbij kan het winterklaar maken van de tuin, kan ook de groei van je tuin bevorderen.

  Daarnaast is het natuurlijk zonde om alleen gebruik te maken van je tuin of balkon in de zomermaanden. Met een aantal simpele aanpassingen creëer je binnen no-time een sfeervolle winterse buitenruimte waar je ongetwijfeld een warme mok chocolademelk wil drinken.

  winterse tuin met kaarsen en lampjes

  Zo maak je je tuin winterklaar

  Hoeveel werk er moet gebeuren, ligt natuurlijk aan de grootte van je tuin en aan hoeveel flora je hebt staan. Het zou zonde zijn als je planten dood gaan door de kou. De volgende handige tips helpen om dit te voorkomen.

  Onderhoud je gazon

  Het gras is niet groener bij de buren als jij er voor kiest om je gazon winterklaar te maken. Verwijder eerst alle bladeren zorgvuldig zodat het gras voldoende zonlicht kan ontvangen. Als het gras nog groeit, maai het dan voor de laatste keer tot ongeveer 5 centimeter. Heeft het gevroren of gesneeuwd? Loop dan niet over je gazon en laat de sneeuw liggen. Zo is het gras in de zomer weer lekker groen.

  Planten beschermen

  Planten vragen om extra zorg, vooral in de wintermaanden. Een eenvoudige methode om ze te beschermen, is het verzamelen van afgevallen bladeren in de borders. Verwijder eenjarige planten en plaats vorstgevoelige, lege potten bij voorkeur binnen. Als enkele potten buiten moeten blijven, zet ze dan ondersteboven om te voorkomen dat er water in blijft staan en ze kapotvriezen.

  vrouw met pot vol Thaise basilicum

  Snoeien

  Het is essentieel om planten en bomen zoals, fruitbomen, klimop, stamrozen, laurier en plataan te snoeien in de koude maanden. Als het eenmaal vriest, mag je deze namelijk niet meer snoeien. Als je dit wel doet kan er schade aan de plant ontstaan.

  Onderhoud je terras

  Heb jij een terras in de tuin? Zorg er ook voor dat deze terras winterklaar is. Maak meubels schoon en berg ze samen met kussens en parasols binnen op, of dek ze af met speciale meubelhoezen. Bij vorst is het ook slim de buitenkraan af te sluiten, de tuinslang leeg te blazen of op te bergen, en de gieter leeg te maken. Maak ongebruikt gereedschap schoon, vet het in en berg het op.

  Bescherm je moestuin

  Bij het winterklaar maken van je tuin verdient ook de moestuin aandacht. Verwijder al het onkruid om jezelf in de lente werk te besparen en laat gerust een laagje bladeren liggen; dat is geen probleem.

  Inspiratie voor een winterse tuin

  Juist in de koude maanden, als de zon snel ondergaat, is het belangrijk om het net even gezelliger te maken in en rondom je woning. Of je nu een kleine tuin, een grote tuin of een balkon hebt: er zijn verschillende simpele aanpassingen die ervoor zorgen dat je ook in de winter kan genieten van een sfeervolle buitenruimte.

  Lees ook: Hygge voor huurders: de kunst van gezelligheid in je huurhuis

  Sfeervolle verlichting

  Voor een knusse winterse tuin is sfeervolle verlichting essentieel. Lantaarns en kaarsen zorgen voor een warme gloed, maar we snappen dat dit niet ideaal is voor een regenachtige dag. Kijk daarom ook eens naar tuin lampjes met warme LED-verlichting. Vaak kun je varianten krijgen die werken op zonne-energie of batterij waardoor je er het hele jaar van kan genieten.

  Kleine tuinen

  Een kleine tuin inrichten of een balkon inrichten brengt uitdagingen met zich mee. Voor mensen met weinig buiten ruimte kan verticaal tuinieren. Bevestig bijvoorbeeld plantenbakken aan de muur om meer groen aan te brengen op je balkon of kies voor speciale verticale plantenbakken.

  Drie bloempotten op een plank

  Winterdecoratie

  Winterse accessoires zorgen ook voor een warme sfeer. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, vogelvoer, kussens en vuurkorven. Maar ook aan een (neppe) dierenvachten, blokken hout, of dennenappels.

  Terug naar het overzicht