Aangezicht van huizen aan de overkant van een gracht met bomen voor het huis die blad hebben.

Woning huren of verhuren in 2024: dit gaat er veranderen

02 januari 2024

Laatste update: 28 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Met het begin van het nieuwe jaar treden vanaf 1 januari aanzienlijke veranderingen op in de woningmarkt. Niet alleen voor degenen die overwegen een woning te kopen, maar ook voor huurders. Daarom hebben we de belangrijkste punten die veranderen voor huurders op een rijtje gezet.

Belangrijkste punten uit deze blog

  • Verhoging huurtoeslag: Vanaf 2024 wordt de huurtoeslag verhoogd met ruim 30 euro per maand voor alle ontvangers.

  • Voorrang voor lokale inwoners en cruciale beroepen: Gemeenten geven voorrang aan lokale inwoners en personen met cruciale beroepen bij het huren van een woning.

  • Huurprijsstijging en bescherming voor weeskinderen: Huurprijzen in de vrije sector mogen met maximaal 5,5% stijgen, en weeskinderen mogen in de huurwoning van hun overleden ouders blijven wonen tot ze 28 jaar zijn.

Inhoudsopgave

    1. Nieuwe regels huurtoeslag 2024

    Huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid die bedoeld is om mensen met een laag inkomen te ondersteunen bij het betalen van hun huurkosten. In 2024 wordt deze huurtoeslag verhoogd, wat resulteert in een maandelijkse toename van ruim 30 euro voor alle ontvangers van huurtoeslag.

    2. Voorrang bij gemeentes

    Vanaf 1 januari krijgen lokale inwoners binnen een gemeente voorrang bij het huren van een woning. Dit maakt het eenvoudiger voor hen om een woning te bemachtigen in vergelijking met mensen van buiten de gemeente.

    Voorrang voor cruciale beroepen

    Bovendien hebben gemeenten de mogelijkheid om voorrang te geven aan personen met cruciale beroepen, zoals onderwijzers, verpleegkundigen en politieagenten. Hoewel dit in sommige gemeenten al mogelijk was, maakt nieuwe wetgeving deze praktijk nu toegankelijker.

    Bekijk ook: Huurprijzen sociale sector gaan fors omhoog.

    3. Meldpunt ongewenst verhuurgedrag

    In het komende jaar zijn alle gemeenten verplicht om een meldpunt in te stellen voor ongewenst verhuurgedrag. Huurders kunnen hier hun klachten indienen over het gedrag van hun verhuurder. Deze maatregel vergemakkelijkt het voor de gemeente om actie te ondernemen wanneer er sprake is van schending van regels.

    Een koppel zoekt hun rechten uit

    4. Huurprijsstijging vrije sector

    Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de huurprijzen in de vrije sector vanaf januari met 5,5 procent mogen stijgen. Deze verhoging is van toepassing op diverse typen woningen, waaronder zelfstandige woningen, appartementen, studio's en de ligplaatsen van woonboten.

    Wil je meer weten over deze prijsstijging? Bekijk dan ook: Huurprijs vrije sector mag met 5,5% stijgen vanaf januari.

    Inflatiecijfers

    De beslissing om de huurprijzen te verhogen vanaf januari is gebaseerd op de inflatiecijfers van december 2022 tot december 2023, die een stijging van 4,5 procent laten zien. In overeenstemming met deze inflatie mogen verhuurders standaard 1 procent aan de huurverhoging toevoegen.

    5. Weeskinderen mogen in huurwoning blijven

    Jongeren krijgen meer mogelijkheden om in de huurwoning van hun overleden ouders te blijven wonen. Eerder werden weeskinderen vaak gedwongen om het huis te verlaten na het overlijden van hun ouder(s).

    Huurcontract overnemen van de ouders

    Nu is het toegestaan om het huurcontract van de ouders over te nemen tot de leeftijd van 28 jaar. Houd er rekening mee dat deze regeling alleen van toepassing is op huurders bij een woningcorporatie.

    Een vrouw schudt de hand van een man

    Overzicht voor huurders en verhuurders

    De volgende nieuwe wetten gaan in per 1 januari:

    • Vanaf 1 januari 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet, die 26 eerdere wetten bundelt en betrekking heeft op leef- en werkruimtes. Huurders die aanpassingen willen doen, zoals renovaties, moeten rekening houden met deze wet. Dit geldt ook voor externe partijen die veranderingen in de leefomgeving willen aanbrengen.
       
    • Vanaf 1 januari 2024 is de Wet Kwaliteitsborging Bouw (Wkb) van kracht, als onderdeel van de Omgevingswet. Deze wet verbetert de bouwkwaliteit en versterkt de rechtspositie van de opdrachtgever. Voorheen was er slechts eenmalige toetsing vóór de bouw, maar de Wkb introduceert doorlopende controle tijdens het bouwproces, wat leidt tot betere woonomstandigheden.

    Veranderingen voor huurders

    • Een recente wijziging in de Huisvestingswet stelt gemeenten in staat om lokale bewoners voorrang te geven bij het zoeken naar een huurhuis. Gemeenten kunnen ook essentiële beroepen zoals onderwijzers, zorgpersoneel en politiefunctionarissen voorrang geven om de leefbaarheid in de gemeenschap te waarborgen.
       
    • Beginnend op 1 januari 2024, zal de regering de huurtoeslag maandelijks met meer dan € 30 verhogen voor iedereen die deze toeslag ontvangt. Dit initiatief is bedoeld om financiële steun te bieden aan gezinnen met een beperkt inkomen.
       
    • Vanaf het nieuwe jaar worden de criteria voor huurtoeslag aangepast, met nieuwe inkomens- en huurgrenzen. Personen met een jaarinkomen tot € 47.700 kunnen nu een sociale huurwoning huren tot € 879,66 en vaak ook huurtoeslag aanvragen.
       
    • Beginnend op 1 januari 2024, wordt het voor elke gemeente een verplichting om een loket in te richten voor het melden van ongewenste praktijken in de verhuursector. Als huurder kun je bij dit loket terecht voor het stellen van vragen of het indienen van klachten betreffende jouw verhuurder.
       
    • Vanaf 1 januari 2024 tot mei geldt een maximale huurverhoging van 5,5% in de vrije sector. Deze maatregel is bedoeld om huurwoningen betaalbaar te houden en de prijsstijgingen te beperken. De verhoging is gebaseerd op de lagere van de inflatie of de gemiddelde CAO-loonontwikkeling, plus 1%. Bij een inflatie van 4,5% resulteert dit in de maximale verhoging van 5,5%.
       
    • Vanaf 1 januari 2024 versterkt het wetsvoorstel Huurbescherming weeskinderen de huurbescherming voor weeskinderen van 16 tot 28 jaar in woningcorporatiewoningen. Zij behouden hun huurcontract tot hun 28e. De huur wordt verlaagd tot de huurtoeslaggrens voor weeskinderen tot 23 jaar, en ook voor 23- tot 27-jarigen die huurtoeslag ontvangen. Woningcorporaties kunnen het contract pas beëindigen als de wees van 28 jaar of ouder een passende alternatieve woning heeft.

    Een koppel is verhuist en blij met hun nieuwe huis

    Conclusie

    Vanaf 1 januari veranderen de huurregels aanzienlijk. De huurtoeslag stijgt met ruim 30 euro per maand, lokale inwoners krijgen voorrang bij huren, en gemeenten moeten een meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag instellen. Huurprijzen in de vrije sector mogen maximaal 5,5% stijgen, en weeskinderen mogen in de huurwoning van hun overleden ouders blijven tot ze 28 jaar zijn.

    Terug naar het overzicht