Een huurder kijkt geschrokken naar een brief met de prijsverhoging

Huurprijs vrije sector mag met 5,5% stijgen vanaf januari

15 december 2023

Laatste update: 28 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Huurders opgelet! Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de huurprijzen in de vrije sector vanaf januari met 5,5 procent mogen stijgen. Deze verhoging is van toepassing op diverse typen woningen, waaronder zelfstandige woningen, appartementen, studio's en de ligplaatsen van woonboten.

Inhoudsopgave

  Prijzen in de vrije huursector

  De vrije huursector omvat alle huurwoningen boven de liberalisatiegrens. Bij deze woningen wordt de huurprijs vrij bepaald door de verhuurder, zonder dat er wettelijke beperkingen gelden.

  Verhuurders hebben meer vrijheid

  In tegenstelling tot de gereguleerde huursector, waarin huurprijzen worden gecontroleerd door de overheid, hebben verhuurders in de vrije huursector meer vrijheid om de huurprijs vast te stellen op basis van marktwerking en vraag en aanbod.

  Wetten en regels

  De huurverhoging, daarentegen, is gebonden aan wettelijke regels en maximale percentagen. Dit kan jaarlijks plaatsvinden en kan verschillende redenen hebben, zoals inflatie (dit wordt ook wel huurindexatie genoemd).

  Straat met huurwoningen

  Reden voor de prijsstijging

  De beslissing om de huurprijzen te verhogen in januari is gebaseerd op de inflatiecijfers van december vorig jaar tot december dit jaar, die een stijging van 4,5 procent laten zien. In overeenstemming met deze inflatie mogen verhuurders standaard 1 procent aan de huurverhoging toevoegen.

  Hoogte van de lonen

  Hoewel doorgaans ook gekeken wordt naar de ontwikkeling van de lonen, is dit deze keer niet meegenomen vanwege de aanzienlijke stijging van de lonen als gevolg van de hoge inflatie.

  Ingangsdatum 

  Het ministerie benadrukt dat verhuurders verplicht zijn om een maand van tevoren aan te kondigen dat de huurprijs zal stijgen, waarbij de ingangsdatum van het huurcontract bepalend is. Belangrijk om te vermelden is dat deze nieuwe regeling slechts een beperkte geldigheidsduur heeft, namelijk van 1 januari tot 1 mei.

  Wet betaalbare huur

  Op dat moment loopt de wet af waarin de regels voor maximale huurverhogingen zijn vastgelegd. Minister De Jonge is momenteel bezig met een voorstel om huurders in de vrije sector ook na mei te blijven beschermen tegen aanzienlijke huurprijsstijgingen.

  Later deze maand zullen de aangekondigde huurverhogingen voor de sociale huursector, die vanaf 1 juli 2024 mogen plaatsvinden, bekend worden gemaakt.

  Conclusie

  Vanaf januari mogen de huurprijzen in de vrije sector met 5,5 procent stijgen. Deze verhoging is gebaseerd op inflatie en geldt voor diverse typen woningen. Verhuurders moeten de huurverhoging een maand van tevoren aankondigen, en de regeling is geldig van 1 januari tot 1 mei.

  Terug naar het overzicht