man is boos omdat zijn huur verhoogd is

Huurprijs vrije sector mag met 5,5% stijgen vanaf januari

15 december 2023

Laatste update: 18 december 2023

Afbeelding auteur

Jelle

Huurders opgelet! Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de huurprijzen in de vrije sector vanaf januari met 5,5 procent mogen stijgen. Deze verhoging is van toepassing op diverse typen woningen, waaronder zelfstandige woningen, appartementen, studio's en de ligplaatsen van woonboten.

Inhoudsopgave

    Prijzen in de vrije huursector

    De vrije huursector omvat alle huurwoningen boven de liberalisatiegrens. Bij deze woningen wordt de huurprijs vrij bepaald door de verhuurder, zonder dat er wettelijke beperkingen gelden. In tegenstelling tot de gereguleerde huursector, waarin huurprijzen worden gecontroleerd door de overheid, hebben verhuurders in de vrije huursector meer vrijheid om de huurprijs vast te stellen op basis van marktwerking en vraag en aanbod.

    De huurverhoging, daarentegen, is gebonden aan wettelijke regels en maximale percentagen. Dit kan jaarlijks plaatsvinden en kan verschillende redenen hebben, zoals inflatie (dit wordt ook wel huurindexatie genoemd).

    Reden voor de prijsstijging

    De beslissing om de huurprijzen te verhogen in januari is gebaseerd op de inflatiecijfers van december vorig jaar tot december dit jaar, die een stijging van 4,5 procent laten zien. In overeenstemming met deze inflatie mogen verhuurders standaard 1 procent aan de huurverhoging toevoegen.

    Hoewel doorgaans ook gekeken wordt naar de ontwikkeling van de lonen, is dit deze keer niet meegenomen vanwege de aanzienlijke stijging van de lonen als gevolg van de hoge inflatie.

    Ingangsdatum 

    Het ministerie benadrukt dat verhuurders verplicht zijn om een maand van tevoren aan te kondigen dat de huurprijs zal stijgen, waarbij de ingangsdatum van het huurcontract bepalend is. Belangrijk om te vermelden is dat deze nieuwe regeling slechts een beperkte geldigheidsduur heeft, namelijk van 1 januari tot 1 mei.

    Op dat moment loopt de wet af waarin de regels voor maximale huurverhogingen zijn vastgelegd. Minister De Jonge is momenteel bezig met een voorstel om huurders in de vrije sector ook na mei te blijven beschermen tegen aanzienlijke huurprijsstijgingen.

    Later deze maand zullen de aangekondigde huurverhogingen voor de sociale huursector, die vanaf 1 juli 2024 mogen plaatsvinden, bekend worden gemaakt.

    Terug naar het overzicht